Hazar Kaplanının Nesli Neden Tükendi? Hazar Kaplanı Hakkında Tuaf Bilgiler
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Hazar kaplanı nesli neden tükendi sorusu birçok canlı için sorulan ve araştırılan konular içerisindedir. Her geçen gün canlı türlerinin nesilleri tükenmeye başlamış ve hangi canlı türünün ne zaman tükendiği de merak edilir duruma gelmiştir.
Hazar Kaplanının Nesli Neden Tükendi? Hazar Kaplanı Hakkında Tuaf Bilgiler
2
290
okunma

Hazar kaplanı nesli neden tükendi sorusu birçok canlı için sorulan ve araştırılan konular içerisindedir. Her geçen gün canlı türlerinin nesilleri tükenmeye başlamış ve hangi canlı türünün ne zaman tükendiği de merak edilir duruma gelmiştir. Hazar kaplanı da nesli tükenen önemli canlı türleri arasında önemli bir yere sahiptir. Hazar kaplanları, Hazar Denizi etrafında yaşamış ve nesli tükenmiş olan canlılardır. En son görüldükleri tarih ise 1970 senesidir. Bu görülen Hazar kaplanının ölümü ile birlikte tür varlığını sona erdirmiştir.

Hazar kaplanları kendine has özellikleri ile oldukça farklı olan bu canlılar nesilleri tükense de birçok kişi tarafından bilinmeye devam etmektedir. Özellikle Kafkasya ve Hazar Gölü çevresinde yaşamış olan bu kaplan türü Türkiye’de de bir dönem görülmüştür. En çok görüldükleri iller arasında ise Şırnak, Siirt ve Hakkâri ilk sıralardaydı. Ancak günümüzde dünyanın hiçbir yerinde bulunmadıkları da bilimsel olarak kanıtlanmış olan durumlar arasında yer almaktadır.



Hazar Kaplanlarının Nesli Ne Zaman Tükendi?

Hazar kaplanı nesli ne zaman tükendi sorusuna ise yanıt olarak 1970 yılıdır. Bu tarihten sonra bir daha Hazar kaplanına herhangi bir şekilde rastlanmamıştır. Tükenme nedenleri arasında ise birçok önemli faktörü saymak mümkün olabilmektedir. Nesli tükenen canlılar arasında en çok dikkati çeken Hazar kaplanlarının en yakın akrabaları da Sibirya kaplanlarıdır. Ancak Sibirya kaplanlarından daha küçük boya sahiptirler.



Hazar Kaplanı Sayısının Azalmasına Neler Etki Etmiştir?

Hazar kaplanlarının sayısının azalmasının nedenleri olarak birçok durumdan bahsetmek mümkün olabilir. Bu canlıların neslinin tükenmesinde ki en önemli faktörler olarak şunlardan bahsetmek mümkündür:

  • İnsanların kaplanlar başta olmak üzere birçok canlıyı hobi anlamında avlamak istemesi.
  • İnsanlar av mevsimi kurallarına hiçbir şekilde uymadan hareket etmişlerdir.
  • İnsanların yaşam alanlarının genişlemesi neticesinde buradaki canlıların kendilerine yeni yerler bulmakta sorun yaşaması.
  • Küresel ısınma ve doğada yaşanan değişimler nedeniyle birçok canlının neslinin tükenmesi.

Gibi faktörler Hazar kaplanının neslinin tükenmesindeki en önemli etkenler olarak sayılabilir. Hazar kaplanlarının neslinin tükenmesi diğer canlıların neslinin tükenmesi ile hemen hemen aynıdır. Bunların yanında insanların bu canlılardan korkarak yaşam alanlarından uzaklaştırmak istemeleri de hazar kaplanlarının neslinin tükenmesinde önemli bir faktör olarak sayılabilir. Günümüzde nesli tükenmeye yakın olan birçok canlı türü daha bulunmaktadır.



Hazar Kaplanlarının Özellikleri Nelerdir?

Hazar kaplanları da kedigiller olarak bilinen Felidae familyasından gelmektedir. Bu kaplanların nesli yakın sayılabilecek bir tarihte tamamen tükenmiştir. Hazar kaplanlarının genel özellikleri arasında ise şunlardan bahsetmek mümkün olabilir

  • Hazar kaplanları Sibirya kaplanlar ile aynı aileden gelir.
  • Ancak Sibirya kaplanlarına göre daha küçük boya sahiptirler. Fakat diğer kaplanlara göre daha iridirler.
  • Bu kaplanların çizgileri çok düzgündür. Sık ve uzun vücudunun her yerine yayılmış şekildedir.
  • Boyun alt kısmı beyaz ve daha sarkık bir yapıdadır. Bunun yanında yaz postu olan postta farklı renk karışımları bulunuyordu.
  • Boy ve ağırlık bakımından ise erkek kaplanlarda 270- 295 cm ve 170- 240 kg arasında oldukları söylenebilir.
  • Dişi olan Sibirya kaplanlarında ise 240- 260 cm ve 85- 135 kg ağırlığındaydılar.

Bu özellikleri düşünüldüğünde Hazar kaplanlarının son derece tehlikeli ve iri olduklarını söylemek mümkündür.



Hazar Kaplanlarının Yaşam Şekli Nasıldır?

Hazar kaplanı yaşam şekli hakkında bilgi vermek gerekir ise bu canlıların kendilerine özgü bir yaşam sürme şekli olduğundan bahsedilebilir. Yaşam şekilleri hakkında da özellikle şu detaylardan bahsetmek mümkün olabilmektedir:

  • Hazar kaplanları yalnız şekilde yaşayan canlılardır.
  • Yaşam süreleri de yaklaşık olarak 10- 15 yıl arasında değişiyordu.
  • Çiftleşme zamanlarında bir araya gelen bu canlılar daha çok sık çalılık yerlerde ya da nehir kenarlarında yaşamayı tercih ediyorlardı.
  • Erkek kaplanlar boyut olarak dişilerden daha yapılıdır.
  • Genel olarak çiftleşme dönemleri de kış ya da bahar dönemlerinde gerçekleşmekteydi.
  • Bu süre de 20- 30 gün kadar sürmektedir.
  • Gebelik dönemi ise 100 günlük bir süreci kapsamaktaydı.
  • Dişi kaplanlar üç yavru dünyaya getirirdi ve yavrular ilk doğduklarında kör olarak dünyaya gelirdi. Yavruların gözü doğduktan on gün sonra açılırdı.

Bunların yanında yaban domuzu ve geyik türleri de bu canlıların en temel beslenme kaynakları arasında yer alıyordu.

 

Hazar Kaplanının Nesli Neden Tükendi? Hazar Kaplanı Hakkında Tuaf Bilgiler Makalemizin sonuna geldik. Bu tarz Kaplanlar hakkında makaleleri hoşunuza gittiyse daha fazla vahşi hayvanlar kategorimizi inceleyebilirisiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!