Siyah Kedi Cinsleri (Irkları)
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Siyah Kedi Cinsleri (Irkları)
301
okunma
Siyah kedi cinsleri (ırkları) farklı kültüre göre farklı inanışlara konu olmuştur. Kimi kültürler siyah kedi ırklarının şans getirdiğini söylerken kimileri ise bunun tam tersine inanmıştır. Bu batıl inançlar bir yana siyah renkli kediler muhteşem görünümleriyle kendilerine hayran bırakırlar. Beyaz kedi cinsleri hayvan severler tarafından daha fazla ilgi görse de siyah kedi cinsleri de kedi sahibi olmak isteyenler de azımsanamayacak kadar fazladır. Siyah kedi ırkları hakkında bilgi içeren bu yazımızda, bu ırkların neler olduğunu ve genel özelliklerini bulabilirsiniz.

Siyah Kedi Irkları (Cinsleri)

Tüyleri tamamen siyah olan kediler genellikle bombay kedisi olarak zannedilse de bu genelleme doğru bir tanım değildir. Siyah tüy renklerine sahip olan birçok cins bulunmaktadır. Bunlardan en sık rastlanılanları Bombay kedisi, Chantilly Tiffany, Tuxedo olmaktadır. Bununla birlikte her ne kadar siyah kedi cinsleri arasında sayılmasa da farklı ırktan sevimli dostlar da bu renk tüylere sahip olabilmektedir. bombay kedisi

Bombay Kedisi

Siyah Amerikan kedisi ve Sable Burmese cinslerinin çiftleşmesiyle doğan cins, simsiyah bedeninin ortasında farklı renklere sahip olan gözleriyle dikkat çekmektedir. Özellikle açık renkli gözleriyle siyahın içinde ayrı bir büyü oluşturan Bombay kediler, kısa tüylere sahip olmaları nedeniyle bakımı kolay kediler arasındadır. Genellikle orta boyda olurlar. Vücut yapıları oldukça esnek ve kuvvetli olan bu kediler, geniş yüzlü ve yuvarlak başlıdır. Sakin ve sevecen yapıları bilinen ve bu yapıları en karakteristik özellikleri olan Bombay kedilerinin eğitimi ise, orta zorluk seviyesindedir. Beslenme konusunda oldukça doyumsuz olmaları nedeniyle, sıklıkla mamalarını kontrol etmek gerekir. Oldukça hareketli, zeki ve eğitilebilir türler arasındadırlar. siyah Chantilly Tiffany kedisi

Chantilly Tiffany

Kuzey Amerika kökenli olan Chantilly Tiffany kedisi nesli tükenmek üzereyken neslini korumak için hazırlanan programlar sayesinde, yeniden popüler olmaya başlamıştır. Bu ırk her ne kadar siyah kedi cinsleri arasında yer alsa da farklı kahverengini andıran renkli tüylere sahip olanlarını da görmek mümkündür. Bu cins kedilerin tüylerinin renkleri siyah olmasına karşın melanin hormonlarının yüksek olması nedeniyle, doğrudan ve uzun süre güneş ışığına maruz kaldıklarında pas rengine dönüşebilmektedirler. Tüyleri uzun olan bu cinsin genel görünümleri kabarık ve iri yapıda olup, gözleri ise genellikle sarı ve gri renklerdedir. İki yaşına gelene dek tam vücut yapıları tam olarak oturmaz. Gövdeleri iri olmasına karşın ayak boyları kısadır. Ancak güçlü bir neden yapısına sahip olması, onların farklı ortamlarda da dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Kulak altlarından uzayan tüyleri yanaktaki tüylerle bütünleşmiştir. Bu durum onların yüz yapısına, küçük bir aslan yelesi görünümü kazandırmaktadır. Genç yaşlarda parlak sarı renklerinde olan gözleri, yaşının olgunlaşması ile birlikte daha da sararmakta ve altın sarısına dönmektedir. Nadiren de olsa gri başta olmak üzere, farklı göz renklerine sahip Chantilly Tiffany kedisi görmekte mümkündür. Bakımları, uzun tüyleri nedeniyle kısa tüylü kedilere göre doğal olarak biraz daha zordur. Düzenli olarak taranmaları halinde, tüy dökme evresinde olsalar bile bu sahibini fazla etkilemeyecektir. Smokin Kedisi – Tuxedo

Smokin Kedisi – Tuxedo

Kedi ırkları arasında en eskilerden biri olan melez ırk Smokin kedisi, yüz ve göğüs kısmı beyaz sırt kısımları ise siyah bir kedidir. Tüy renkleri nedeniyle smokin kedisi ismini alan Tuxedo kedisi, farklı birçok ülkede bulunmaktadır. Melez kedi türleri arasında en fazla ilgi görenlerden biri olan Tuxedo, tüy renginin ağırlıklı olarak siyah olması nedeniyle siyah kedi cinsleri sınıfında gösterilmektedir. Kedi cinsi üzerinde yapılan araştırmalarda, diğer kedi cinslerine göre iki kata kadar daha yüksek zekaya sahip oldukları görülmüştür. Ülkemizde de tekir kedisinin ardından en fazla görülen kedi türlerinin başında gelen Smokin kedisi, oldukça oyun sever bir kedi olarak öne çıkmaktadır. Orta tüy boyuna sahip olan Tuxedo, sağlıklı deri ve tüy yapısı nedeniyle fazla tüy dökmez. Bu açıdan bakımının kolay olduğunu söylemek mümkündür. Diğer kedi cinslerine göre daha zeki olmaları nedeniyle, bunun doğal sonucu olarak daha eğitilebilir cinsler arasındadır. Japon Kıvrık Kuyruk Kedisi

Japon Kıvrık Kuyruk Kedisi

Farklı kuyruk yapıları nedeniyle diğer türlerden ayrımı oldukça kolay olan Japon Kıvrık Kuyruk Kedisi ülkemizde nadir görülse de yurtdışında sahiplenilmek için en çok tercih edilen cinsler arasında yer almaktadır. Uzak Doğu kültüründe şans getirdiğine de inanılan bu kediler farklı renklerde tüylere sahip olabilmekle birlikte bu renklerden biri de siyahtır. Sahiplerine aşırı derece düşkün olan bu sevimli dostlar 1.000 yılı aşkın bir süredir sahiplenilmiş ve evcilleştirilmiştir.

Siyah Kediler Hakkında İlginç Bilgiler

Türk toplumunda genellikle batı inanç bakımından uğursuzluk olarak görülen siyah kediler, farklı yapıları ile ilginç kabul edilebilecek özelliklere sahiptirler. Siyah kedilerin ilginç özellikleri ve haklarındaki ilginç bilgilerden bazıları, şunlardır.
  • 17 Ağustos – 27 Ekim tarihleri, dünyada “Siyah Kedi Günü” adıyla kutlanmaktadır.
  • Japonya’da siyah kedi sahiplenen bekâr bir kadının, yakın zamanda evlenme ihtimalinin olduğu zannedilir.
  • Türkiye ve birçok yerde uğursuzluk kabul edilmektedir. Ancak Almanya’da birinin önünden sağdan sola doğru siyah kedinin geçmesi, güzel şeyler olacağına dair işaret olarak görülür.
  • Avrupa'nın birçok ülkesinde, gemideki farelerle mücadele etmek için siyah kedi tercih edilir. Tüm gemilerde birkaç kedi bulunurken, bazı denizciler şans getirdiği inancıyla siyah kedilere yer verirler.
  • Bazı cinslerin tüyleri, fazla güneşte kalınca pas rengini alabilmektedir.
  • Beyaz kedi cinslerine göre, siyah kedilerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları biliniyor.
Siyah kedi cinsleri üzerine hazırladığımız bu kapsamlı içeriğimizin ardından Calico kedileri üzerine araştırmalara dayanan makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!