Kuşunuza ne sıklıkla hangi vitaminleri vermelisiniz? Hangi multivitamin hangi işe yarar, ne zaman verilmelidir? Kuş bakımında en sık yapılan hatalara karşı önemli uyarılar.
Hangi durumlarda kuşun suyuna hangi vitamin koyulmalıdır?
Öncelikle veterinerinizin aksini söylememesi durumunda kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Kuşun bize göre çok daha narin ve savunmasız bir vücut yapısı olduğunu unutmayın. Hatalı beslenme ve fazla vitaminle kuşunuza faydadan çok zarar verirsiniz. Bu hataya genellikle acemi kuş sahipleri düşmektedir. Multivitaminler daha çok olağan dışı haller için gereklidir. Örneğin yumurtlama, çiftleşme, tüy değiştirme dönemlerinde, aşırı halsizlik ya da aşırı stresli hallerinde sularına takviyede bulunabilirsiniz. Fakat özellikle vitaminli su verdiğinizde 24 saat geçmeden suyu tazelemeyi unutmamalısınız. Piyasada kuşlar için birçok multivitamin bulunmakta. İnsanlar için üretilen vitaminler bile tartışma konusuyken kuşlar için yapılan vitaminlerde tüm firmalara güvenmemiz elbette imkansız. Bir firmanın ürettiği vitamini kuşunuza vermeden önce dikkatli bir şekilde araştırmalısınız. Her vitamine şüpheyle yaklaşmanız kuşunuzun yararına olacaktır. Peki kuşum nasıl vitamin alacak? diye sorduğunuzu duyuyorum gibiyim. Basit doğal yöntemlerle. Kuşunuzu tek tip besinle doyurmayın. Kuşunuzun türüne göre verdiğiniz yemlerin çeşitli olmasına dikkat edin. Kuşunuzu türüne faydalı olan yeşillik, sebze ve meyvelere alıştırın. Kuşunuzun seveceği ve faydalı mamalar hazırlayın, bu mamaları ona sunun. Kuşunuzun doğal yollarla alacağı vitaminler onun için çok daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra kuşunuzun büyüklüğüne ve sağlık durumuna göre haftada bir ya da iki kere vitamin takviyesi sağlamayı tercih edebilirsiniz.Kuşlarda hangi multivitamin ne işe yarar?
Multivitamin kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Beklenmeyen bir etki fark ettiğinizde de zaman kaybetmeden veteriner hekiminizi konu hakkında bilgilendirmelisiniz. Aynı anda farklı multivitaminleri kesinlikle kuşunuza vermemelisiniz. Kuşunuzun bir rahatsızlığı bulunmuyorsa ya da tüy dökme dönemi ve yumurtlama döneminde değillerse her gün ardı ardına vitamin vermek yerine arada kuşları dinlendirmeyi tercih etmelisiniz. C vitamini ağırlıklı solunum sistemi güçlendirici vitaminler kuşunuzun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına fayda sağlayacaktır. Vitamin A, vitamin D3, vitamin E, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2 içerikli tozlar genellikle yumurtlama ve tüy dökme dönemlerinde tercih edilir. Selenyum içerikli vitaminler kuşun gelişiminde eksiklik hissediliğinde kullanılır. B6 / B12 vitaminleri kuşların daha parlak ve daha güçlü tüylere ihtiyaç duyduğu dönemlerde kullanılır. A vitamini tüy değişim dönemini hızlandırmak ve metabolizmayı desteklemek için tercih edilir. D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirme amaçlı kullanılır. Aminoasit solüsyonlarda sadece ciddi rahatsızlık durumlarında kullanılmalıdır. Metabolik aktivitelerin aksadığı karaciğer rahatsızlıkları, sindirim rahatsızlıkları, sinirsel bozukluklar ve kas sorunlarında kullanılmaktadır.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment