Kedilerde Burun Akıntısı ve Hapşırmanın Belirtileri
Kedilerde görülen burun akıntısının farklı sebepleri vardır. Bazıları ciddi bazıları önemsiz olan bu nedenlerden dolayı kedilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen burun akıntısı durumlarına rastlanabilir. Hatta, burun akıntısı ve hapşırma vakalarının bazıları hiçbir şey yapmaya gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak, bazı vakalarda veteriner desteği almak şart haline gelir. Kedilerde görülen burun akıntısı ve hapşırma vakalarının nedenleri en iyi şekilde araştırılmalıdır. Doğru teşhis ve teşhise yönelik tedavi süreçleri uygulandığı takdirde bu sorundan en kısa sürede kurtulmak mümkün hale gelir. Kedilerdeki burun akıntısı vakalarının tek veya çift taraflı olması söz konusudur. Ayrıca, akıntının miktarı ve rengi de burun akıntısının altında yatan nedene göre farklılık gösterir. Kedilerde görülen burun akıntısı; hapşırma, gözlerde akıntı, iştah ve kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hava geçişinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan bu durumların önlenmesi adına ilk olarak neden ortaya çıktıkları tespit edilmelidir.Kedilerde Burun Akıntısının Nedenleri
Kedinin burun boşluklarında veya sinüslerinde bulunan dokuların iltihaplandığını söylemek mümkündür. Hatta, enfeksiyon dolayısıyla bu soruna rastlanır. Ancak, burun akıntısı ve hapşırmanın sürekli olduğu hallerde kedi sahibinin üst solunum yolu enfeksiyonlarından şüphelenmesi gerekir. Bu tür enfeksiyonlar; genellikle virüsler sebebiyle meydana gelir. Ayrıca, bakteriyel enfeksiyon dolayısıyla da bu tür durumların ortaya çıkma ihtimali vardır. Sonuç olarak, kediler; yalnızca basit üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı burun akıntısı ve hapşırma problemiyle karşılaşmazlar. Sorunun altında yatan sebebin ciddi olabileceği de düşünülmelidir.- Rinit; kedilerde burun akıntısı ve hapşırma meydana gelmesinin en önemli sebeplerinden birisidir. Hava yolları iltihaplanır ve akıntı oluşur. Bakteriler, virüsler ve mantarlar; rinit sebepleri arasında bulunur. Ayrıca, alerjiden dolayı rinit meydana gelmesi de söz konusudur.
- Kedinin burnuna bir darbe almasından dolayı kanlı bir akıntının oluşmasına rastlanabilir. Ayrıca, bu tür bir travmaya ek olarak bir de enfeksiyon görüldüğü hallerde akıntının rengi yeşile dönebilir. Söz konusu enfeksiyonun yayılmaması adına vakit kaybetmeden kediyi veterinere götürmek gerekir.
- Birçok kedi; farkında olmadan toksinlere maruz kalır. Bu yüzden, kedilerin burnunda tahriş meydana gelir. Söz konusu tahriş yüzünden akıntı ve iltihaplanma oluşur.
- Altında yatan nedene bağlı olarak burun akıntısının özellikleri farklılık gösterir. Bazı burun akıntıları; sarı, kıvamlı ve kötü kokuludur. Bu noktada, herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun varlığından söz edilebilir. Bu gibi hallerde, kediyi veterinere götürmek şart haline gelir. Kedinin detaylı bir şekilde muayene edilmesinin ardından antibiyotik desteği ile tedaviye başlanmalıdır.
Kedilerde Burun Akıntısının Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Burun akıntısı ve hapşırma sorunu ile karşılaşan kedilerin vakit kaybetmeden veterinerler tarafından muayene edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra, kedi sahibi, kedisinin bu iki soruna ek olarak yaşamış olduğu ek semptomları da veterinere bildirmelidir. Kan ve sürüntü testleri ya da bilgisayarlı tomografi gibi seçenekler sayesinde kedideki burun akıntısının nedeni anlaşılır. Buna bağlı bir tedaviye başlanır. Patili küçük dostlarımızda sık rastladığımız problemlerden biri de ağız kokusudur. "Kedimin ağzı kokuyor, ne yapmalıyım?" içeriğimizi okuyarak konu hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment