Üveyik Kuşu Özellikleri
Zarafetiyle ve güzelliğiyle gönülleri fetheden bir canlı olan üveyik kuşunun özellikleri şunlardır;- Daha çok insanlara yakın alanlarda yaşamayı tercih eden kuşlardan biridir.
- Av baskısının olması sebebiyle, genellikle ürkek ve çekingen yapıları vardır.
- Av kuşları arasında, en çok avlanan türlerden biridir.
- Boyları ortalama 10-15 cm civarındadır.
- Kanat açıklıkları, yetişkin kuşlarda 60 santimetreye kadar çıkabilmektedir.
- Ağırlıkları değişken olup, 150 ile 200 gram arasındadır.
- Ortalama yaşam süreleri, 5 yıl civarındadır.
- Boyun kısmına yakın bir bölgede, siyah çizgili şeritler bulunmasıyla tanınırlar.
- Oldukça zarif ses yapıları nedeniyle, öterken ayrı bir hoşluk sergilerler.
- Hızlı yuva kurma özelliğine sahip olmaları nedeniyle, göç ettikleri yerlerde yuvalarını hemen oluşturabilirler.
- Sürü halinde dolaşan bu tür kuşlar, göçebe özellikleriyle öne çıkarlar.
Üveyik Kuşunun Hikayesi
Üveyik kuşunun hikayesi oldukça anlamlı ve kederlidir. Çok sessiz bir gelinin, çok çirkef bir kaynanası varmış. Kaynana gelininde açık aramak için tel dolabına koyduğu şeyleri dikkatlice sayar, en ufak eksikliği fark edermiş. Bir gün kaynana dolaba koyduğu 19 yumurtadan birinin eksik olduğunu fark etmiş ve geline bu bir yumurtanın ne olduğunu sormuş. Gelin ise dolapta başından beri 18 yumurta olduğunu söylemiş. Gelin kaynanasının ısrarından öylesine bıkmıştır ki, boynunda asılı siyah bir ip ile dikiş dikerken Allah’a yakararak “Allah’ım artık dayanamıyorum. Beni bir kuşa çevir ve buralardan uçup giderek kaynanamdan kurtulayım” der. Gelinin duası kabul olur ve kuşa dönüşür. Sonra pencereden uçup gider. Efsaneye göre bu zarif kuşların boynunda bulunan siyah çizgiler, gelinin boynundaki siyah ipliktir ve üveyik kuşu ise gelini temsil etmektedir. Bu hikayenin yanı sıra Anadolu’da, farklı birçok üveyik kuşu hikâyesi bulunmaktadır.
Kumru İle Arasındaki Farklar
İki cins oldukça sık karıştırılsa da kumru ile üveyik arasındaki farklar oldukça barizdir. Bu iki sevimli kuş türü birbirine fiziksel olarak çok benzese de hem fiziksel ve hem de karakter olarak aralarında bazı farklar vardır. Bu farklar aşağıda ana hatları ile maddelenmiştir.- Bu sevimli canlılar kumrulara göre daha küçüktür.
- Bu zarif kuşlar kelimenin tam manasıyla çok çekingendir. Kumrular ise basit seslerden ürkmeyen yapıdadır. Bunun nedeni bu sevimli canlıların üzerindeki av baskısının daha fazla olmasıdır.
- Bu iki kuş arasındaki fiziksel farklar da oldukça belirgindir. Bu tür kuşların boyun kısımlarında, siyah çizgiler bulunur. Bu çizgiler bu kuş türünün en ayırt edilebilir özelliklerinden biridir.
Kuluçka ve Üreme Süreci
Bu sevimli ve güzel canlılar yılda iki kez kuluçkaya yatabilir. Genellikle iki tane yumurta yapan bu cins kuşlar, 15 gün kadar kuluçkada kalırlar. Kuluçka döneminde çok daha tedirgin olan anne üveyikler, yavrusunu korumak için daha çok yuvaya yakın bir yerde avlanırlar.Üveyik Kuşlarında Beslenme
Daha çok yabani ot tohumları ile beslenmeyi tercih etseler de omurgasız böcek türleri de onların besin kaynakları arasındadır. Tahıl taneleri, özellikle mevsiminde onlar için önemli besin kaynakları arasındadır. Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız Ebabil kuşu üzerine kaleme aldığımız içeriği de çok beğeneceğinizi düşünüyoruz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment