Kedilerde kuduz belirtileri nelerdir?
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Kedilerde kuduz belirtileri nelerdir? Kedilerin kuduz olması nasıl önlenir? Kuduz insanlara nasıl bulaşır? Kedi ısırması ya da tırmalaması ile kuduz bulaşır mı? Bu yazımızda bu soruların yanıtlarını verdik.
Kedilerde kuduz belirtileri nelerdir?
120
okunma
Kedilerde kuduz, kedilerin karşı karşıya kalabileceği en talihsiz durumlardan biridir ve zamanında müdahale edilmezse kedinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanır. Detaylara girmeden önce en başta kedilerin neden kuduz olabilecekleri konusuna değinelim. Nasıl bulaştığını bilmek aklınıza takılan birçok soru işaretinin giderilmesini sağlayacaktır.

Kedilere Kuduz Bulaşma Nedenleri

Kuduzun kedilere bulaşma sebepleri başlıca şunlardır;
  • Başka bir kuduz hayvanın ısırması sonucunda.
  • Açık olan bir yaranın hastalık taşıyan bir hayvan tarafından yalanması yoluyla
Kuduz virüsü hayvana enfekte olduktan sonra sinir yolları aracılığıyla beyne ulaşır ve beyinde enfeksiyon oluşmasına neden olur. Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise tüm canlılar bu virüsü taşımaz. Kuşlara, böceklere ve balıklara bu virüs bulaşamamaktadır. kedilerde kuduz belirtileri

Kedilerde Kuduz Belirtileri

Kedilerde kuduz belirtileri virüsün bulaşma anından bir ya da iki ay sonra ortaya çıkar. İlk aşama kedinin davranışlarında belirgin değişiklikler gözlemlenir. Kuduz olan kendi aniden şüpheci ve korku dolu davranışlar sergilemeye başlar. Bir süre sonra bu korkular ve şüpheler nedeniyle saklanabilir. Virüs ilerledikçe kuduz belirtisi olan semptomlar da farklılık göstermeye başlar.  Ateşi ciddi oranda yükselir ve yemekten kesilmeye başlar. Her ne kadar büyük bir susuzluk hissetse de boğaz bölgesine gelen felçten dolayı su içmeyi başaramaz. (Boğaz bölgesinde meydana gelen felçten dolayı kuduz hastaları su içemezken halk arasında bu durum "su korkusu" olarak yorumlanır.) Kuduzun ilerleyen seviyelerinde kedide aşırı bir saldırganlık hali oluşur. Sonun başlangıcı olan bir süreç ne yazık ki önce felç, ardından da koma son olarak da kedinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanır.

Kedilerde Kuduza Karşı Alınabilecek Önlemler

Kedileri kuduzdan korumanın en etkili yolu hiç kuşkusuz aşılamadır. 3 aylıkken başlanan kuduz aşıları kedinin yaşamda kaldığı süre boyunca tekrarlanmalıdır. Aşıları eksiksiz yapılan ve evden çıkmayan kedi kuduzdan korunmuş olur. Bu noktada "Kedilere aşı yapılmazsa ne olur?" başlıklı içeriğimiz sizin için son derece faydalı olacaktır. Kediniz herhangi bir hayvan tarafından ısırıldığında ilk müdahale yaranın sabunlu suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi olmalıdır. Yarayı ve yara bölgesini dezenfekte ettikten sonra kesinlikle ama kesinlikle yara kapatılmamalı ve vakit kaybetmeden kedi bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.  Kedinizi ve onu ısıran hayvanın bir süre gözlem altında tutulması da çok önelidir. Kedilerde kuduz tedavisi çoğu zaman olumlu sonuç vermemektedir. Ne yazık ki kuduz olan kedilerde iyileşme çok nadiren görülür. Kuduz kedinin çektiği korkunç acılardan kurtulması ve hastalığı insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırmaması uyutulması gerekir. Kuduz kedilerden insanlara nasıl bulaşır? Kuduzun oldukça tehlikeli ve ölümcül bir rahatsızlık olması nedeniyle birçok kişi "Kedi ısırması ile kuduz bulaşır mı?", "Kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı?" sorularının yanıtı merak etmektedir. Bu soruların cevabı ise ne yazık ki iki durumda da evettir. Virüs taşıyan bir kedinin sizi ısırması ya da tırmalaması kuduz olmanıza neden olabilir. Bu iki nedenin yanı sıra kuduzun tükürük yoluyla da bulaşma ihtimali vardır. Kedinin salyası açık bir yaraya temas ettiğinde de yine aynı tehlikeli durum gündeme gelebilir. Aşısız bir hayvanın sizi yaralaması ya da ısırması durumunda ilk yapmanız gereken vakit kaybetmeden yaraya alkol bazlı bir antiseptik uygulama olmalıdır. Çok derin olmayan yaralanmalarda yarayı hızla dezenfekte etmek riski büyük ölçüde düşürür. Ayrıca sizi ısıran ya da yaralayan kedinin 10 gün boyunca gözlem altında tutulması ve herhangi bir kuduz belirtisi gösterip göstermediği gözlemlenmelidir. Şüphelendiğiniz bir kedi tarafından ısırıldığınızda ya da yaralandığınızda kesinlikle risk almamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!