Pleymut Tavuk (Plymouth) , Horoz ve Civciv Özellikleri
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Pleymut Tavuk (Plymouth) , Horoz ve Civciv Özellikleri
149
okunma
Pleymut tavuk olarak bilinen ırk yurtdışında ise Plymouth tavuğu olarak anılmaktadır. Bu özel tavuk, horoz ve civciv ırkının özelliklerini sizler için derledik. Farklı görünümü, yumurta verimi ve özellikleri ile Pleymut tavuk, horoz ve çivciv; tavuk yetiştiriciliğiyle ilgilenenlerin dikkatini çeken türler arasındadır. 1874 yılında ABD Tavukçuluk standartları altına alınan Pleymut tavuk cinsi, 1880’den sonra dünya genelinde yaygınlaşmaya başlamış ve ilk olarak İngiltere, ardından ise Hollanda’ya götürülmüştür. Sonrasında ise dünyanın birçok ülkesinde aktif olarak yetiştiriciliğine devam edilmiştir. pleymut tavuğu özellikleri

Pleymut Tavuk, Horoz ve Civciv Özellikleri Nelerdir?

Plymouth Rock tavuğu olarak da bilinen Pleymut, yumurta ve et bakımından verimli tavuk cinslerinden biri olması nedeniyle tercih edilmektedir. Anavatanı Amerika olan bu ırktan tavuklar 7 farklı türe sahip olsa da ana ve en fazla tercih edilen cinsi, beyaz ve çubuklu olanlarıdır. Pleymut cinsinin genel özellikleri şunlardır;
  • Yaklaşık 9-10 aylık yetişkinlerde, 160 ile 180 adet arasında yumurta alınması mümkündür. Tavuğun yetişkinlik durumu ve bakıldığı ortama göre yumurta sayısı yılda 220’ye kadar çıkmaktadır.
  • Tavukların ağırlıkları ortalama olarak 3 ila 3,5 kilo arasında değişir. Horozların ortalama ağırlıkları ise 4 ile 4,5 kilo arasındadır.
  • Yumurta renkleri açık kahverengiden başlayıp, koyu kahverengiye kadar değişebilmektedir.
  • Pleymut tavuğu yumurta verimi tatmin edici düzeyde olup, yumurta ağırlığı 60 ile 70 gram arasında değişmektedir.
  • Cins ismini Amerika’daki Plymouth bölgesinden almaktadır.
  • Koşin ve Dominik tavuk ırklarının melezi olarak ortaya çıkmış bir ırktır.
  • 1874 yılında resmen tavuk ırkı olarak tanındığı bilinmektedir.
  • Tüysüz bacaklara sahiptir.
  • Yumurta ve et tavuğu olarak dünya genelinde ilgi görmektedir.
  • Dayanıklılığının fazla olması nedeniyle, farklı iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
  • Gaga, göz ve ibik bölgeleri belirgin derecede kırmızıdır.

Pleymut Genel Fiziki ve Karakteristik Özellikleri

Pleymut tavuğunun genel fiziki ve karakteristik özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Yem değerlendirmesi açısından tatmin edici ırklardan biridir. Bu yüzden, bakım ve beslenme masraflarının bazı ırklara göre daha iyi seviyede olduklarını söylemek mümkündür.
  • Hastalık parazitlere karşı dayanıklılıklarının iyi olması nedeniyle, ölüm oranları ortalamanın altındadır.
  • Uçma kabiliyetlerinin kısıtlı olması, bakımlarını kolaylaştırmaktadır.
  • Sakin bir yapısı vardır. Dayanıklı ve güçlü olması, farklı iklimlerde yetiştirilmelerine imkân verir.
  • Civcivlerinin olgunluğa ulaşma ve gelişim süreçleri oldukça hızlıdır.
pleymut civciv

Pleymut Tavuğu Bakımı

Pleymut civcivleri dayanıklı yapıları ve hızlı gelişimleri nedeniyle, birçok ırka göre daha hızlı verim alınabilecek yapıdadır. Civciv, horoz ve tavuklarının bakımının kolay olduğunu söylemek mümkündür. Yem tasarrufu konusunda ideal bir cins olması nedeniyle, bakımlarının daha kolay olduğunu söylemek mümkündür. Doğal ortamlarını alışıp aşırı kalabalık bir alanda yetiştirilmemeleri halinde, daha verimli bir cins oldukları söylenebilir. pleymut tavuğu

Pleymut Tavuk Sağlık Problemleri

Son derece sağlam ve dayanıklı yapıları, onların dünya çapında yeterince tercih edilmelerindeki temel nedenlerden biridir. Bazı parazit rahatsızlıklar tüm tavuk cinslerini etkilediği gibi, pleymut tavukları için de geçerli olmaktadır. Bu parazitlerin dışında afaki düzeyde belirgin sağlık problemleri istisnalar dışında bulunmaz. Şayet yetiştirildikleri ortama dikkat edilerek sağlık açısından rutin bakımlarının yapılması durumunda, 10 ile 12 yıl arasında yaşam sürmektedirler. Çok iyi koşullarda yetiştirilen sağlıklı pleymutların ise, yaşam süreleri 20 yıla kadar çıkabilmektedir.

Türkiye'de Pleymut Yetiştiriciliği

Pleymut tavuk cinsi 1954 yılında Türkiye'ye getirilmiş ve bu yıldan itibaren birçok ilde geniş çaplı olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye'de Ankara pleymut ve çilli gibi isimlerle anılan cins, ülkemizde artan salma tavukçuluk sayesinde daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Verim bakımından tercih edildiği gibi hobi tavukçuluğu sektörünün de bir parçası olmuştur. Türkiye'nin tüm illerinde belirli oranlarda Pleymut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Genel olarak baktığımızda pleymut tavuğu özellikleri Türkiye tavuk yetiştiriciliği şartları için ideal cinslerden biridir. Özellikle ticari amaçlarla yetiştiriciliğinin yanı sıra, hobi amaçlı da rahatlıkla tercih edilebilecek tavuk cinsleri arasında yer almaktadır. Pleymut tavuğu üzerine içeriğimizin ardından “Renkli yumurtlayan tavuk cinsleri” yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!