Kuş beslerken nelere dikkat edilmelidir?
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kuşlar nasıl mutlu olur? Kuş beslerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kuş bakımı hakkında temel bilgileri öğrenip evcil kuşunuzun mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayın.
Kuş beslerken nelere dikkat edilmelidir?
80
okunma
Evde kuş beslerken nelere dikkat etmeliyiz? Evcil kuşlarımızın mutlu olmasını nasıl sağlarız? Onları nasıl beslemeli ve onlarla nasıl ilgilenmeliyiz? Bu yazımızda genel olarak kuşlara sağlamamız gereken ortamlardan bahsedeceğiz. Kuş türlerinin kendilerine has gereksinimleri ve beslenme şekilleri vardır. Sitemizden tek tek türlere ait sayfalara bakarak kuşunuzun türüne özel bilgiler de edinebilirsiniz.

Kuş Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuş türlerinin kendilerine has gereksinimleri ve beslenme şekilleri vardır. Sitemizden tek tek türlere ait sayfalara bakarak kuşunuzun türüne özel bilgiler de edinebilirsiniz.  Bu yazımızda daha genel ve tüm kuş türlerini kapsayan bilgiler sunmaya çalışacağız. Kuşunuzun mutluluğu için bu temel bilgileri mutlaka bilmeli ve dikkate almalısınız.

Kafes Boyutu Önemli


Kuşlarımızın mutluluğu hepimiz için çok önemlidir.  Bunun ilk şartı da doğru kafes seçimidir. Kuşunuzun özelliklerine uygun ve kendini gerçekten evinde hissedebileceği bir kafeste bulundurmanız çok önemlidir. Kuşunuzun rahatlıkla hareket edebileceği büyüklükte bir kafes seçmeli ve kafes içinde aksesuarları yerleştirirken bir iç mimar titizliğinde düşünmelisiniz.  Örneğin tek bir muhabbet kuşu besliyorsanız minimum 45 x 45 x 45 boyutlarında bir kafes tercih etmelisiniz, finch türleri, hint bülbülü, kanarya, çim ispinozu, bengal ispinozu gibi küçük boyutlarda bir kuş besliyorsanız 45 x 35 x 45 boyutlarında bir kafes tercih edebilirsiniz. Beslediğiniz hayvan sayısı arttıkça kafes boyutları da o ölçüde büyümelidir.

Hijyen Şart

Kuşların hem sağlığı hem de mutluluğu için yaşam alanının temizliği çok önemlidir. Pis bir kafeste hayatını sürdüren kuşlar strese girebilir ve bu da ciddi sorunları beraberinde getirir. Kuşunuzun kafesini en az haftada bir kez tercihen haftada iki kez temizlemeniz gerekmektedir. Ayrıca sularını en az iki günde bir değiştirmeli ve mutlaka içme suyu kullanmalı, tünekleri silmeli, ortamın tozlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca eğer tütün ürünleri kullanan biri iseniz sigara dumanına maruz kalan kuşların ciddi anlamda yaşam sürelerinin etkilendiğini bilmelisiniz. Onları sigara dumanında uzak tutmalısınız.

Tam Beslenme, Doğru Beslenme


Her kuş farklı beslenme programlarına ihtiyaç duyar. Kafeste yaşayan kuşların sizin onlara verdiğiniz yemler dışında herhangi bir vitamine ulaşma şansları olmadığını unutmamalısınız.  Madem ki bir kuşun sorumluluğunu üstlendiniz doğada bulabileceği tüm vitaminleri ona sunmak zorundasınız. Hazır satılan paketlerdeki yemler kuşlarınızın ihtiyaçlarını bir yere kadar karşılar. Beslediğiniz kuşun türüne göre onu meyve ve sebzelere alıştırmalı, olağan dışı hallerde ise mutlaka onlar için hazırlanmış vitaminlere başvurmalısınız. Hangi durumlarda vitaminlere ihtiyaç duyduklarını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Kuşlarınızı asla tek tür bir yeme maruz bırakmayın. Tek tip beslenme nasıl insanlar için tehlikeli ise kuşlar için de durum çok farklı değildir. Beslenme programınızı elinizden geldiğince çeşitlendirmeniz çok önemlidir. Yem dışında ne vereceğinizi bulmakta zorlanıyorsanız, yeşillikler ve yumurta mamalarını deneyebilirsiniz. Kalamar kemiği, gaga taşı gibi önemli vitaminleri elde edebileceği yan ürünlere de mutlaka kafesinde yer verin..

Ona İlgi Gösterin

Kuşunuzun en yakın ve en iyi dostu sizsiniz. Ona sadece yemek vermeniz çok iyi bir hayvan sever olduğunuzu göstermez. Onunla gün boyunca sık sık ilgilenmeli, onunla iletişim kurmalı ve ona sevildiğini hissettirmelisiniz. Size güvenmeli, sürü lideri kabul etmeli ve sizinle arasında bir bağ olduğunu hissetmelidir. Onunla bol bol konuşun, elinize alışmasını sağlayın, onunla birlikte müzik dinleyin, ona iltifat edin ve sevdiğinizi söyleyin. Kuşunuzun enerjisindeki ve mutluluğundaki farkı gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Aksesuarlar

Özellikle tek bir kuş besliyorsanız mutlaka keyifli vakit geçirebileceği, kafeste olduğu süreçlerde sıkılmayacağı oyuncaklar vermelisiniz. Örneğin bir Sultan Papağanı besliyorsanız kemirebileceği, ses çıkaran oyuncaklar büyük ihtimalle hoşuna gidecektir. Unutmayın, kuşlar yalnızlıktan çok da hoşlanmazlar. Eşi olmayan bir kuş yanında olmadığınız anlarda ancak oyuncaklarla stresini üzerinden atabilir. Sevdiği oyuncağı bulana kadar pes etmeyin.

Onu Ödüllendirin

Kuşunuzun yemler arasından hangisini seçtiğini gözlemleyin ve onu ödül olarak belirleyin. Birçok kuşun en çok sevdiği şey doğal dal darılardır. Bu besinleri ödül olarak da kullanın. Günün belirli saatlerinde eğer elinize alıştırdıysanız elinizle bu yemleri kuşunuza verin ve verirken iltifatlarda bulunun. Her canlı gibi onlar da ödüllerden büyük keyif alacaktır.

Uçmasına İzin Verin

Kuşların sağlığı için gün içerisinde odada uçmasına izin verin. Kuşlarınızı salmadan önce salacağınız odayı iyice gözlemlediğinden ve bildiğinden emin olun. Onun için tehlikeli olabilecek her şeyi ortadan kaldırdığınıza, yemeye çalıştığında zarar görebileceği bir şey olmadığından ve ortamın temiz olduğundan emin olun. Unutmayın kuşlarınızın mutluluğu sizin elinizde, onun için elinizden geleni yapmalısınız.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!