Aslanbaş Tavşanı Tarihçesi
Bu tavşan türünün ilk olarak Belçika’da ortaya çıktığı görülmektedir. İki farklı cüce büyüklüğündeki tavşan ırkının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Çiftleştirilen iki ırkın ise İsviçre Tilkisi Tavşanı ve Hollanda Cüce Tavşanı olduğu tahmin edilmektedir. Meydana gelen mutasyon sonunda “yele geni” ortaya çıkmıştır. Bu gen baş bölgesinde ve yan taraflarda durmadan büyüyen yünlere neden olmuştur. Yelesi bu tavşanı diğer türlerden ayıran en belirgin özellikler arasındadır..Aslanbaş Tavşanı Genel Özellikleri Nelerdir?
Aslanbaş tavşanının genel özellikleri, bu tavşan ırkının daha iyi tanınabilmesi için üzerinde durulması gereken noktalardandır. Bu kapsamda genel özellikler şu şekilde sıralanabilmektedir:- Başı etrafında yelesi bulunmaktadır. Bu yele yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yele geni kaynaklıdır. Özellikle erkek olanları aslan yelesine sahiptir. Aslanbaş ismi de buradan gelmektedir.
- Birçok farklı rengi bulunmaktadır. En sık rastlanan renkler ise mavi, siyah, leylak, beyaz, aguti ve kum renkleridir.
- Yaklaşık olarak 1.5 kilogram ağırlıkları bulunmaktadır.
- Kulakları küçük ve diktir.
- Tüyleri oldukça yumuşaktır ve orta uzunluktadır.
- Yele görünümü büyüdükçe ortaya çıkmaktadır. Aslanbaş yavrularında yele bulunmamaktadır.
Aslanbaş Tavşanı Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
Aslanbaş tavşanının karakteristik özellikleri, bu tavşan türünün ilgi çekici yanlarından birisidir. Karakteristik açıdan genel özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:- İlgi görmeyi seven bir tavşan türüdür.
- Genel olarak uysaldırlar.
- Çekingen oldukları zamanlar olabilir ancak sahibinin ilgisiyle girişken karaktere kavuşurlar.
- Oyun oynamayı ve ortalıkta gezinmeyi severler.
- Bu canlılar korktuğunda hırçınlaşabilen bir tavşan türüdür. Bu nedenle özellikle küçük çocuklar için tavsiye edilmemektedir.
Aslanbaş Tavşanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Evde tavşan beslemek yazımız küçük bir tavşanla yaşamını paylaşmayı düşünen hayvanseverler için en kapsamlı rehberlerden biri olmuştu. Aslanbaş tavşanı bakımında ise şunlara dikkat edilmelidir;- Tüy taraması dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Tüylerin düzenli taranmaması bağırsak tıkanıklığı gibi birçok probleme neden olabilmektedir. Bu nedenle haftada 4 – 5 kez tüylerini taramaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Göz çevresindeki ölü tüyler zamanla gözlere zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu tüyleri de almanız gerekmektedir.
- Dışkı yaptıktan sonra tavşanınızda parazitlenme ve sineklerin yumurta bırakması gibi problemlerle karşılaşmamak için tavşanı temizlemeniz gerekmektedir.
- Kafesinin geniş olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Kafes yüksekliğini ayakta dururken rahatsız olmayacağı şekilde ayarlayabilirsiniz. Kafes genişliğini ise birkaç kez zıplayabileceği şekilde ayarlamanız gerekmektedir.
- Kafesini idrar ve dışkı yaptıktan sonra gün aşırı temizlemeniz gerekmektedir.
- Kafeste bulunan yatak malzemelerini haftada bir kez temizlemelisiniz.
- Dişlerini kısaltabilmesi için kafes içerisine mutlaka tahta ya da karton kutu koymanız gerekmektedir.
- Aşırı sıcak ve soğuk günlerde dışarı çıkarmamanız gerekmektedir. Ancak havanın normal seyrettiği günlerde dışarı çıkarabilirsiniz.
- Veteriner kontrollerine götürmeniz ve aşı takvimine uymanız gerekmektedir.
Nasıl Beslenmelidir?
Aslanbaş tavşanı beslenmesi, özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Bu tavşan türünü beslerken dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:- Tavşan maması ile beslenebilmektedir.
- Öğünlerini marul gibi taze ve yapraklı sebzelerle tamamlamanız tavsiye edilmektedir.
- Brokoli verilmesi böbrek taşı gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
- Muz, havuç gibi tatlı meyve – sebzeleri küçük miktarda vermeniz gerekmektedir.
- Yoğun şeker tüketimi, bu sevimli canlıların vücudu için fazla gelmektedir. Bu nedenle kurabiye gibi şeker oranı fazla olan besinleri tavşanınıza yedirmekten kaçınmanız gerekmektedir.
- Günlük taze su vermeye özen göstermelisiniz.
- Kafesinde bulunan yemek artıklarını günlük olarak temizlemelisiniz.
Aslanbaş Tavşanı Sık Sorulan Sorular
Aslanbaş tavşanı hakkında en çok merak edilen soruları sizler için yanıtladık.Kaç yıl yaşar?
Ortalama ömürleri 7 yıl civarı olmakla birlikte iyi bir bakım ile 10 yıla kadar yaşayabilmektedirler.Ne kadar büyür?
Ortalama bir Aslanbaş tavşanı yetişkinliğe eriştiğinde yaklaşık 1.5 kg olmaktadır. Bu içeriğimizin ardından “Evcil tavşan türleri” yazımızın da sizin için ilgi çekici olabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca diğer tavşan türleri hakkındaki görüşlerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment