Hayvanlar deprem öncesinde anormal davranışlar sergileyerek bir tehlikenin yaklaştığı hakkında bilgi verirler. Peki bunu nasıl başarıyorlar ve hangi hayvan deprem öncesinde hangi davranışları sergiliyor?
Hayvanlar depremi nasıl hissediyor?
Hayvanlar manyetik alan değişimini algılayabilmekte ve bu şekilde kendilerini birçok doğal afete karşı koruyabilmektedir. Yapılan araştırmalar özellikle kuş, yunus gibi göç eden hayvanların göç rotalarını elektromanyetik alan değişimlerini göz önünde bulundurarak yaptıkları artık herkes tarafından biliniyor. Deprem öncesinde de hayvanlar içgüdüsel olarak manyetik alan değişimlerini hissediyor ve hayatta kalma iç güdüleri sayesinde tehlikenin yaklaşmakta olduğuna dair bir yorumda bulunuyorlar. Bu iç güdünün aslında insanlarda da olduğu fakat modern hayat geliştikçe yok olduğu savunuluyor. Bir diğer teori ise hayvanların işitsel frekans aralığının daha yüksek olmasının depremi önceden tahmin edip güvenli bir bölgeye geçmek istediğini sağladığını savunuyor. Bir başka teori ise hayvanların deprem öncesinde iyonize radon değişikliklerini algılayabildiklerini öne sürüyor.Hangi hayvan deprem öncesinde nasıl davranıyor?
Hayvanların deprem öncesinde verdiği tepkiler çoğu zaman insanlar tarafından yanlış yorumlanmaktadır. Hayvanların uyarısını doğru algılayabilmek için çok dikkatli bir gözlem gerekmektedir. Birçok farklı etken de hayvanların anormal davranışlar sergilemesine neden olabilmektedir. Aşağıda sıralayacağımız davranışları görmeniz her zaman bir deprem olacağı anlamına gelmez.Hayvanların Deprem Öncesinde Verdikleri Tepkiler
Deprem olacağını hissettiklerinde hayvanların tepkileri genelde iki farklı şekilde ya saldırganlaşıp, hırçın be agresif tavırlar sergiliyor, ya da panik halinde saklanma, kaçma haline yöneliyorlar. Her hayvan iç güdüsüne göre farklı davranışlar sergileyebiliyor. En başarılı deprem habercilerinden birinin güvercinler olduğu düşünülmektedir. Güvercinlerde depremin hemen öncesinde panik halinde uçuşma ve doğal uçuşlarından farkı bilinçsizce farklı uçuş hareketleri sergiledikleri gözlemlenmiştir. Evde beslenen güvercinler ise kafeslerini terk edip uzaklara kaçmaya çalışır. Tavuklar yumurtadan kesilme, birbirlerine sokulma, birbirlerini gagalama ve olabildiğince yüksek yerlere tüneme eğilimleri göstermektedir. Atlar huysuzlaşır ve tepişmeye başlar. Evcil köpekler sahibinin peşinden bir an bile ayrılmayıp nereye giderse gitsin peşinden takip eder. Sokak köpekleri salgırgan ve kesintisiz bir şekilde havlarlar. Kediler deprem öncesinde güvenli bir yere saklanma eğilimleri gösterirler ve dışarı çıkmayı reddederler. Balıklar yüzeye doğru derinliklerini değiştirir ve suda dışarı fırlama eğilimi gösterir. Fareler kasılmalar yaşar ve sallantılı bir şekilde yürürler. Bal arıları depremden hemen önce panik halinde kovanlarını terk ederler. Yılanlar kış uykusundan uyanıp toprak üzerine çıkar. Tabii ki bu davranışı bir hayvanda gözlemlemeniz kesin deprem olacağı anlamına gelmiyor. Bazı hayvanlar çeşitli psikolojik veya fizyolojik rahatsızlıklarda da bu tavırları sergileyebiliyor. Bu yüzden karakterini ve davranışlarını tanıdığınız bir hayvanı gözlemlemek daha iyi bir sonuç verebilir. Dünyada birçok ülke de hayvanları gözlemleyerek depremden haberdar olabilmek için bilimsel çalışmalar ve gözlem evleri oluşturuyor. Şu anda bu konuda en başarılı ülkenin Çin olduğunu söyleyebiliriz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment