Köpeklerde Kanlı İshal Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi 
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Köpeklerde kanlı ishal neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer? Tedavisi nasıl gerçekleştirir? Kaç gün sürer? Küçük dostunuzun sağlığını ilgilendirecek önemli bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Köpeklerde Kanlı İshal Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi 
62
okunma

Köpeklerde görülen kanlı ishalin sebebi Parvo virüsüdür. Hastalığı bulaştıran Parvo virüsü, pek çok maddeye kolay bir şekilde tutunabilir. Aynı zamanda Parvo virüsünün bulaşması virüs içeren dışkının solunması ya da alınması olarak gerçekleşmektedir. Köpeğinizin kendine ya da başka bir köpeğe ait olan dışkıdan uzak tutmak, köpeğinizin bu virüsü almamasını sağlayacaktır. Köpeklerde kanlı ishal bulaşma nedenleri yüzünden, köpeğinizin sağlığı için diğer köpeklerin dışkısından mutlaka uzak tutmanız gerekmektedir. Çoğu hastalık, dışkı yolu ile köpeklere bulaşır. Ayrıca köpeğinizin kullandığı mama ya da su kabının da bu virüsü bulaştırma imkânı vardır. Bu nedenle köpeğinizin sıklıkla kullandığı eşyaları temizlemelisiniz. köpeklerde kanlı ishal tedavisi

Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kanlı ishal tedavisi için erken teşhis oldukça önemlidir. Öncelikle köpeğinizin kanlı ishal hastalığına yakalanmaması için yavruyken aşılarının yapılması önerilmektedir. Aşıları tam olmayan köpekler, kanlı ishal hastalığı için oldukça riskli bir gurupta yer alırlar. Köpeğinizde kanlı ishal hastalığını fark ettiğinizde veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Veteriner, kanlı ishal hastalığı ile ilgili gerekli olan testleri yapar. Bu testlerin ardından köpeğinize kesin tanı konar. Eğer köpeğinizde bu hastalık varsa tedaviye başlanır. Tedavi süresi kapsamında köpeğinize günde 2 kez damar yolu ile iğne yapılacaktır. Bu iğnelere ek olarak da köpeğinizin kanamasını durdurmak için veteriner hekiminiz tarafından verilen antibiyotik, vitamin ve kan durdurucu ilaçlar verilmektedir. Aynı zamanda köpeğe verilen serumlar, bağışıklık sistemini güçlendireceği için hastalık sırasında köpeğinizin daha dinç olması sağlanmış olur. Köpeklerde kanlı ishal hastalığında yaklaşık 2 hafta süren tedavi sonucunda hastalığı yenmesi için her yol denenecektir. 15 günlük sürecin ardından tedaviyi tamamlayıp hayatına devam eden köpekler varsa da bazı köpekler bu hastalığı yenemez ve ne yazık ki hastalığa yenik düşerler. Köpeklerde kanlı ishal hastalığının tam anlamı ile tedavisi bulunmamaktadır. Yukarıda verilen tedavi yolları uygulanarak köpeklerin bu hastalığı yenmesi için gerekli olan gücü bulması sağlanır. Bu hastalıkla önemli olan erken teşhistir. Erken teşhis ile köpekler, bu hastalıktan daha kolay kurtulabilmektedir.

Köpekleri Kanlı İshal Hastalığından Nasıl Koruyabilirsiniz?

Köpeklerde görülen kanlı ishal hastalığından korunmak için en etkili yöntem aşıdır. Bu aşıyı, köpeğiniz yavruyken olmalıdır. Köpek sahibi olan kişilerin, köpek temizliğine oldukça önem vermesi de bütün hastalıklar açısından oldukça önemlidir. Temizlik, çoğu hastalığın gelişmesini engelleyen en etkili yöntemlerden biridir. Köpeğinizin su ve mama kabı gibi kişisel eşyalarını başka köpekler ile paylaşması oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için sadece köpeğinize ati mama ve su kabı kullanmanız çok önemlidir.

Köpeklerde Kanlı İshal Nasıl Bulaşmaktadır?

Köpeklerde kanlı ishal hastalığının bulaşması durumu, virüs içeren dışkının koklanması ya da ağız yolu ile alınmasıyla oluşmaktadır. Virüs, hastalığı atlatmış olan köpeklerde 10 gün boyunca dışkı ile atılmaya deva etmektedir. Bulaşma yolu; dışkının direkt köpeğiniz tarafından alınabileceği gibi dışkı ile temas eden yiyecek, mama – su kabı ve oyuncak gibi eşyalar üzerinden de köpeğinize geçebilmektedir. Bu yüzden köpeğiniz ve köpeğinizin kullandığı eşyaların temizliğine çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Köpeklerden Kanlı İshal Semptomları Nelerdir?

Köpeklerde gerçekleşen kanlı ishalin belirtileri şu şekilde verilmiştir:

  • Belirtiler ilk olarak kusma ve hafif ishal ile başlamaktadır.
  • 24 – 48 saat içerisinde ateş, karın ağrısı ve ilerleyen pis kokulu ishal oluşur.
  • Köpeğiniz zaman geçtikçe halsizleşir, yemek yemez ve su kaybı görülür.
  • Köpeklerde kanlı ishal hastalığının ciddileştiği vakalarda ise virüs, kalp kasına geçebilmektedir.

Küçük dostunuzun sağlığına önem veren bir hayvansever olarak “Köpekler Alemi” kategorimizde yer alan diğer yazıları da okumanızı ve köpek sağlığı üzerine daha fazla bilgi sahibi olmanızı öneririz. Ayrıca sitemizin "soru sor" bölümü ve yorumlar kısmı her zaman için soru ve görüşlerinize açıktır.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!