Kaniş Irkı Köpeklerin Özellikleri ve Bakımı
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kaniş ( diğer adı ile Poodle) köpek cinsinin özellikleri, bakımı, türleri ve karakteri hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey. Minyatür, standart ve oyuncak poodle (toy) türleri üzerine bilgiler.
Kaniş Irkı Köpeklerin Özellikleri ve Bakımı
67
okunma
En zeki köpekler listesinde ikinci, görünüşleri ile köpek güzellik yarışmalarının şampiyonu, eskinin av ve zenginlik simgesi: Kanişler ya da bugünlerde verilen isimle poodle ırkı. Bu yazımızda "Kaniş nasıl bir köpektir?" ve "Bakımı nasıl gerçekleştirilir?" konularına değineceğiz.

Kaniş Irkının Fiziksel Özellikleri

Öncelikle tek bir kaniş ırkı bulunmuyor. Üç tür farklı ırktan söz ediliyor. Bu cinslerin tek ayrımları ise fiziksel özellikleridir. Boyutlarına göre kaniş türleri şöyle sıralanabilir;
  • Standart : İlk kaniş ırkı olarak kabul ediliyor. Dişi ya da erkek fark etmeksizin 38 – 62 cm boyları vardır. Dişilerin ağırlığı 20 – 27 kilo arasında erkeklerin ise 20 – 32 kilo arasında olmalıdır.
  • Minyatür: Bu kanişlerin boyları 30 cm civarındadır. Ağırlıkları ise 6 – 7 kilo arasındadır. Bu tür için sıklıkla kullanılan bir diğer ad ise minyatür poodle'dur.
  • Oyuncak: Toy Poodle bu ırk ailesinin en küçük bireyleri olarak bilinmektedir.. 25 – 26 cm boylarındadır ve ağırlıkları 3 – 5 kilo arasındadır. Bu cinsteki köpekler ayrıca oyuncak poodle, toy poodle gibi isimlerle de bilinmektedir.
Bu sevimli köpek ırkının en önemli özelliği kıvırcık tüylü olmalarıdır. Tüyleri serttir. Renk olarak gri, siyah, siyah – kızıl, kayısı, samur, gümüş, siyah – beyaz olabilir. Gözleri ovaldir. Koyu renk gözlere sahiptirler. Renkli gözlü olanları da olsa da bu sadece istisnadır. Normalde renkleri koyu kahverengi, koyu amberdir.

Kaniş Irkının Kökeni


1884 yılında Amerika’da kurulan American Kennel Club yani kısaltmasıyla AKC olarak geçen, görevleri Amerika’da bulunan safkan köpek ve kedi ırklarını tespit etmek, özelliklerini listelemek, onları kayıt altına almak ve sorumlu veli/pet sahibi yetiştirmek olan kulüp bu ırkı 1887 yılında listelemiş ve özelliklerini sıralamıştır. Üç farklı cinsini de kaniş ırkına kabul eden AKC’ye göre ırkın en eskisi standart olarak adlandırılanıdır. Ama bu köpek türünün  Almanya mı yoksa Fransa mı kaynaklı olduğu halen tartışma konusudur. Yaygın görüşe göre göre Almanya’da ortaya çıkan tür Fransa’da yaygınlaşmıştır. Zaten kaniş sözcüğü de Almanca gölet anlamına gelmektedir. Hatta 18.yy sanatçılarından Alman Albrecht Dürer ve İspanyol ressam Goya’nın tablolarında bu cinsten sevimli dostlar da görülmektedir. Yani 18.yy’da bu zarif ve güzel köpek cinsi, Avrupa’nın üç önemli krallığında, yaşam merkezinde tanınıyordu. Bu ırkın ilk zamanlar ördek avlarında kullanıldığı bilinen bir gerçek, zaten adlarının anlamı da bu durumu destekliyor. Aynı zamanda Fransa’da kanişe sahip olan kesim asilzadelerdi. Yani kaniş ırkı köpekler aynı zamanda zenginlik ve asalet sembolü idi.

Ruhsal Özellikleri

Poodle ırkının tüm türleri tam bir ev köpeğidir. Ev ve apartman içinde rahatlıkla yaşarlar. Yabancılara karşı uzak değillerdir. Aile üyeleriyle, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Sevgi doludurlar. Her ortama kolaylıkla uyum sağlarlar. Oyun oynamayı çok severler. Enerjileri çok yüksek hayvanlar değillerdir. Bu bakımdan da sizi yormazlar. Olumsuz yön olarak havlamaya meyilli olurlar. Aslında bu durum sizinle iletişim kurma istekleridir. Yalnız kalmayı asla ve asla sevmezler. Uzun süre yalnız bırakıldıklarında evinizi darmadağın halde bulabilirsiniz. Uzun süre yalnız kalacaklarsa bir pet oteli ya da alıştığı birisinin ona bakması şarttır. kaniş köpek

Eğitimi

Toy Poodle olarak da adlandırılan bu tür AKC’ye göre dünyadaki ikinci en zeki köpek ırkıdır. Bu zekanın kriterleri vardır elbette: Eğitilebilirlik, eğitim hızı, genetik zekâ, ortama uyum sağlama hızı gibi. Bu cinsteki köpekler bu sıralamada birçok kategoride zirvededir. Çok kolay eğitilebilirler. Özellikle tuvalet eğitimleri çok hızlıca verilir. Sırf bu yüzden bile pek çok kişinin ilk tercihidir. Sabırlı ve iradeli şekilde eğitimine devam ederseniz sağı – solu da öğrenebilirler. Köpek yarışmalarında zekalarından ötürü kaniş ırkı her zaman ön planda olmuştur.

Kaniş Irkının Bakımı


Kaniş ırkının bakımı çok zor değildir. Tüyleri uzundur ama kıvırcık ve sert oldukları için dökülme pek görülmez. Mevsim geçişlerinde deri sıcaklıklarını dengelemek için kasten döktükleri ya da psikolojik durumlardan dolayı zoraki ve istemsiz dökülmeler dışında tüy dökümü görülmez. Ama tüylerinin sürekli gözetim altında tutulması, uzadıkça kesilmesi gerekir. Aksi durumda tüyler uzayıp kördüğüm haline gelip canlarını acıtabilir. Tüyleri dışında tırnaklarının da düzenli olarak kesilmesi gerekir. Bunu siz evde yapabileceğiniz gibi veterinerinize de götürebilirsiniz. Tırnaklarının kesilmesi önemli çünkü şehir hayatında tırnakları bileyecekleri bir yer bulamazlar. Bu yüzden tırnakları uzadıkça kavisli hale gelip canlarını acıtır.

Ömrü ve Beslenmesi

Kaniş ırkı bakımı ve beslenmesi doğru gerçekleştirildiğinde diğer köpek ırklarına göre daha uzun bir yaşam süresine sahiptir. 15 yıl yaşama süreleri bulunmaktadır. Bunun yanında 20 yıl yaşayanlarının  sayısı da hiç de az değildir. Beslenmelerinde en önemli unsur kilolarının dengeli olmasıdır. Kilo almaya eğilimli canlılardır ve ev yemekleri onların kilo almasını kolaylaştırır. Bu bakımdan her kaniş ırkının yemesi gereken gramajlar vardır.  Bu sevimli dostlar için özel mamalar bulunmaktadır. Bu mamalarda hangi kaniş türünün ne kadar yemesi gerektiği yazmaktadır. Eğer sizin başka bir besleme aracınız başka güvendiğiniz bir mama markanız varsa miktarını veterinerinize danışabilirsiniz, zaten evcil hayvanların mama ölçümleri için kullanabileceğiniz özel bardaklar çok uygun fiyatlara satılmaktadır. Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız Jack Russell Terrier üzerine hazırladığımız içeriği de oldukça bilgilendirici bulacağınızı düşünüyoruz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!