Kediler neden ishal olur? Kedi ishali nasıl geçer? Yavru kedilerde ve yetişkin kedilerde ishal sorunu hakkında tüm hayvanseverlerin bilmesi gereken bilgiler.
Yavru Kedilerde ve Yetişkin Kedilerde İshal
Yetişkin kedilerde ishal yavru kedilere nazaran daha kolay atlatılabilen bir durumdur. Fakat söz konusu kediler yavru ise durum daha ciddiye alınmalıdır. Yavru kedilerde ishal gerekli müdahaleler yapılmazsa ne yazık ki ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Yetişkin kedilere oranla daha hızlı su kaybeden yavru ve yaşlı kediler ishal rahatsızlığında en yüksek risk grubundadırlar. Bakımını üstlendiğiniz kedi yavru ya da yaşlı ise ishal durumunu hızla fark etmeli ve hastalığı ciddiye alarak hemen müdahale edilmelidir.Kediler neden ishal olur?
Kedilerde ishal durumunun yaşanabilmesinin birçok farklı sebebi olabilir ama en çok görülen nedenler arasında yiyeceklerin ve suyun kirli ya da kedinin sindirim sistemine uygun olmaması durumu öne çıkmaktadır. Kedilerde ishal nedenleri başlıca şunlardır;- İnsanların tüketmesi için hazırlanmış yiyecekler
- Çeşitli gıda zehirlenmeleri
- Alerjik sebepler
- Su ya da yiyecek yoluyla kapılmış virüs ya da bakteriler
- Diyabet, kanser, karaciğer ve pankreas hastalıkları
- Bağırsak enfeksiyonları ve bağırsak iltihabı
- Parazitler
- Açık ve kalitesiz mamalar
- Stres
Kedi ishalı nasıl geçer?
Kedilerde ishal tedavisi ishalin nedenine göre farklılık gösterebilir. İlk 24 saat içinde kedinin bağırsak hareketleri ve dışkısında düzelme gözlemlenmezse sevimli dostunuz mutlaka bir veteriner hekim muayenesinden geçmelidir. Veteriner hekimiz çeşitli muayene ve tetkiklerle ishalin ardında bir hastalığı yatıp yatmadığını öğrenecek ve sıvı takviyesi tedavisine başlayacaktır. İshal bir bakteri ya da virüs kaynaklı gerçekleşiyorsa veterinerinizin ilaç tedavisine yönelecektir. Bir diğer seçenek ise alerjik nedenler dolayısıyla kedilerde ishale rastlanmasıdır. Eğer sebep bu ise öncelikle kedinin neye alerjik reaksiyon gösterdiği tespit edilmelidir. Mamada bulunan et, buğday, pirinç ya da bazı katkı maddeleri ishal sorununa yol açmış olabilir. Bu durumda çözüm kedinin alerjik reaksiyon gösterdiği besinden uzak durmasıyla sağlanmaktadır.İshal kediye ne yedirmeli ne yedirmemeli?
Kedilerde ishal sorunu gözlemlendiğinde yağ oranının düşük, lif oranının yüksek olduğu bir diyet uygulanması gerekir. Kedi ishali için evde tedavi süreci uzun sürmemelidir, hastalanan kedi 24 saat içinde normal haline dönmüyorsa mutlaka kontrolden geçmelidir. Bu süreçte sevimli dostunuzun su kaybı normalin çok üzerine çıkacaktır. Hayvanın sağlığına daha çabuk ulaşabilmesi için ona bol bol temiz su sunmalısınız. İshal kediye ne yedirmeli konusuna yeniden dönecek olursak lif oranı yüksek özel mamaları deneyebilirsiniz. Evdeki imkanlarla ise derisinden ve kemiklerinden arındırılmış yağsız bir tavuk göğsünü haşlayıp yine haşlanmış patates eşliğinde kedinize sunabilirsiniz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment