Zürafalar Üzerine 5 Muhteşem Bilgi

zürafalar

Zürafaların özellikleri nelerdir? Boyu ne kadar uzundur, nasıl uyurlar, nerede yaşarlar? Bu soruların yanıtı Zürafalar üzerine 5 bilgi içeriğimizde.

Zürafaların boyu kaç metre? Nasıl uyur? gibi çok merak edilen soruların yanıtları ve bu muhteşem canlıların özellikleri hakkındaki farklı birçok detay yazımızın devamında yer almaktadır.

Zürafalar Hakkında İlginç Bilgiler

Boyu en uzun kara hayvanı olma özelliği taşıyan zürafalar, ait oldukları zürafagiller ailesinin nesli tükenmeyen iki türünden biridir. Zürafaların özellikleri arasında özellikle boynunun uzunluğu ve yapısı dikkat çeker. Belgesellerde sık sık karşılaştığımız bu zarif canlılar ne yazık ki soylarının tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Zürafaların Boyu Ne Kadar, Kaç Metre?

Uzunluğuyla nam salan bu hayvanların boyları, yetişkin erkeklerde 4,5 ile 5,5 metre arasındadır. Erkek ve yetişkin olanlarının kiloları ise, yaklaşık 1,5 ton ağırlığına ulaşıyor. Bugüne kadar bilinen en uzun zürafanın boyu, 5,92 metre olarak ve  ağırlığı ise 2 ton olarak tespit edilmiştir. Dişi olanları ise erkeklere nazaran daha kısadır. Dişiler 4 ile 5 metre arasında boya sahiptirler. Kiloları da erkeklere göre daha hafiftir.

uyuyan zürafa

Zürafalar Nasıl Uyur ve Ne Kadar Uyur?

1950’li yıllara kadar bu güzel canlıların hiç uyumadıkları düşünülse de durumun böyle olmadığı ilerleyen yıllarda ortaya çıkmıştır. Sadece günlük birkaç saat uykuyla dururlar. Hatta birçoğu için günlük yarım veya bir saatlik uyku dahi yeterlidir. Bu hayvanların uyku halindeki modları da oldukça ilginçtir. Yere çöktükten sonra boyunlarını kalça kısmına veya karınlarına koyarak uyuyan bu zarif hayvanlar, bazen ise boyunlarını dik tutarak uyurlar. Birçoğu boyunlarını yere koymak yerine, kalçalarına koymaktadır.

Nerede Yaşar?

Dünyada kısıtlı sayıda bulunan zürafalar, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvanlardır. Özellikle doğal ortamlarından koparılmaları ve avlanmaları nedeni ile soyları risk altındadır. Dünya genelinde 150 bine yakın sayıda oldukları düşünülmektedir. Bu canlıların tamamı ise, Afrika kıtasında yaşamaktadır. Botsvana’da 12 bin, Tanzanya’da 30 bin ve Kenya’da ise, 40 bin zürafanın yaşadığı bilinir. Afrika savanalarında yaşayan bu boylu poslu hayvanlar, akasya ağaçlarının yoğun olduğu otlak bölgeleri tercih ederler.

Ne Yer ve Nasıl Beslenirler?

Bu canlılar otçul hayvanlar olmaları sebebiyle, ot yiyerek beslenirler. Ağaç kabukları, yapraklar ve bazı meyveler de onların ana besin kaynakları

arasındadır.

Üreme Nasıl Gerçekleşir?

14 aylık hamilelik sürecinin ardından, 150 santimetre boylarında yavru doğururlar. Doğan yavrunun ise yaklaşık 10-15 saat sonra koşmaya başladığı bilinmektedir.

Diğer Özellikleri

Zarafet dolu, muhteşem bir görünüme sahip olan bu canlıların diğer özelliklerine de kısaca değinecek

dil çıkaran zürafaolursak, şunları diyebiliriz.

  • Saatte 52 km hıza ulaşabilirler.
  • Ortalama yaşam süreleri, 25 iler 30 yıl arasındadır.
  • Boyunlarının omurilik yapısı, tıpkı insanlarda olduğu gibi 7 bölümden oluşur.
  • Erkek olanlarının derisinde bulunan benekler, yaşı ilerledikçe daha koyu bir hal alır.
  • Bu canlılarda 50 santimetreye kadar ulaşabilen dil uzunluğu bulunur. Dillerinin uç kısmı ise, köseleye benzer bir yapıda olup uzun yaprak ve bitkiler ile rahatça beslenmesini sağlar.
  • Günlük yaklaşık 50 kiloya yakın bitki tüketerek beslenirler.
  • Dakikada yaklaşık 50 kilo kan pompalayan ve 12 kilo ağırlığına ulaşan kalpleri vardır.

Bu güzel canlılar hakkında bilgi edinebileceğiniz bir videoyu da sizlere sunmak isteriz.

Bu muhteşem canlıları daha yakından tanıdığımıza göre şimdi sıra Hayvanlar Alemi kategorimizde yer alan diğer canlıları tanımaya geldi. Hayvanlar Aleminden Sıra Dışı 5 Canlı içeriğimizi de mutlaka okumanızı öneririz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol