Zebra Nedir, Özellikleri Nelerdir, Nerede Yaşar?

zebralar

Zebralar atgiller familyasından siyah beyaz, muhteşem desenleriyle hafızalara kazınan, dikkat çeken canlılardır.  Özellikleri nelerdir, nerede yaşar, ne yer gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Zebralar

Vahşi doğa; her yaştan insanın ilgisini çeker. İnsanlar; bilhassa belgeseller aracılığıyla vahşi doğa hakkında bilgi almak isterler. Zebra; atgiller ailesinden bir canlı olmakla beraber kendisine vahşi doğada yer bulur. Atın yakın akrabaları olarak bilinmekle beraber siyah ve beyaz çizgilerle örtülü postları ile dikkat çeker.

Zebranın ana vatanı tahmin edilebileceği üzere Afrika’dır. Tıpkı atlarda olduğu gibi yel adı verilen saçları vardır. Zebra; bilhassa seyrek ağaçların olduğu yerleri sever. Sürü halinde yaşamalarına rastlanır. Hatta, antiloplarla beraber yaşadıklarını söylemek gerekir. Zebra hakkında kısa bilgiler verdikten sonra şimdi de zebranın öne çıkan özelliklerine bir göz atalım!

zebra özellikleri

Zebranın Özellikleri Nelerdir?

Başlıca zebra özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Her şeyden önce, ortalama ömrünün 35 yıl olduğunu söylemek gerekir.
  • Bunun yanı sıra, kilosu 175 ila 385 kg arasında değişir.
  • Boyu ise 217 ila 246 cm arasında farklılık gösterir.
  • Enine çizgilere sahip olan zebra; otobur bir hayvandır.
  • Birçok farklı ortamda yaşama kabiliyetine sahiptir. Ağaçlıkların yanı sıra açık düzlüklerde de yaşamaları söz konusudur.
  • Tek toynaklı oluşları dikkat çekicidir.

Zebra; vahşi doğanın yaşam koşullarına ayak uydurmak adına dikkatli olması gereken bir hayvandır. Bir başka deyişle, hayatta kalabilmek adına olabilecek en hızlı şekilde hareket etmeleri gerekir. Ancak, vücutlarının hızlı hareket etmeye müsait yapısı sayesinde herhangi bir sorun yaşamazlar.

Zebrayı öne çıkaran birtakım fiziksel özellikleri mevcuttur. Her şeyden önce, bacaklarının çok uzun olduğundan bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, güçlü kasları ve geniş akciğerleri vardır. Bu sayede, uzun süre koşmayı ve tehlikelerden kaçmayı başarabilirler. Zebra; diğer vahşi doğa hayvanlarına kıyasla ilginç özellikleri ile dikkat çeker. Sosyal bir hayvan olduğunu söylemek mümkündür. Sürüler halinde yaşar.

zebra

Zebra Nasıl Beslenir?

Afrika kıtasının öne çıkan hayvanlarından birisi olan zebra; tıpkı atlar gibi otçul beslenir. Hatta, atlar ile çiftleşmeleri söz konusudur. Ortaya çıkan canlıya zebrat adı verilir. Bir zebranın yaşamını sürdürmesi için ota ve suya ihtiyacı vardır. Ancak, yiyecek bulmak adına işleri bir hayli zordur. Zebranın yiyecek bulabilmek adına gerekli olduğu takdirde 50 km yürüdüğü dahi bilinir. Zebra; bilhassa Afrika’daki savan otlar ile beslenir. Hızlı koşan zebraların su ihtiyaçlarını karşılamak adına genellikle göllere yakın yerlerde yaşadıklarını söylemek mümkündür.

Zebranın en sevdiği besinler birçok kişi tarafından merak edilir. Bu noktada, domates, ot, birtakım sebzeler ve su; zebranın tüketmesi zorunlu olan besinler arasında yer alır. Sonuç olarak, zebra; tüm hayatını sebze yiyerek ve su içerek geçirebilir.

zebraların doğal ortamı

Zebralar Nerelerde Yaşarlar?

Zebraların doğal ortamı vahşi doğaya dair en çok merak edilen hususlardan birisidir. Ancak, zebraların yaşadıkları alanların çok geniş olduğunu söylemek mümkündür. Hatta, çöl, dağ ve ova zebralarının olduğunu söylemek gerekir. Çöl zebraları; bilhassa Somali, Kenya ve Etiyopya’da yaşar. Dağ zebraları ise Namibya ve Güney Afrika’da yaşayabilir. Ova zebraları ise genellikle Sudan, Etiyopya ve Doğu Afrika’nın savanlarını tercih eder. Ayrıca “Serengeti nerede?” içeriğimiz vahşi yaşam hakkında size detaylı bilgi sunacaktır.

Çöllerde yaşayan zebraların işi bir hayli zordur. Çünkü, buradaki toprak tahmin edilebileceği üzere besin açısından bir hayli fakirdir. Cılız ağaçlar, çalılar ve otlar; zebraların beslenmesi adına gerekli besinleri oluştururken zebraların su bulma konusunda da sıkıntı yaşadıkları aşikardır. Çünkü, bu tür topraklarda su kaynakları azdır. Bir sulama deliğinin yakınında yaşaması gereken zebraların gün içerisinde 50 km’yi dahi aşan mesafeleri kat etmeleri; su ve yiyecek aramaları ile yakından alakalıdır. Zebra; gün içerisinde besin ve su bulmak adına çok uzak mesafelere gitse de gün sonunda eski yerine döner.

Bu canlıları özel kılan farklı detaylar da vardır. Sürü halinde yaşayan zebralarda sorumluluklar bellidir. Herhangi bir su kaynağı bulunduğunda ilk olarak kimin su içmeye gideceği dahi bellidir. En deneyimli dişi zebra; su içmeye giden ilk kişidir. Onun ardından sırasıyla küçük zebralar ve son olarak da yaşlılar su ihtiyaçlarını giderir. Sürü halinde gezen zebra topluluğunun en sonunda erkek zebra bulunur. Buna ek olarak, zebraların çevredeki tehlikelere karşı almış oldukları birtakım önlemler de vardır. Örneğin, sürü gece uyurken iki zebranın uyanık kalmasına rastlanır. Son olarak, yeni doğan zebraların en kısa sürede bağımsızlıklarını kazandıklarını da söylemek gerekir.

Vahşi Hayvanlar Alemi kategorimizdeki diğer canlıları da keşfetmeyi unutmayın!

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol