Yaşlı Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar, Bunama ve Yaşlılık Belirtileri
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Yaşlı Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar, Bunama ve Yaşlılık Belirtileri
60
okunma
Yaşlı köpeklerde sık görülen hastalıklar, yaşlılık ve bunama belirtileri üzerine hazırladığımız içeriğimizde arka bacak güçsüzlüğü, görme kaybı, idrar kaçırma gibi problemlere değindik. [lwptoc]

Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri

Köpeklerde yaşlılık belirtileri ne yazık ki yıllar geçtikçe her dostumuzda görülebilecek problemlerdir. Her şeyden önce yaşlanan köpekler, eski hareketli yapılarını kaybederler. Daha az hareket etme eğiliminde olan yaşlı dostlarımızda görme bozuklukları da had safhada olmaktadır. Bağışıklık sistemlerinin zayıflaması da yaşlılık belirtilerinden birisidir. Bağışıklık sistemlerinin zayıflaması ile köpekler, enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara da sıkça yakalanır. Eğer küçük dostunuz sık bir şekilde hastalanmaya başladıysa bu onun bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Görme bozukluklarını, koku duyusundaki kayıplar takip eder. Koku duyusunun kaybolması ile yaşlı dostunuzun iştahı da azalır. Eğer köpeğiniz yaşlılığa bağlı olarak iştah kaybı yaşıyorsa onu veterinere gösterme zamanı gelmiştir. Yaşlı Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Yaşlı Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Köpeklerin yaşları ilerledikçe, diğer bütün canlılarda olduğu gibi hücre yaşlanmasına bağlı olarak hastalıkların görülme sıklığı da artabilmektedir. Yeni oluşan hücrelerin sayısının azalması ve daha az hücre yenilenmesi nedeniyle köpeğiniz daha fazla hayati riske sahip olur. Hastalıkların oluşması olumsuz bir durum ortaya çıkarsa da tedavi seçenekleri mevcuttur. Köpeklerde yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek hastalıklar çeşitlidir. Yaşlı köpeklerde sık görülen rahatsızlıklar şunlardır; Katarakt ve görme kaybı, hipotiroidizm, osteoartrit ve bilişsel işlev bozukluklar.

Yaşlı Köpeklerde Arka Bacak Güçsüzlüğü

Yaşlanan köpeklerdeki kas ve iskelet sistemi de eski fonksiyonunu yavaş yavaş yitirmeye başlar. Bu fonksiyon kaybının ilk emarelerinden birisi arka bacakta güç kaybıdır. Arka bacakta güç kaybının yaşanması, kas dokularındaki yaşlanmadan kaynaklanır ve köpeğin cinsine de bağlıdır. Yaşlı köpeklerde arka bacak güçsüzlüğü belirtileri şöyledir:
  • Hareketsizlik
  • Ayağa kalkmada güçlük
  • Dengesizlik
  • Eklem ve kaslarda sertleşme
  • Felç
  • Arka bacaklarda yer alan kasların şişmesi
  • Kaslarda ödem
  • İdrar kaçırma
  • Köpeğinizin arka bacağını sürekli olarak yalaması
Yukarıda yer alan belirtileri gördüğünüz takdirde köpeğinizi kısa süre içerisinde veterinere götürmelisiniz. Büyük ihtimalle bu belirtiler onun arka bacağında yer alan bir hastalığın habercisidir. Yaşlı köpeklerde arka bacak zayıflığının yaşlılık harici başka nedenleri de olabilmektedir. Bu rahatsızlık, arka bacaklara giden sinirlerde ve damarlarda hasar oluşması sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Arka bacaklarda bulunan tümörlü yapılar da bu rahatsızlığın nedenlerinden birisi olabilir. Yetersiz beslenme de arka bacak zayıflığının bir diğer sebebinden birisi olabilmektedir. Protein ve vitamin eksikliği de köpeğinizin kaslarında zayıflamaya neden olabilmektedir. Yaşlı köpeğinizdeki arka bacak zayıflığını tedavi edebilmek için farklı tedavi yöntemleri yer almaktadır. Bu tedavi yöntemleri, köpeğin yaşına ve rahatsızlığın nedenine bağlı olarak değişmektedir. Genellikle yaşlı köpeklerde ağrının dinmesi için ağrı kesici ilaçlar verilir. Eğer çok ileri bir vaka mevcutsa ameliyat önerilir. Eğer kas travmasına bağlı bir fonksiyon bozukluğu mevcutsa bu durumda atel ya da sabitleme kafesi verilebilir. Bütün bunlara ek olarak fizyoterapi kapsamında ısı terapisi ve manyetik terapi de uygulanabilmektedir.

Yaşlı Köpeklerde Görme Kaybı

Yaşlı köpeklerde sık görülen hastalıklar arasında görme kaybı da ilk sıralarda gelmektedir. Köpeklerde görme bozuklukları her yaşta gerçekleşebilirken, yaşlı köpeklerdeki görme bozukluğu, daha sık karşılaşılan bir durumdur. Yaşlı köpeklerde görme kaybı çokça karşımıza çıkarken, tamamen kör olma vakaları da mevcuttur. Yaşlı köpeğinizin görme kaybı yaşadığını genellikle onun hareketlerinden anlayabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda bu görme kaybı o kadar kolay bir şekilde tespit edilemeyebilir. Görme kaybı olan köpekler genellikle zıplama ve koşma hareketlerinde zorluk yaşarlar. Bunun yanında yeni bir ortama girdiklerinde sahiplerinden ayrılmak istemezler. Köpeğinizin sizinle doğrudan göz teması kuramıyor oluşu da görme kaybına işaret edebilir. Görme kaybı olan köpekler diğer köpeklere nazaran daha saldırgan tutum izleyebilir. Köpeklerdeki görme kaybının pek çok nedeni olabilir. Bunlar: katarakt, göz tansiyonu, kornea ülseri, retina tembelliği olarak sıralanabilir. Köpeklerde Bunama

Köpeklerde Bunama

Köpekler yaşlandıkça bunama belirtileri gösterebilir. Eğer sadık dostunuzun bunama problemini erkenden fark ederseniz bazı çözüm yolları mevcuttur. Buna rağmen, bunamanın doğal bir durum olduğunu ve bundan kaçınmanın imkânsız olduğunu da bilmek gerekir. Yapılacak bütün tedavi ve müdahaleler yalnızca bunamanın belirtilerini azaltabilir ya da erteleyebilir. Yaşlanmaya bağlı olarak köpeklerin beyin fonksiyonlarında da gerileme meydana gelir. Bu gerilemenin sonuçlarından birisi de bunamadır. Hafıza kaybı ve algıda güçlük, olası sonuçlardan birisidir. Bunun yanında genç bir köpeğin sergilediği davranışlar da ortadan kalkmaya başlar. Köpeklerdeki bunamanın belirtileri genellikle duyma sorunları ile birlikte kendini göstermeye başlar. Bunun yanında görme kaybı da ortaya çıkabilmektedir. Bazı köpeklerde koku alma işlevi de etkilense de genellikle bu duyu sonradan etkilenmeye başlar. Eğitimli köpekler, sahiplerinin verdiği komutlara alışıktır. Bunama belirtisi gösteren köpeklerde bu komutlara aşinalık azalır. Köpeklerde bunama yalnızca yaşla ilişkili olmayabilir. Beslenme bozuklukları, zehirlenme ve beyin hasarı da bunamanın nedenleri arasındadır. Eğer köpeklerde bunama yaşlılık ile ilişkili ise yürüme ve hareket etmede de güçlük gözlenebilir. 7 ile 11 yaşları arasında köpeklerde yaşlılık dönemidir. Bu belirtilerin bu yaş aralığından daha erken bir döneme denk gelmemesi gerekmektedir. Bütün bunlara ek olarak köpeğin huyunda değişim gözlenebilir. Hissetme ve tat alma duyularında da düşüş gözlenir. Bu belirtiler çok yavaş bir şekilde ilerleyebilir. Bu nedenle bunamanın asıl belirtilerini bir anda görmeye başlayabilirsiniz. Bu nedenle köpeğinizin periyodik bakımını ve muayenelerini kesinlikle aksatmamalısınız. Köpeklerde bunamayı durdurmak imkansızdır. Çünkü bu rahatsızlık, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Fakat yine de bazı uygulamalar ile bu süreç ertelenebilir ya da etkileri azaltılabilir. Monoamin oksidaz inhibitör uygulamaları gerçekleştirilebilir. Bu tür inhibitörler veteriner tarafından uygulandığı takdirde beyindeki yaşlılık hasarları azaltılmış olur. Böylece bunamanın erken belirtilerine bir müddet engel olabilirsiniz. Yaşlı köpeklerde sık görülen hastalıklar, bunama ve yaşlılık belirtileri üzerine hazırladığımız içeriğimizin ardından “Köpek yaşı hesaplaması” yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!