Sincaplar ne yer, nerede yaşar? Beslemek yasak mı?
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Sincaplar ne yer, nerede yaşar? Beslemek yasak mı?
0
347
okunma
Sincaplar, dünyanın her yerinde rahatlıkla görebileceğiniz gür kuyrukları ile tanınan hayvanlardır. Bu hayvanlar nerede yaşar, ne yerler ve beslemek yasal mıdır? Sincapların yaşamı hakkında bilgi edinmek için yazımız size muhteşem bir kaynak olacak. [lwptoc]

Sincaplar Hakkında

Bu sevimli hayvanların yaklaşık 200 türü olduğu bilinir fakat yine de sincap türlerinin kesin sayısı ile ilgili net bir veri yoktur. Bu nedenle çok farklı boyutta ve çeşitte sincap türüyle karşılaşmak mümkündür. Yetişkin olanlarının, diğer sincaplarla yuva yapabilecekleri sert bir kış olmadığı sürece, genellikle yalnız yaşadıkları bilinmektedir. Ancak yavru olanlar kendilerine bakabilecek yaşa gelene kadar anneleri ve kardeşleriyle aynı yuvada yaşarlar. Ayrıca bazı  türlerinin de kış aylarında uzun bir kış uykusuna yattığı bilinir. Genel olarak bu canlılar çok iyi zıplama yeteneğine sahiptir. Onları genelde ağaçlar arasında daldan dala atarlarken görebilirsiniz. Bu muhteşem canlılar aynı zamanda "Dünyanın en zeki hayvanları" arasındadır. sincabın görüntüsü

Sincabın Görüntüsü

Bu muhteşem hayvanların büyük, yuvarlak ve ışıltılı gözleri vardır. Ayrıca tüylü gövdesi ve karakteristik ön dişleriyle sevimli ve sempatik bir görünüme sahiptir.
  • Sincaplar genellikle ince gövdeli, büyük parlak gözlü ve gür kuyruklu küçük hayvanlardır.
  • Kürkleri genellikle yumuşak ve ipeksidir, ancak kürklerinin kalınlığı türlere göre değişir.
  • Tüy rengi de türlere göre büyük ölçüde değişir. Türüne göre tüy renkleri kahverengi, gri, sarı, kırmızı, beyazımsı ve hatta siyah arasında değişebilir.
  • Dört patisinin her birinin dört veya beş parmağı vardır ve ön uzuvları genellikle arka uzuvlardan daha kısadır.
  • Pençelerin alt kısmı dolgulu, zayıf gelişmiş bir başparmağa sahiptir, ancak pençeler ağaçlara tırmanmak ve nesneleri kavramak için yeterince güçlüdür.
  • Bu hayvanların dişleri, kemirmek için yeterince büyük kesici dişleri ve yiyecekleri öğütmek için ideal olan yanak dişleri olan kemirgenlerin tipik dişlerine benzer.
Sincapların boyutları türlere göre değişir. En büyük sincap türleri arasında, kafadan gövdeye ortalama uzunluğu 25-45 cm olan canlılar bulunur. sincaplar ne yer

Sincaplar Ne Yer?

"Sincaplar ne yer?" sorusuna farklı cevaplar verilebilir. Çünkü bu sıra dışı kemirgen türünün mevsimlere göre tükettikleri besinler de değişiklik gösterir. Sincapların en çok tükettiği besinler kabuklu yemişlerdir. Bu besinlere örnek olarak makademya fındığı, badem meşe palamudu, ceviz ve fındık verilebilir. Kış aylarında yeteri kadar besinleri olmadığı zaman ağaç tomurcuklarını da yiyebilirler. Yaz aylarına gelindiğinde ise sincaplar için en iyi besin kaynakları meyvelerdir. Portakal, kayısı, mısır ya da avokado gibi meyve ve sebzeler en uygun besinlerdir. Genel olarak ot obur olarak bilinseler de bazı böcek ve hayvansal gıdaları tüketebilecekleri gerçeği de unutulmamalıdır. Özellikle uçan sincaplar, etçil sincap türleri arasında ilk sırada yer alır. Bu tür sincaplar, diğerlerinin aksine fındık ya da meyveler yerine kuş yumurtaları ya da kuş yavruları gibi yiyecekleri öğünlerine dahil eder.

Fındıkları neden saklarlar?

Bu dostlarımız kış aylarında zor yiyecek buldukları için sonbahar aylarında kış için hazırlık yapmaya başlar. Bu dönemde fındık toplayarak saklarlar. Ayrıca kışlık yiyeceklerini saklamak için yerde delikler açarlar. Diğer hayvanların depolarını bulmamaları için sahte delikler açarak onları yanıltırlar. Sakladıkları besinleri bulma konusunda hafızası en güçlü olan tür gri sincaplardır. Bu türdeki dostlarımız kış için sakladıkları fındık ya da meşe palamutlarının yerlerini asla unutmazlar. Fakat kızıl türler bu konuda griler kadar usta değildir. Genelde sakladıkları yiyeceklerin yerlerini unuturlar.

Sincaplar Nerede Yaşar?

Sincaplar, Avustralya ve Antarktika kıtası hariç her kıtada yaşar. Amerika, Afrika ve Avrasya'ya özgüdürler. Bir sincap sürüsü, bitki örtüsünün olduğu hemen hemen her yerde yaşayabilir. Bununla birlikte, farklı  türlerinin farklı yaşam alanları vardır.
  • Örneğin, ağaç sincapları ağaçlarda yaşamayı tercih eder ve genellikle ağaçlık alanlarda bulunur. Bu canlılar yuvalarını kovuklara ya da dalların kıvrımlarını yapar.
  • Yer sincapları ise yeraltında ustaca kazdıkları tünellerde yaşamını sürdür. Bu tür  canlılar, sincap yuvası olarak işlev gören bir yeraltı tünel ağı olan yuvaları kazarken görülebilir.
Sincap ömrü türler arasında değişir, ancak yaygın olarak vahşi doğada ortalama 12,5 yıllık bir ömre sahiptir.

Sincaplar Türkiye'de Nerede Yaşar?

Türkiye’de sincaplar genelde Marmara Bölgesinde ormanlık alanlarda daha fazladır. İstanbul ve Balıkesir’de ormanlık arazilerde bu muhteşem canlılarla sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca Batı ve Doğu Karadeniz, Kars civarı başta olmak üzere diğer bölgelerde de farklı türlerde canlıların yaşadığı bilinir. sincap beslemek

Sincap Beslemek Yasak Mı?

Sincapların evcil olduğunu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Bu muhteşem canlılar sevimli görüntüleri ile ilk görünüşte mükemmel bir evcil dost gibi görünebilir. Bu da onların evcilleştirilip birlikte yaşayabileceğiniz kanısını güçlendirir. Fakat bu çoğu kez oldukça büyük bir yanılgıdır. Sincap doğası gereği evcil değildir ve kümes gibi ortamlarda da yaşamını kolay kolay sürdüremez. Bu tarz bir yaşam onun doğasına aykırıdır. Oldukça hareketli bir hayvan türü olduğu gibi, yaban hayatından koparılması da zordur. Bazı kaynaklarda bebeklik döneminde eve alınan bir yavru sincabın kolaylıkla evcilleştirilebileceği anlatılır. Ancak sincaplar oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Kötü bakım, ilgisizlik, doğadan koparılma ya da doğaya tekrar salınma gibi durumlar ağır travmatik etkilere yaratabilir. Bu durumda bu sevimli hayvanların ölümüne neden olabilir. Ayrıca ülkemizde sincaplar Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altındaki yaban hayvanları sınıfına dahil edilmiştir. Bu nedenle doğadan koparılarak farklı ortamlarda büyütülmeye çalışılması ya da satın alınması yasaktır. İlgili makamlar tarafından bu yasağın ihlal edildiği durumlar tespit edildiğinde ise cezai yaptırımlar uygulanabilir.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!