Köpeklerde Protein Fazlalığı Nedir?
Orta ve daha yaşlı köpeklerde sık görülen ve plazma hücrelerini üreten idrar ve kanda bulunan proteinlerin, tümörlü plazma nedeniyle daha fazla üretilerek ihtiyaç fazlası şekilde ortaya çıkması ve vücuttan atılamaması durumudur.Köpeklerde Paraproteinemi Neden Olur?
Minik dostunuzda protein fazlalığının olduğunun belirlenmesi birçok önemli problemi işaret ediyor olabilir. Bu belirtiler aşağıda belirttiğimiz rahatsızlığın bir göstergesi olabilir. Kanser türleri: Köpeğinizde kanser türlerinden herhangi birinin olması, protein fazlalığına sebep olabilir. Özellikle idrar yolu gibi boşaltım yollarında görülen kanserler, paraproteinemi nedenleri arasındadır. Genetik eğilim: Köpeğin ailesinden gelen rahatsızlıklar, protein fazlalığı için risk altında olmasını sağlar. Aile geçmişinde paraproteinemi görülen köpeklerde aynı rahatsızlığın görülmesi, çok daha kuvvetli risk oluşturmaktadır. Viral enfeksiyonlar: Çeşitli viral enfeksiyonlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücutta düzensizliklere neden olur. Protein üretimi ve kullanımında da düzensizliklerin görülmesine sebep olan bazı viral enfeksiyonlar, protein fazlalığının nedenleri arasında yer alabilmektedir. Kanserojen maddelere maruz kalmak: Uzun süre kimyasal karışımlı havaya veya çeşitli kanserojen maddelere maruz kalmak, köpeklerde protein fazlalığı görülmesine neden olabilmektedir. Tek başına bir neden olmamakla birlikte farklı faktörlerle bütünleşerek, paraproteinemi görülmesine yol açabilir.Köpeklerde Protein Fazlalığı Belirtileri
Köpeklerde protein fazlalığı belirtileri şunlardır;- Protein fazlalığına bağlı olarak hayvanlarda topallık görülmesi yaygın bir belirtidir. Çarpma veya burkulma gibi nedenler yoksa diğer belirtiler ile beraber kuvvetli bir işaret sayılabilir.
- Sıklıkla idrar gelmesi yine önemli belirtiler arasındadır.
- Hafıza kaybının yaşanması diğer belirtilerle beraber görüldüğünde, köpeklerde paraproteinemi belirtileri arasında önemli bir yer tutar. Sahibini veya yaşam alanını tanıyamama gibi durumlar daha sık ortaya çıkar.
- Körlük gibi durumlar, protein fazlalılığının ileri seviyedeki tehlikeli belirtileri arasındadır.
- Sıklıkla tekrar eden burun kanamaları rahatsızlığın belirtilerinden biridir.
- Hayvanın kısa sürede fazlaca zayıflaması rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Ancak bu aşırı kilo kaybı, başka bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Köpeklerde Protein Fazlalığı Tedavisi
Öncelikle teşhis aşamasında, rahatsızlığın temel nedeninin ne olduğu belirlenir. Ardından soruna neden olan hastalık ve diğer olumsuzlukların ortadan kaldırılması için gerekli olan tedavi süreci başlar. Köpeklerde anormal protein üretimi tedavisi için altta yatan sebeplerin bilinmesi önemlidir. Örneğin kansere dayalı olarak protein fazlalığının görülmesi durumunda, kanserin tedavisine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Viral enfeksiyonlara bağlı olarak görülen sorunlarda, sebep olan virüs veya bakteriyi yok etmeye yönelik tedaviler yapılabilir ve antibiyotik tedavisi bu aşamada faydalı olabilir. Burada tamamen veteriner kontrolünde devam etmesi gereken bir süreç söz konusudur. Antibiyotik tedavisinde doz aşımının farklı rahatsızlıklara neden olacağı unutulmamalı, tedavi aşamalarında dikkatli davranılmalıdır. Köpek sağlığı üzerine daha fazla bilgi edinmek için "Köpeklerde İştahsızlık" içeriğimizi de okumak isteyebilirsiniz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment