Kızıl Panda Nedir, Nerede, Kaç Yıl Yaşar?

kızıl panda

Kırmızı panda, küçük panda olarak da bilinen kızıl panda, en çok merak edilen hayvanlar arasında yer alıyor. Bilimsel adı Ailurus fulgens olan kızıl pandanın pek çok dikkat çeken özelliği vardır. Kırmızımsı kahverengi bir kürke sahip olan kızıl panda, maskeli yüzü ve paytak yürüyüşle oldukça sevimlidir. Peki kızıl panda tam olarak nedir ve nerede, kaç yıl yaşar?

kızıl panda nedir

Kızıl Panda Nedir?

Kızıl panda, bilimsel adı Ailurus fulgens olan, etçiller takımında yer alan bir türdür.  Davranışları ürkek olan bu hayvanın türü tehlike altındadır. Genellikle tıpkı kediler gibi üstünü yalayarak temizlediği için “Kedi Ayısı” olarak da bilinir. Sahip olduğu özelliklerle ön plana çıkan bu sevimli hayvan, genellikle 8-10 sene yaşar.

Kızıl Panda Nerede Yaşar?

Kızıl pandanın merak edilen özelliklerinden biri de nerede yaşadığıdır. Kızıl panda nerede yaşar sorusu kapsamında, Güneybatı Çin ve Doğu Himalayalarda yaşadıklarını söyleyebiliriz. Tehlike altındaki bir tür olduğu için büyük bir özenle takip edilmektedirler. Ayrıca “Pandalar nerede yaşar?” içeriğimiz de ilginizi çekecektir.

Kızıl Panda Kaç Yıl Yaşar?

Kızıl pandalar genellikle 8-10 sene yaşar. Memeliler sınıfında yer alan bu tür, oldukça sevimli bir görünüme sahiptir. Bu nedenle çok fazla dikkat çekse de soyu tükenme tehlikesi altındadır.

kızıl panda özellikleri

Kızıl Panda Özellikleri Nelerdir?

Kızıl pandanın birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerden bazıları, kızıl pandaların diğer hayvanlardan ayrılmasını sağlar.

Kızıl panda özellikleri için genel olarak şu şekilde bir sıralama yapmak olanaklıdır:

  • Kızıl pandaların kuyruğu 120 cm ve ağırlığı yaklaşık 4,5 kg’dır.
  • Doğal ortamlarında 8-10 yıl yaşamakla birlikte hayvanat bahçesinde 14 yıl yaşadığı gözlemlenmiştir.
  • Rakuna benzese de genel olarak rakundan çok daha zarif bir hayvandır.
  • Üstü kızıl kahverengi ya da bakırımsı renklerdedir. Bunun yanı sıra alt tarafı parlak siyah renktedir ve sahip olduğu renklerle dikkatleri üzerine çeker.
  • Yüzünün rengi çoğunlukla beyazdır. Ayrıca kızıl kahverengi gözyaşı damlalarına benzeyen noktalar bulunur.
  • Genellikle pek ses çıkarmazlar. Bazen aralarında iletişim kurduklarında ötme ya da gıcırdamaya benzer sesler çıkarırlar.
  • Burnu kısa ve siyah renkte olan kızıl pandaların kuyruğu siyah-beyaz halkalıdır.

Dünyada Kaç Tane Kızıl Panda Var?

Dünyada kaç tane kızıl panda var sorusu, özellikle nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşılan bu sevimli canlılarla ilgili çok dikkat çeken bir sorudur. Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre dünyada sadece 10 bin adet kızıl panda bulunmaktadır. Vahşi hayvanlar aleminde yani doğada ise bu rakam ne yazık ki 2.500 seviyesine düşmektedir. Doğu Himalayalar bu güzel canlıların doğal yaşam alanlarının yarısına yakınını oluşturur.

İnsana Zarar Verir mi?

Kızıl pandaların tehlikeli olup olmadıkları, merak edilen konulardan bir diğeridir. Görünüşleri ile dikkat çeken bu muhteşem canlıların her bir özelliği sevimli ve tatlı görünmelerini sağlıyor. Fakat bu güzel görünümler ne yazık ki onların soyunu tükenme tehlikesi ile baş başa bırakan faktörleri doğurabiliyor. Hatta bazı durumlarda ne yazık ki doğasına her ne kadar aykırı olsa da evcil hayvan olarak görülen kızıl pandaların kaçak bir şekilde avlandıkları gözlemlenmektedir. Bu durum, kızıl pandaların neslinin tükenme tehlikesiyle baş başa kalmasına neden oluyor.

Kızıl Pandaların Davranışları

Kızıl Pandaların Davranışı

Kızıl pandaların çiftleşme mevsimi dışında genellikle yalnız hareket ettikleri bilinmektedir. Genellikle gün içerisinde ağaçta uyurlar. Yiyecek aramak için çoğunlukla alacakaranlık zamanları tercih ederek bu vakitlerde yiyecek arama girişimlerinde bulunurlar. Kediler gibi temizlendikleri bilinen kızıl pandaların ıslık sesleri kullanarak iletişim kurdukları gözlemlenmiştir.

Bu güzel canlılar 17 ila 25 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşayabilir. Bu nedenle ortamın sıcaklığı, kızıl pandaların yaşantısını sürdürebilmesi için çok önemlidir. İnsanlar, kar leoparı ve sansargiller tarafından avlanan kızıl pandalar; tehdit edildiklerini hissettiklerinde bir ağaç ya da kayaya tırmanmayı tercih ederler. Eğer köşe sıkışmışlarsa bu durumda arka ayakları üzerinde durarak daha tehdit edici görünmek için pençelerini çıkarıp beklerler.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol