Pandalar ne yer, nerede yaşar?

Pandalar neler yer, nasıl beslenir, nerede yaşar? Dünyanın en sevimli ve en çok merak edilen canlıları hakkında kısaca bilgiler.

Ayıgiller familyasının bir ferdi olan pandalar  et yemekten vazgeçen bir ayı cinsidir. Yetişkin bir pandanın kütlesi dişilerde 100 kg ve üstü olabilirken erkelerde 160 kg civarıdır, ortalama yaşam süreleri 20 yıl olarak bilinmektedir. Sevimli görünümleri nedeniyle birçok ülkede simge haline gelmişlerdir ve çok sevilirler.

Pandalar Hakkında Bilgiler

Besin zincirinde otobur olarak bilinirler. Yetişkin pandaların omuz hizalarında ortalama boyları 60 – 90 cm Boy uzunlukları ise ayağa kalktıklarında 1,2 ila 1,9 metre arasında değişiklik gösterir. Nesli tehlikede olan panda türü için dünya genelinde neslinin kurtulması için çalışmalar başlatılmıştır. Ağaçlara tırmanmaları ile meşhur olan pandalar yavrularına oldukça merhametlidirler. Panda yavruları dişsiz ve kör olarak dünyaya gelir. Oldukça tembel olan pandalar yuvarlanarak hareket etmeyi severler. Tembel oldukları için üreme bile yapmak onlara zor gelir ve sırf bu yüzden nesilleri tükenme tehlikesi altındadır.

Pandalar ne yer?

Pandalar aslında etobur sindirim sistemine ve diş yapısına sahiptirler. Buna rağmen yıllardır süregelen alışkanlıklarından ya da çok yavaş olmalarından dolayı beslenme alışkanlıkları otobur olma eğilimine girmiştir. Günümüzde nadiren olan vahşi pandalar bazı küçük kemirgenleri avlamayı seçebiliyor. Bununla birlikte pikas  denilen küçük tavşan cinsini de avlayabiliyorlar. Tabii bu oldukça nadir çünkü günümüzdeki pandaların yüzde doksanı otobur ve nesli tükenen hayvanlardan olduğu için koruma altında oluyor.

Bunun haricinde etobur olmayan ve otobur olan yani ot temelli besinler ile beslenen pandalar doğal yaşamlarında bambu yemeyi tercih ediyor. Bambunun yapraklarını hatta küçük dal kısımlarını bile yemeği seviyorlar. Tabii bambu besin değeri oldukça düşük besinlerden biri ve ayıgil familyasından gelen pandalar için bu kalori miktarı çok daha az olmakta. Bu yüzden bu bambulardan günde 20 kg ile 40 kg arası yemeleri gerek. O yüzden pandalar her dakika yemek yiyor olarak görülebilir ama karınlarını doyurmak için kendileri için yeteri kaloriyi almaları gerek. Yaklaşık 10 saat boyunca yemek yiyebilirler. Bunun yanı sıra doğal yaşamlarından uzak ve koruma altında olan pandaların ise elma ve diğer meyveleri de sevdikleri, mısır buğdayı ile yapılan yiyecekleri de yedikleri bilinmekte. Ayrıca bu canlıların sulu besinleri de yemeyi sevdikleri biliniyor.

Bambu bitkisinin oldukça hızlı büyümesi pandaların günde 80 kg kadar panda yemelerine rağmen hala bambu bulmalarına olanak sağlamakta.

Pandalar nerede yaşarlar?

Pandalar yaşamak için genellikle dağlık alanları tercih ederler. Pandaların yaşadıkları yerler şöyle sıralabilir; Tibet ormanları, Japonya’da bulunan Shaanxi, Gansu ve Sichuan gibi dağlık araziler. Çin ve Japonya da yaşayan pandalar bu ülkelerin kültürlerine göre kutsal hayvanlardır.

Yüksek rakımdan hoşlanan pandalar ağaçlara tırmanmayı sevdikleri için bol ağaç olan yerleri yaşamak için tercih etmektedirler. Aynı zamanda bambu ağacının bol bulunduğu sulu meyvelerin olduğu ormanlık alanları kendileri için yaşam alanı olarak benimsemişlerdir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol