Kediler neden çok uyur? Sürekli uyumasının nedeni nedir? Yavru ve yetişkin kedi sürekli uyuyorsa bu neyi işaret eder? Sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kedilerin Gündüz Uyuma Alışkanlığı
Kedilerin doğada geceleri daha aktif bir şekilde avlandığı ve gündüzleri kendilerini güvende hissettikleri yerlerde genelde çok hafif şekilde uyudukları bilinmektedir. Evde beslenen artık evcilleştirilmiş kedi cinslerinde durumun farklı olacağı düşünülür. Ancak evcil kediler de genlerindeki yapı gereği gündüz çok uyuma gece ise genelde saat 2’den sonra aktif biçimde hareket etme eylemi görülmektedir. Hareketlilik durumu kedinizi henüz kısırlaştırmadıysanız çok daha fazla olacaktır. Besin zincirinin üst sıralarında yer alan avcı konumundaki kediler gündüzleri gece avlanmak için gerekli olan enerjiyi depolamak adına fırsatını buldukça uyumayı tercih ederler. Geceleri bu yüzden aktif olarak daha hareketli zaman geçirmek isteyen kedinizin uyuduğunuz odaya girmesini engelleyebilir ve kendini yalnız hissetmemesi için ona oyuncaklar verebilirsiniz.Kedilerin Uyku Düzeni
Kediler neden çok uyur, diye merak ediyorsanız kedilerin uyku düzeninin insanlardan farklı olmasını garip karşılıyor olabilirsiniz. Ancak kedilerin uyku düzeni insanlarınkinin zıddı biçimdedir. Buna rağmen kediler dakik olmayı çok seven canlılardır. Doğada yaşayan akrabaları rahat uyku çekmek için bu kadar şanslı olmasa da evin güvenli bir ortam olduğunun farkında olan bir kedi hemen her gün aynı saatlerde uykuya dalar, aynı saatlerde oyun oynar ve aynı saatlerde yemek yiyip su içer. Eğer kediniz gündüzleri ara sıra uyuyorsa ve geceleri hareketli bir şekilde evde gezinmeyi seviyorsa bunun herhangi bir sağlık problemi ya da hiperaktivite bozukluğu olmadığını bilmelisiniz. Ancak kediniz hem geceleri hem de gündüzleri çok ama çok az uyuyorsa ya da geceleri de gündüzleri gibi aşırı fazla uyuyorsa bir veterinere gitmekte fayda vardır. Kediler neden sürekli uyur? Sorusunun cevabı çoğunlukla yapılarından ve iç güdülerinden dolayı olsa da uyku durumunun hem gece hem de gündüz aşırı seyrettiği durumlarda bir veterinere danışılmalıdır. Çünkü çok fazla uyuyan kedilerde depresyon belirtileri ve çok az uyuyan kedilerde hiperaktivite problemi olabilir. Aynı şekilde dakik olarak yaptığı uyku düzeninde ani bir değişiklik olduysa ve bu değişiklik 2-3 gündür devam ediyorsa kedinizin hayatında hiçbir değişiklik olmadıysa onu yine bir veteriner hekime götürmek en iyisi olacaktır. Uykusunun alışkanlığındaki ani biçimde ortaya çıkan değişim bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Örnek olarak kediniz ağrı çekiyor olabilir. Uyku değişiminin yanı sıra başka belirtiler varsa 2-3 beklemek zorunda da değilsiniz. Kedinizin herhangi bir rahatsızlığını erken dönemde teşhis edebilmek ve tedavi şansını arttırabilmek için sahiplendiğiniz kedi ırkının yatkın olduğu rahatsızlıkları araştırmalı ve bunların belirtilerini iyi bilmelisiniz. Uyku değişiminin yanı sıra öğrendiğiniz belirtileri fark eder etmez kedinizi doktoruna götürmelisiniz. Aynı şekilde tekir kedilerin de iyi gözlenmesi önerilmektedir. Bu içeriğimizin ardından “Kediler neden hırlar?” yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment