Hayvanlarda Mantar Hastalığı Neden Olur?
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Hayvanlarda Mantar Hastalığı Neden Olur?
83
okunma
Kedilerde ve köpeklerde başta olmak üzere mantar hastalığı hayvanlarda ciddi sıkıntılar yaratabilir. Mantarlar bulaşıcı hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar arasındadır. Deride, kılda ya da tırnakta enfeksiyona neden olurlar. Hayvan dostlarımızın mantar enfeksiyonuna yakalanması durumunda mutlaka veterinere başvurulmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde hayvanlara sıkıntı vermeye devam edecektir. Evlerimizde ya da bahçelerimizde beslendiğimiz hayvanların sağlık durumlarından doğrudan sorumlu oluruz. Hayvanlar konuşarak kendilerini ifade edemezler ancak iyi bir gözlemle bir sıkıntısı olup olmadığı anlaşılabilir. Hayvanlarda görülen mantar hastalığının belirtileri iyi bilinirse, kolaylıkla fark edilir.

Hayvanlarda Mantar Hastalığının Belirtileri

Kedilerde mantar hastalığı belirtileri ve köpeklerde mantar hastalığı belirtileri konularını daha faydalı olması açısından ayrı ayrı ele aldık. Evcil hayvanlarda görülen mantar hastalığının belirtilerini bilirsek, ne zaman veterinere başvurmamız gerektiği hakkında da daha iyi bir fikir sahibi oluruz. Mantar hastalığının deride belirti vermesi, daha kolay fark edilmesini sağlar. Aşağıda saydığımız semptomlardan birini gördüğünüzde mutlaka veterinere başvurarak tanının konmasını ve tedaviye başlanmasını sağlamalısınız.

 Kedilerde görülen mantar hastalığı belirtileri;

  • Kılların o bölgede dökülmesi, yani alopesi
  • Yer yer gözlenen pullanmalar
  • Deride döküntü ya da yara şeklinde belirtiler
  • Kaşıntısının olması
  • Hayvanın huzursuz olmasıdır.

Köpeklerdeki mantar hastalığı belirtileri ise;

  • Kedilerde olduğu gibi deri bulguları
  • Kanüllerden akıntı gelmesi
  • Papül dediğimiz kabarıklar
  • Püstül dediğimiz iltihaplı görünümdeki kabarıklıklardır.

Hayvanlarda Görülen Mantar Hastalığının Nedenleri

Mantar enfeksiyonu çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Özellikle bulaşıcı bir hastalık olması insanları tedirgin eden bir durumdur. Hayvandan hayvana bulaşma yaygındır. Mantar hastalığının önemli sebeplerinden bir tanesi, başka bir hayvandan bulaş olmasıdır. Kedi ve köpekler, mantar hastalığı olan başka bir hayvanla temas ettiklerinde kolaylıkla bulaşabilir. Beslenme yetersizliği mantar enfeksiyonunun nedenlerindendir. Özellikle vitamin yönünden yetersiz beslenmek, hayvanların bağışıklık sistemini zayıflatır ve mantar gibi fırsatçı enfeksiyonların görülmesine zemin hazırlar. Eğer köpeğiniz ya da kediniz hormon tedavisi alıyorsa, bu tedaviye bağlı olarak mantar hastalığı görülebilir. Bu sebepler yanında yoğun stres yaşamak da mantar hastalığına sebep olabilir. Bağışıklığın düştüğü her durumda mantar enfeksiyonlarının görülebileceği unutulmamalıdır.

Hayvanlarda Mantar Hastalığının Tedavisi

Hayvan dostlarımızda görülen mantar hastalığının tedavisi mümkündür. Burada önemli olan nokta, hastalığı erken dönemde fark etmeniz ve tedavi için bir veteriner hekime götürmenizdir. Veteriner hekim tarafından kesin tanı konulduktan sonra tedaviye geçilir. Özellikle barınaklardan alınan hayvanlarda mantar enfeksiyonu sıklıkla beklendiğinden bir veteriner kontrolünden geçirmek şarttır. Mantarlara etkili olan kremler kullanılarak bu hastalık kolaylıkla tedavi edilebilir. Bir veteriner kliniğine başvurduğunuzda hayvan dostunuz için en uygun tedaviyi alırsınız ve bu mantar hastalığından kurtulmasını sağlarsınız.  

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!