Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) Hakkında 10 Bilgi
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) Hakkında 10 Bilgi
96
okunma
Hint Bülbülü hakkındaki bilgiler, sunduğumuz içeriğimizde özellikleri, türleri ve mutasyonları ile dikkat çeken diğer adı Zebra ispinozu olan sevimli kuşları mercek altına aldık. [lwptoc] Ülkemizde sıklıkla beslenen kuş türlerinden Hint Bülbülü, muhabbet kuşları gibi evde beslenebilen bir türdür.  Bu kuş muhabbet kuşları gibi konuşmaz, ancak oldukça hareketlidir.  Bakımı kolay olan Hint kuşu, oldukça fazla su içer ve kafa yormayan bir ötüşü bulunur.  Odanıza salarak, enerjisini bir nebze olsun atmasına yardımcı olabilirsiniz.  Kafesin yerini sürekli değiştirmezseniz, sürekli çiftiyle yer değiştirir.  Acıktıklarında ise kafese tekrar girme eğiliminde bulunur.  Sempatik bir hayvan olan Muhabbet kuşlarına göre oldukça hareketli ve küçük bir yapıları bulunur. Hint Bülbülü hakkında birbirinden farklı bilgiler, bu tür hakkında net bilgiler edinmemizi sağlar. Hint Bülbüllerinin ana vatanı Avustralya ve çevresidir. hint bülbülü türleri

Hint Bülbüllerinin Mutasyonu

Hint Bülbülünün mutasyonu, yüzlerce farklı çeşide sahiptir. Buna bağlı olarak, yıllar içinde profesyonel üreticiler bu kuşların saf turuncu gibi ilginç formlarını ortaya çıkarmıştır.  Bu türler aynı zamanda, jumbo gibi iri boylarına ulaşan çeşitlere sahiptir.

Hint Bülbüllerinin Farklı Türleri

Hint bülbüllerinin farklı türleri, şu şekilde sıralanabilir:
  • G = Grey griF
  • Fawn kahverengiBB
  • Black Breasted siyah göğüs
  • BC = Black Cheek siyah yanak
  • BF = Black Face siyah yüz
  • CFW = Chestnut Flanked White Beyaz kahverengi yanları bulunan
  • CFW-F = Chestnut Flanked White
  • Fawn SeriesLB = Lightback açıksırt
  • DS = Dominant Silver baskın gümüş
  • DC = Dominant Cream baskın krem
  • FC ya da GC = Açılımı Fawn Cheek ya da Gray Cheek (kahve ya da gri yanak)
  • FF = Bu kısaltmanın açılımı Florida Fancy’dir. (Bu tür kuşlara Floridalı yetiştiricisinin adıyla anılır)
  • OB = Orange Breasted turuncu göğüs
  • PNG = Penguin penguenP = Pied alacalı
  • RS = Recessive Silver çekinik gümüş
  • W = White beyaz
  • YB = Yellow Bill sarı gaga
  • CR = Crested tepeli

Hint Bülbülü Yavrularının Gelişim Aşamaları

Kuluçka süresi 14 gün olan Hint bülbülü, çıkmasının ardından 21. Gününde tüylenir. Sonrasında, 35 ile 42. Günler arasında bağımsızlığına kavuşur.  İlk tüy değiştirme 35 günlükken başlar ve yetişkin tüylerini alana kadar devam eder. Yetişkin tüylerini 90. Gününde alır ve sonrasında tüy değiştirme dönemi sona erer. Hint bülbülü yavrularının gelişimi, erkeklerde 3, dişilerde 6 ay sonunda sona erer.

Yeni Doğan Hint Bülbülünün Bakımı

Yeni doğan Hint bülbülünün bakımı, fazla özen istemez. Bu aşamada yalnızca onlara mama hazırlamanız gerekir. Bu şekilde, yavruları bu mamayla beslemelerini sağlamanız kolay hale gelir.  Kafesten taze yem ve suyu eksik etmemelisiniz.  Bir ispinoz yavrusunu elle beslemek tavsiye edilmese de bu genellikle zaman kaybıdır. Ayrıca, bebeğin ölümüyle sonuçlanabilir. İlk günün ardından, bir bebeği elle besleyip büyütme şansınız oldukça azdır. Kuşunuzu yuvaya geri koymanız son derece önemlidir. Ayrıca, her aşamada düşen bebeği, iyice tüylenip tüneyene kadar, yuvasına geri koymanız gerekir. İlk olarak kuşları iyice seyretmeniz önemlidir. Bu dönemde kuşlar ağız dalaşı gibi bir tür gagalaşma hareketi sergileme durumundadır.  Bu durum, çoğu zaman geçici bir durumdur. Ancak gerçekten ciddi bir kavga bulunuyorsa, daha fazla agresif olan tarafını bir ya da yarım günlüğüne kafesten alabilirsiniz.  Çoğu zaman kuşu kafese geri koyduğunuzda ortalık sakinleşir. Ancak, yine kavga ederlerse agresif olan taraf kafesten acilen alınmalıdır. hint bülbülü beslenmesi

Hint Bülbüllerinin Beslenmesi

Hint Bülbüllerinin beslenmesi gözlenirse, yem konusunda oldukça israfçı bir tutum takındıkları görülür. Hint kuşlarına vereceğiniz kanarya ya da muhabbet kuşu yemleri gibi taneleri sürekli seçerler. Aynı zamanda, etrafa dökerler. Özel olarak, şu karışımı deneyebilirsiniz: "Hint bülbülü ne yer?" sorusunun cevabına geçelim. Kırmızı darı, sarı darı ve beyaz darıyı kanarya yemine karıştırın.  Buna ek olarak, nijer tohumunu ekleyin. Dalda formunda satılan darılara bayılan bu türün favori besini dolayısıyla dal darıdır. Ayrıca onlar için oldukça sağlıklı olan mineral karışımı grit ve kalsiyum kaynağı kalamar kemiğini de çok sever. Bu tür kuşlar, taze içme suyu nu daima kafeste ister. Bununla birlikte, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler de denenebilir. Ayrıca kapalı kutularda yem karışımları da bu tür için uygun olabilir. Hint bülbülü yemi içeriğimiz size bu konuda çok yardımcı olacaktır. zebra ispinozu

Hint Bülbüllerinin Üremesi ( Zebra İspinozu) 

Hint Bülbüllerinin üremesi, yüksek üreme güdülerine bağlı olarak gelişir.  Bu sevimli kuşlar öncelikli olarak kafesteki yuvayla oynar. Ardından yuva malzemelerini ve yuva yapmaya müsait fazladan yem kabı gibi nesneler ilgilenmeye yönelir. Eğer kuşlar hala farklı davranışlara yönelirse, bir süre birbirlerinden ayırmayı deneyin. Hint bülbülü yuvalarını tamamlayınca, yumurtaların yumuşak zeminde olması gerekir. Bunun için, yuva zeminine yumuşak nesneler taşıma eğilimi gösterirler. Sürekli bir şekilde, kuş tüyü, peçete gibi nesnelere yönelirler. Hint Bülbülleri uygun koşullarda sürekli üreme eğilimi gösterir. Bununla birlikte, soğuk havalarda dişi kuşların yumurtlama problemlerine yakalanma riski bulunur.  Kış günlerinde, gün ışığının fazla olduğu durumlarda daha az sorunla karşılaşırsınız. Kuşların en çok tercih sevdikleri yuvalar, sepet yuvalar olarak isimlendirilir. Yuvaların ağzının geniş olmasına özel olarak dikkat etmelisiniz.

Hint Bülbülünün Kafesi

Hint bülbüllerinin kafesi, 45 cm yükseklik,38 cm genişlik ve 30 cm derinlikte olmalıdır.  Ufak kafeslere uyum göstermekte oldukça zorlanırlar.  Sürekli bir biçimde hareket etmek isterler. Bu nedenle alan dar ya da kalabalıksa stres altında olurlar. Aynı zamanda, birbirlerini kovma eğilimi gösterirler. Hint bülbülleri, yuvaları ile oldukça iyi ilişki kurar. Yumuşak otlar ya da ince ot sapları, hindistancevizi lifleri, selpak ve tüy gibi malzemeler, onlar için bulunmaz yuva malzemeleridir.  İsteseler bile kesinlikle ip gibi sentetik malzemeler vermeyin. Yumurtlama döneminde, yuva malzemelerini kaldırın.  Geniş alanınız yoksa, farklı kuş türleri ile bir arada yaşamalarına izin vermeyin.

Hint Bülbüllerinin Birbirleriyle Kavgası

Hint Bülbülleri heyecanlı bir yapıya sahiptir. Bu heyecan, Hint bülbüllerinin kavgası esnasında da kendisini gösterir. Genel olarak bir kafeste; yavru ve ebeveynler arasında sık kavgalar çıkar. Sorun çıkaran kuş bir süre ortamdan alınarak, sakin bir ortama koyulmalıdır. Ardından, kuşu tekrar kafesine koyun ve bir süre gözlem altında tutun. Ebeveynler özellikle erkek kuşlar, yavruları yolma eğilimi gösterir. Bu süreçlerin tümünü yakından gözlemleyin.

Hint Bülbüllerinde Cinsiyet Ayrımı

Hint bülbüllerinde cinsiyet ayrımı oldukça basittir. Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar bulunmakla beraber, erkeklerin gagaları kırmızı olur. Dişilerde gaga renkleri ise turuncuya benzer. Buna ek olarak, erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler bulunur. Söz konusu karakteristik tüyler arasında yanaklarda bulunan sarı halkalar yer alır. Ayrıca göğüs üzerinde siyah lekeler de bu karakteristik tüyler arasında sayılabilir. Ayrıca bu tüyler zebra deseni gibi çizgiler şeklinde tanımlanabilir. Dişilerde bu tür bariz izlere rastlayamazsınız. Ek olarak, dişiler sadece basit sesler halinde öter. Ancak, erkek zebra ispinozlarının kendilerine özgü olan ve gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmayı andıran bir ötüşleri vardır.

Hint Bülbüllerinde Yumurtlama

Kuşunuzun düzenli kuluçkaya yattığından emin olmanız gerekir. Eğer eminseniz, yuvayı 2 aylığına alın ve kuşlarınızı bu süre zarfında dinlendirin.  Bazı durumlarda, hastalık taşıyan kuşların yumurtaları çıkmadan embriyo tutunamaz ve ölür. Sürekli akraba eşleşmelerinin önüne geçin ve kuşları bu süreçte tedavi edin. Hint bülbüllerinin yumurtlama dönemleri kesin olarak bilinmese de sağlıklı beslenen bir dişi, zamanı gelince yumurtlar.  Dişiler yumurtlama dönemi geldiğinde durgunlaşırlar. Ayrıca tüylerini fazlasıyla kabartırlar. Bu dönemde çok fazla kalamar kemiği tüketme ihtiyacı duyarlar ve yuvalarını düzenlemeye başlarlar. Zebra ispinozu hakkında detaylı bilgiler sunduğumuz bu içeriğimizin ardından "Kuşlar Alemi" kategorimizdeki diğer türleri de keşfetmeye ne dersiniz? Ayrıca bu kuş türü ve diğer dostlarımız hakkında aklınıza takılanları yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!