Köpeklerde Mide Dönmesi - Gastrik Dilatasyon Volvulus (GDV) Hastalığı
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Köpeklerde Mide Dönmesi - Gastrik Dilatasyon Volvulus (GDV) Hastalığı
55
okunma
Gastrik dilatasyon volvulus halk arasında bilinen adıyla GDV ya da mide dönmesi daha çok büyük boyutlu köpeklerde görülen bir hastalıktır. Pek rastlanmasa da büyük göğüs kafesine sahip kedilerde de görülebilmektedir. Hastalığa erkek köpeklerin dişilere göre yakalanma riski daha fazladır. Gastrik dilatasyon volvulus sendromunun görülme riski danua, doberman, rottweiler, kangal, golden retriever, labrador retriver gibi iri cins köpeklerde oldukça fazladır.

Mide Dönmesi (GDV) Hastalığı Nedir?

Gastrik dilatasyon volvulus sendromu çok hızlı seyrederek birkaç saat kadar çok kısa bir sürede köpeklerin ölümüne yol açacak derecede tehlikelidir. Mide dönmesi rahatsızlığının midenin aniden gazla dolmasıyla başlayarak dalak ve midenin kan dolaşımının durması olarak sonuçlandığı tespit edilmiştir. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik nedenlerin, aşırı hızlı ve düzensiz beslenmelerin, beslenme sonrasında vakit geçirilmeden fiziksel aktiviteler yapmanın bu rahatsızlığı tetiklediği düşünülmektedir

İri Köpekler Yüksek Risk Taşıyor

Köpeklerde mide dönmesi özellikle iri göğüslü köpeklerde görülmektedir. Sık karşılaşılabilen ve köpeklerin hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanabilen bir rahatsızlık olması nedeniyle köpek sahiplerinin bu konuda bilgi sahibi olması gerekir.

Mide Dönmesi (GDV) Hastalığının Nedenleri

Gastrik dilatasyon volvulus (GDV) genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıksa da hazırlayıcı sebepler çok fazladır. Bu sebeplerden ilki karnı tok olan köpeklerin aniden ağır oyunlara bırakılmasıdır. Diğer önemli bir sebep ise tek seferde çok fazla mama tüketmesiyle birlikte günde tek öğün beslenmesidir. Köpeğinize sık sık az porsiyonlarla lif oranı yüksek gıdalar yedirmelisiniz. Ayrıca aşırı susuzluktan sonra aşırı miktarda su tüketmesi de sevimli dostunuzun GDV sendromuna yakalanmasına neden olabilir. Bundan dolayı köpeğinizin suyunu sürekli kontrol ederek aşırı susuz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca köpeğinizin uzun süre aç kalmamasına da dikkat etmelisiniz.

Köpeklerde Mide Dönmesi (GDV) Hastalığının Belirtileri

Köpeklerde mide dönmesinin belirtileri şöyle sıralanabilir;
  • Halsizlik ve fiziksel aktivitelere karşı isteksizlik
  • Duruş bozuklukları
  • Karın bölgesinde gözlemlenen genişleme
  • Köpeğin kusmakta zorluk yaşaması ve sürekli öğürmesi
  • Solunumda yaşanan zorluklar
  • Olağanın üstünde salya akıntısı

Mide Dönmesi (GDV) Hastalığının Tedavisi

Ancak erken tanı ile mide dönmesi hastalığının tedavisi mümkün olabilmektedir. Aksi taktirde ameliyat olma aşamasına kadar gidilebilir. İleri aşamalarda uzman kişi tarafından dalağın çıkarılması gerekebilir. Dalak olmadan da canlılar yaşayabilir ancak yaşam kalitelerinde çok ciddi bir düşüş yaşanması kaçınılmazdır. Bu tür hastalıkların ameliyatlarında risk oldukça fazladır. Bu tür uygulamalarda oluşabilecek riskler hastalığın tamamıyla hangi evrede tedaviye başlandığı ile ilgilidir. Köpek sahiplerinin gastrik dilatasyon volvulus belirtilerini görür görmez acilen bir veteriner hekime başvurmaları gerekir. Bu hastalığın tedavisinde erken tanının çok önemli olduğu unutulamamalıdır. Geç kalınmadan müdahale edilmelidir.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!