Kızılgerdan Kuşu (Nar Bülbülü) Hikâyesi ve Özellikleri
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kızılgerdan Kuşu (Nar Bülbülü) Hikâyesi ve Özellikleri
491
okunma
Kızılgerdan kuşu diğer adıyla nar bülbülü hikayesi, ötüşü ve özellikleri ile en çok merak edilen kuşlar arasında yer almaktadır. Nar Bülbülü olarak da bilinen Kızılgerdan kuşu özellikleri ve ötüşü ve muhteşem görüntüsü ile görenleri kendisine hayran bırakan kanatlılardan biridir. Aslında birden fazla Kızılgerdan kuşu hikâyesi olsa da bunlar arasında bir tanesi var ki bir hayli dikkat çekicidir. Küçük yapısı ve muhteşem renk uyumuyla dikkat çeken Nar Bülbülü daha önce karatavukgiller ailesinin bir kuşu iken, artık sinekkapangiller ailesinin bir parçası olarak anılmaya başlanmıştır. Omurgasızlar familyasındaki böcek türleri ile beslenen Nar Bülbülü hikâyesi ve özellikleri ile dikkat çeken kuş türleri arasında olup, farklı karakteri ile de bir hayli ilginç yapıya sahiptir. kızılgerdan kuşu hikayesi

Kızılgerdan Kuşu Hikâyesi

Rivayet odur ki Allah insanları günahları nedeniyle cehenneme atmak için toplamışken, Kızılgerdan kuşu ilk insan Hz. Âdem’e ve tüm insanlığa kendini feda edeceğini söylemiş ve Allah da onun bu samimiyeti güvenerek insanları ateşe atmamıştır. Hz. Âdem’in yerine kendisinin ateşe atılmasını istemesi üzerine Allah, Nar Bülbülü kuşunun kendisini ateşe atmasını istemiş ve Kızılgerdan kendisini tam cehenneme bırakmıştır ki, bu esnada Allah’ın emri ile melekler kuşu cehennemde yanmaktan son anda kurtarmıştır. İnanışa göre kuşun boyun kısmının kırmızı olması, bu esnada cehenneme boynunun değmesine bağlanmaktadır. Kuşun bu samimiyetinin, birçok insanı cehennem ateşinden kurtardığına olan inanç, bazı topluluklarda mevcuttur. Kuşun bu samimiyeti nedeniyle insanlara daha yakın olduğu söylenmektedir. Zira Nar Bülbülü, kolaylıkla insanlardan kaçmayan bir kuştur. Bu yüzden bu inanışa sahip olan insanlar, Kızılgerdan kuşunu öldürmeyi günah kabul etmektedir.

Bir Başka Hikâye: Göğün Yere Düşmesini Engellemiştir

Nar Bülbülü hikâyesi arasında bir başka dikkat çekeni ise, kuşun göğün insanların üzerine düştüğünü engellemesi yönündedir. Kısaca bu hikâyeye göre gökyüzü bir felaket şeklinde insanların üzerine düşüp dünyanın sonunu getirecekken, Nar Bülbülü ters durup ayakları ile bunu engellemiştir. Kızılgerdan kuşu hikâyesi farklı şekillerde yorumlansa da en yaygın olarak dillere konu olan hikâyeler bu şekildedir. nar bülbülü

Kızılgerdan Kuşu Özellikleri

Kızılgerdan kuşu özellikleri arasında en dikkat çekici olanı, renk karmasıdır. Özellikle boğaz kısmında bulunan ve efsaneye göre cehennem ateşinin değmesiyle oluştuğu düşünülen kırmızıya çalar boyun halkası, kuşun en belirgin özellikleri arasındadır.
  • Genellikle ortalama 14 cm uzunluğa sahip olurlar. Bazı bölgelerde boyları, 12 santime kadar düşer.
  • Sırt kısmında kahve tüyleri bulunan Nar Bülbülü, boyun ve göğüs kısmında ise parlak kızıl, kırmızı ve turuncuya çalan renkleri ile bilinir. Karın bölgesi ise genellikle beyazdır.
  • Nar Bülbülü, çalılıklar ve ormanlık alanlarda daha fazla görülür.
  • Oldukça hareketli ve ürkek bir yapısı olsa da insanlara karşı daha ılımlı bir kuş türüdür.
  • Dişi nar bülbülleri, ağaç kovuklarında ve çalıların arasında yaptıkları yuvalara, 4 ile 5 arası yumurta bırakarak kuluçkaya yatarlar.
  • Kuyruğunu genel kuş türlerine karşı biraz daha dik tutması, Kızılgerdanları ayıran önemli özelliklerden biridir.
  • Oldukça savunmacı yapılarının olması, yavrularını diğer kuş ve hayvanların tehlikeli saldırılarına karşı korumalarını sağlar.
  • Ötüş tarzlarındaki agresiflik, kolaylıkla hissedilecek derecededir.
  • Baykuş, karga ve kartal gibi kuşlar, onların en korkulu düşmanlarıdır. Kendilerini koruyamadıklarında, sıklıkla bu tür yırtıcı kuşlara karşı yem oldukları görülür.
  • Kurtçuklar, böcekler ve farklı omurgasız hayvanlar, onlar için iyi birer yem kaynağıdır.
kızılgerdan kuşu nerede yaşar

Kızılgerdan Kuşu Nerelerde Bulunur?

Türkiye'de başta Karadeniz olmak üzere, Ege ve Marmara bölgelerinde yaşadıkları bilinir. Bu bölgelerin özellikle kuzey ve orta kesimlerinde, bu türe rastlamak mümkündür. Dünyada ise Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kuzey Avrupa bölgelerinde görülürler.

Kızılgerdan Kuşu Ötüşü

Nar bülbülü ya da kızılgerdan kuşu ötüşü ülkemizde hemen her yerde duyulan oldukça tanıdık bir ötüş sesidir. Hem erkek hem de dişi nar bülbülünün ötüşü hakkında aşağıdaki videodan detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kızılgerdan kuşu üzerine hazırladığımız bu yazımızın ardından “Cennet Kuşu” üzerine detaylı içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!