Kedilerde Ateş ve İshal
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kedilerde Ateş ve İshal
65
okunma
Kedilerde ateş ve ishal farklı sebeplerden dolayı kaynaklanabilir. Bu kimi zaman beslenmeden kaynaklanırken kimi zaman da bir hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle kedilerde ateş ve ishal görülmesi durumunda takibin yapılması önem arz eder. [lwptoc]

Kedilerde Ateş Belirtileri ve Nedenleri

Kedilerde ateş, kedinizin bir hastalığa karşı vücudunun savaştığının işaretidir. Kedilerin insanlarda olduğu gibi normal bir vücut ısısı aralığı vardır. Bu aralığın üzerinde ölçülen vücut sıcaklığı yüksek ateş olarak kabul edilir. Bir kedi için normal vücut sıcaklığı 38,1 ile 39,2 dereceler arası olarak kabul edilir. Bu aralık yavru kedilerde biraz daha geniş tutulur. Çünkü yavru kedilerin vücut sıcaklığı yetişkin kedilere göre daha yüksektir. Eğer kediniz 40 ile 41,7 derece arasında bir vücut sıcaklığına sahipse bu durum yüksek ateş olarak değerlendirilir. Bununla birlikte kedinizin vücut sıcaklığı 41,7 derecenin üzerine çıkarsa hipetermidir.

Yüksek Ateş Belirtileri

Kedinizin yüksek ateşi olup olmadığını anlamak için şu belirtilerin olup olmadığını takip etmelisiniz:
  • Kedinizin iştahında azalma var mı?
  • Bulantı ve kusma durumu görülüyor mu?
  • Hareketlerde azalma veya zorluk yaşıyor mu?
  • Halsizlik ya da bitkinlik mevcut mu?
  • Burun ve çevresinde kuruluk var mı?
  • Kuyruk ve kulaklar geriye doğru düşüyor mu?
  • Serin ve soğuk yerlerde yatma ihtiyacı var mı?
Eğer bu belirtilerden birkaçı ya da tamamı görülüyorsa kedinizin muhtemelen ateşi yüksektir. Böyle bir durum karşısında kedinizi mutlaka veteriner bir hekim tarafından muayene ettirmelisiniz.

Kedilerde Ateşin Nedenleri

Kediler ateş neden olur sorusuna ise kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak kedilerde ateşe yol açan nedenler arasında en önemlileri virüs ve bakterilerdir. Aynı zamanda parazit, mantar, hormonal ve metabolik rahatsızlıklar, enfeksiyonel rahatsızlıklar ve ilaç zehirlenmeleri kedilerde yüksek ateşe yol açabilir. Kedilerde zehirlenme belirtileri yazımızı da değerlendirmeniz size fayda sağlayacaktır. kedilerde ishal

Kedilerde İshal ve Nedenleri

İshal, dışkının olması gerekenden daha yumuşak, gevşek veya daha sulu olması olarak tanımlanır. İshalli kediler normalden daha sık dışkılayabilir, evde kazalar geçirebilir ve dışkılarına kan, mukus ve hatta parazitler geçebilir. Kedi ishali vakalarının çoğu müdahale olmaksızın saatler veya günler içinde düzelse de, birkaç günden uzun süredir ishal olan veya daha şiddetli belirtiler gösteren kedilerde (kusma, iştahsızlık, kanlı dışkı, sulu dışkı veya yorgunluk gibi) , hemen bir veteriner tarafından görülmelidir. Kedinizde ishalin yanı sıra ya da ayrıca kusma problemi varsa "Kedilerde kusma" içeriğimizi de incelemenizi öneririz.

Kedi İshali

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de ishal sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kedinizin ishal sorunu ile karşı karşıya olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle kedilerde normal dışkının nasıl olduğunu bilmeniz gerekir. Kediniz sağlıklı ise günde ortalama bir defa dışkılama ihtiyacı duyar. Eğer bu dışkılama sırasında kendiniz, koyu kahverengi, çok sert ya da yumuşak olmayan ve hafif kokulu bir kaka yapmışsa bu normal bir durumdur. Ancak bu genel durum bazı kedilerde farklılık gösterebilir. Bir kedi için sert dışkı normalken diğer kediler için yumuşak dışkı normal olabilir. Bu yüzden kedinizin günlük dışkılama rutininin farkında olmak ishal sorununu hızlı bir şekilde fark etmenizi sağlayacaktır.

Kedilerde İshal Nedenleri

Kedilerde ishalin birçok farklı nedeni vardır. İshalin 24 ile 48 saat arasında sürmesi normal olarak kabul edilebilir. Ancak yavru kediler için bu zaman aralığı farklıdır. Yetişkin bir kedi için uzun süreli ishal bir sağlık sorununun işareti olabildiği gibi vücudu susuz kalacağı için hayati tehlike de yaratabilir. Kedilerde ishal görülmesinin en yaygın sebebi beslenmedir. Sürekli kullanılan mamanın değiştirilmesi, bozuk mamalar, süt, süt ürünleri veya etin çiğ bir şekilde verilmesi ishalin beslenmeden kaynaklanan nedenlerindendir. Beslenmenin yanı sıra stres, parazitler, salgı bezinden kaynaklanan sağlık sorunları, karaciğer, bağırsak veya mide gibi iç organlardan kaynaklı hastalıklar ishale yol açabilir. Eğer kedinizin ishali kanlı ise bu durumda zehir veya ilaç gibi kimyasalları yediğini düşünmelisiniz. Kedilerde ishalin potansiyel nedenleri şunlardır:
  • Virüsler
  • Parazitler
  • Sindirim sisteminde bakteriyel aşırı büyüme
  • Gıda alerjileri
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Antibiyotikler ve diğer ilaçlar
  • Toksinler
  • Pankreatit
  • Karaciğer hastalığı
  • Hipertiroidizm
  • Kanser
Eğer kedinizin 48 saatten daha fazladır devam eden ishali varsa veya daha kısa süreli de olsa dışkıda gözle görülebilir bir şekilde kan varsa hızlı bir şekilde bir veteriner hekime başvurmanız gerekir. Bunun haricinde kendiniz herhangi bir veteriner hekim onayı olmadan ilaç kullanmamalı ya da müdahalede bulunmamalısınız. Kronik ishal vakaları tipik olarak ilaçların yanı sıra özel yemek planları ile tedavi edilir. Çoğu durumda, kedi veterineriniz, tamamen iyileştirilemeyen koşullar için uygun sindirimin korunmasına yardımcı olmak için kedinin hayatının geri kalanında beslenme tedavisi önerecektir. Veterineriniz, sindirim ve ishale yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiş terapötik bir kedi maması önerebilir. Gıda alerjilerinin endişe kaynağı olduğu durumlarda, kedinin ideal yemek planını belirlemek için bir dizi beslenme denemesi gerekli olabilir. Bu kediler için genellikle hidrolize mamalar veya yeni protein mamaları önerilir. Kedi ishali talihsiz olsa da, doğru tedavi ve veterinerinizin yardımıyla kediniz mutlu ve sağlıklı haline geri dönebilir. Ayrıca kedilerde ishal probleminin sebepleri ve tedavisi içeriğimizi de okumak isteyebilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!