Bengal kaplanı nerede yaşar, ne yer? Özellikleri nelerdir? Bu kaplanların nesli tükendi mi ya da tehlike altında mı? Bengal kaplanları ile tüm bilmek istedikleriniz bu yazıda.
Bengal Kaplanı Özellikleri
Hayvanlar aleminin en güçlü ve en özel üyelerinden biri olan bu muhteşem canlıların tüm merak ettiğiniz özelliklerini bir başlık altında topladık. Bu güzel hayvanları daha yakından tanımanız ve onlar hakkında ayrıntılı bir bilgi sahibi olmanız için en önemli bilgileri derledik. Bengal kaplanı özellikleri aşağıdaki gibidir.
- İri erkek kaplanların boyu, 3 metreyi bulabilir. Bununla birlikte dişi kaplanların boyları ise, 2,6 metre dolaylarındadır.
- Suda çok rahat yüzme yeteneğine sahiptirler.
- Keskin ve yüksek basınç uygulayan dişlere sahip olup, ön dişleri 7,5 ile 10 santim arasında değişir.
- Bacak yapıları oldukça güçlü olup, fiziki olarak da farklı ortam koşullarında hayat sürebilecek güçte hayvanlardır.
- Ortalama yükseklikleri, 1 metre civarındadır.
- Avlarına karşı pusu kuracak farklı bir zekâya sahiptirler.
- Dişi ve erkek Bengal kaplanları, genellikle ayrı gezer ve avlanırlar. Çiftleşme için herhangi özel bir zamanları yoktur.
- Yavruların cinsel olgunluğa erişmeleri, 4 yaşından sonra başlar.
- Ortalama gebelik süreleri, 5 aya yakındır.
- Bir batında, 1 ile 4 arasında yavru doğururlar. Doğan yavrular, yaklaşık 6 ay anne sütü ile beslenir.
Bengal Kaplanı Nerede Yaşar?
Bu kaplanların büyük bir çoğunluğu Hindistan bölgesinin dağ ormanlarında yaşamaktadır. Bunun yanında Bengal Kaplanları Bangladeş, Güney Tibet, Nepal, Myanmar ve Bhutan bölgelerinde ağaçlık alanlarda doğal bir yaşam sürerler. Sayılarının az olduğu bilinen bu hayvanların önemli kısmının, Hindistan ve Bangladeş bölgesinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu muhteşem canlılarla sıksık karıştırılan Beyaz Kaplan yazımızı da mutlaka okumanızı öneririz.Bengal Kaplanı Kaç Kilo?
Bengal kaplanlarının dişileri ortalama 200 kg dolayındadır. Bununla birlikte erkekleri ise biraz daha ağır olup 290 kilo ortalamasına sahiptirler. Ağır yapılarına rağmen oldukça iyi bir yüzücü olmaları ile dikkat çekerler. Ayrıca kaplanların yavruları ise, yaklaşık 35 ile 40 kilo arasında dünyaya gelir.Bengal Kaplanlarının Nesli Tükendi mi, Tükeniyor mu?
Bengal kaplanlarının nesli tükenmemiş olsa da gün geçtikçe sayıları azalmaktadır. Tüm dünyada 4500 civarında oldukları tahmin edilmektedir. Bu sayının önemli bir kısmı Hindistan ve Bangladeş’te bulunmaktadır. Bununla birlikte bir kısmı ise Afrika kıtası ağırlıklı olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yer alır. Bengal kaplanları, vahşi doğa ortamında yaşayan kaplanların %60’dan fazlasını oluşturmaktadır. Bu muhteşem hayvanlar uzun süre nesillerinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır. Neyse ki 1970 yılında başlayan Kaplan Projesi başarılı sonuçlar vermiştir. O tarihlerde 1200 civarında Bengal kaplanı yaşarken bugün bu sayı 4500'ün üzerindedir.Bengal Kaplanları Ne Yer, Nasıl Beslenir?
Farklı hayvan türlerini avlayarak beslenen kaplanlar sambar, çital, manda, yaban domuzu gibi büyük sayılabilecek yabani hayvanları avlarlar. Tavuskuşu, şebek, langur, tavşan ve balık gibi küçük hayvanlarda, onlar için iyi birer avdır. Genellikle akşam saatlerinde avlanan kaplanlar, günün her saatinde avlarına pusu kurarak saldırırlar. Fazla aç olmadıkları sürece, gündüzlerini yeni yaşam bölgeleri keşfeder ve dinlenirler. Vahşi hayvanlar üzerine diğer muhteşem içeriklerimizi de keşfetmeyi unutmayın, "Nesli tükenen hayvanlar" başlıklı içeriğimize bakmış mıydınız?Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment