Yaşlı kedi bakımı ve beslenmesi
takipçi satın al
popigram.com instagram takipçi satın al
Yaşlı kedi bakımı ve yaşlı kedi beslenmesi genç ve yavru kedilere göre büyük farklılar göstermektedir. Kedi bakımını üstlenen her kişi kedisinin yaşı ilerlediğinde ona sağlıklı bakabilmesi için bu konu hakkında bilgi sahibi olması büyük önem taşımaktadır.
Yaşlı kedi bakımı ve beslenmesi
60
okunma
Yıllardır birlikte olduğunuz can dostunuz, artık yavru olma dönemini geçirmiş, yetişkinlik dönemini de bitirerek yaşlanmaya doğru ilerlemektedir. Yıllar ne hızlı geçiyor değil mi? Can dostlarımızla birlikte birçok anılar biriktirdik ve farkına varmadan koca yıllar hızlıca akıp geçti.

Kedilerin ömrü nasıl uzatılır?

Hemen hemen her hayvansever belli bir sürenin ardından “Kedimin ömrünü nasıl uzatabilirim?” diye düşünmeye başlar. Yaşlılık ilerlemeye devam ederken aynı zamanda bilim de yaşlılığı yavaşlatmanın yolarını keşfetmiştir. Antik çağlarda kediler en uzun 12 veya 13 yıl yaşarlarken, artık günümüzde sağlıklı ve iyi bakılan bir kedi sorunsuz olarak yaklaşık 20 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Kedilerde yaşlılık belirtileri

Kedilerde yaşlılık belirtileri dikkatimizi çekmeyecek kadar yavaş bir şekilde kendini gösterir. Buna rağmen kedilerde yaşlılık belirtilerinden bir ya da birkaçını kedimizde görmeye başladığımızda, onun yaşlanmaya başladığını düşünebiliriz. Eğer çok dikkatli bir şekilde incelerseniz yaşlanma işaretlerini fark edersiniz. Yaşlı bir kedinin metabolizması yavaşlamıştır ve bundan dolayı kilo almaya başlar. Göz mercekleri nemini kaybeder ve tüyleri azalabilir. Derisi parazitlerden dolayı kepeklenebilir. Kedilerin duyuları zamanla körelir. Ancak duyularının zayıflaması çok yavaş olacağı için fark etmeniz de zor olacaktır. Görme duyusu zamanla yavaşlayacak ve işitme kabiliyeti de giderek azalacaktır. Kedilerin iç organları da zamanla yavaş çalışacaktır. Esnekliği azalacak kemikleri kolay kırılabilir hale gelecektir. Kedilerin bağışıklık sistemi yavaşlayacağı için çeşitli enfeksiyonlara ve kansere karşı direnci azalacaktır. Kalp ve kan dolaşım sistemi zayıflayacak ve kedinizin böbrekleri işlevselliğini yitirecektir. Mide ve bağırsaklarda tembelleşecek. Pankreasın işlevini yitirmesiyle şeker hastalığı baş gösterecektir.

Yaşlı kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Yaşlı kedinizin hayatını daha rahat bir hale getirmek ve sağlığını korumak için bazı bakım alışkınlıklarınızı değiştirmek ve beslenmesine daha çok dikkat etmeniz gerekebilir. Yaşlı kedi bakımı için yapmanız gereken değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz; Kediler yaşlandıklarında soğuk havaya karşı daha fazla duyarlı olurlar. O yüzden kedinizin sağlığı için kuru, sıcak ev ortamını tercih etmeniz gerekir. İskelet sistemi ile ilgili sorun yaşayan yaşlı kediler ısıtıcı yastık ya da sıcak su torbasıyla desteklenmiş yatakta dinlenmelidirler. Yaşlı kedinizin eklemleri zayıfladığı için eskiden olduğu gibi tüylerini temizleyip tarayamaz. Onu her gün fırçalayıp tarayarak ona bu konuda yardımcı olmalısınız. Yaşlı kedinizin kum kutusunu temiz tutmalı ve kutuyu kedinizin zorlanmadan girebileceği yükseklikte ayarlamalısınız. Eğer yanına arkadaş başka bir kedi almayı düşünüyorsanız genç tercih etmemelisiniz. Kediniz yaşlandığını için onunla oynamak isteyen yavruya karşılık veremeyip daha çok strese girip yorulacaktır. Bazı kediler yünlü kumaşları yeme alışkanlığına sahip olabilir. Etrafta kullanılmayan giysi bırakmamaya dikkat edin. Aksi taktirde kedinizin yutacağı yünlü liften dolayı bağırsakları tıkanabilir.

Yaşlı kedi beslenmesi nasıl olmalı?

Günümüzde birçok yaşlı kedi maması bulunmaktadır fakat tek başına yaşlı kedi mamalarını kullanmak belli bir yaşa gelmiş kedilerinizin tüm ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabilir. Kedinize düşük kalorili yiyecekler yedirerek obezite riskini önlemelisiniz. Fakat bazen kedilerde tat alma duyusunun azalmasından kaynaklanan kilo kaybı da yaşanmaktadır. Bu durumda kilo kaybeden kediye farklı yiyecekler vermeyi denemelisiniz. Ayrıca diş kaybı yaşayan kedilerin kilo verme sorununu engellemek için de yumuşak gıdalara geçmeniz faydalı olacaktır.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!