Karakulak kedisi hayvan çeşitliliği açısından son derece zengin bir coğrafyada yaşadığımızın en güzel ispatlarından biridir. Üstelik bu vahşi kedi ülkemizde sadece çok sınırlı bir bölgede yaşam sürse de tüm dünyada Türkçe kökenli bir isim ile anılmaktadır. Bu vahşi kedi cinsi ilk olarak 1776'da Alman doğabilimci Johann Christian Daniel von Schreber sayesinde Güney Afrika'da bulunmuştur. Alman doğabilimci tarafından Felis caracal ismiyle isimlendirilmiştir. İngilizcede "caracal" (karakal) olarak bilinen bu hayvanın adı direkt olarak Türkçedeki "karakulak" isminden gelmektedir. İsminin neden geldiğini tahmin etmek aslında zor değil. Bu güzel mi güzel vahşi kedi kulak çevresindeki tüyler nedeni ile Karakulak adını almıştır. Farklı dillerde de yine bu anlama gelen isimlerle adlandırılır. Persçede "siyāh-gōsh" olarak bilinir ve Hintçede ise "syahgosh" olarak adlandırılmaktadır. Dış görünümü ile vaşağa çok benzediği görülmektedir. Zamanında Mısır Vaşağı ve Step vaşağı gibi adlarla da adlandırılmıştır.
John Edward Gray tarafından yapılan araştırmada, karakulakların ayrı bir cins olduğu ve evcil kediler ile yakın ilişkileri olan Felis cinsine ait olamayacağı belirtildi. Böylece Caracal, bir cins adı haline geldi. Bu güzel canlının bir diğer adı ise Çöl Vaşağı olsa da vaşak familyasında sayılmazlar. Serval ve Afrika kedisi bu vahşi kedilerin akrabaları olarak bilinmektedir.
Fiziksel özellikleri
Genel olarak ağırlıkları erillerde 12–18 kg, dişilerde ise 8–13 kg arasında değişiklik gösterir. Omuzdan itibaren boyları 40–50 cm, vücut uzunlukları ise 75–90 cm civarındadır. Kuyrukları ise 30 -35 cm’dir. Rengi genelde kahverengidir ve üzerinde sıklıkla grimsi ya da beyaz benekler bulunur. Karakulağın kulaklarının ucu da sivri ve tüylüdür. Kulaklarının bu tuhaf yapısının işitme fonksiyonuyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Göz renkleri oldukça dikkat çekicidir. Kimi zaman altın kimi zaman bakır kimi zaman da yeşil ya da gri renkte olabilir. Karakulaklar tavşanlar ve kuşlar gibi hayvanlarla beslenirler. Kendilerinden 2-3 kat büyük olan hayvanlara da saldırabilirler. Özellikle kuş avlarken yükseğe sıçramalarıyla ünlüdürler. Etobur olarak kabul edilirler ama ender olarak da meyve yedikleri görülmüştür. Hatta ceylan, antilop ve yavru deve kuşlarını dahi avladığı görülebilir.
Karakulak Kedisi Nerelerde Yaşar?
Kolayca evcilleştirilebilen karakulak kedilerle insanlarla birlikte yaşamaya adapta olmakta büyük zorluklar yaşamazlar. Bu durum Afrika'daki çiftçilerin pek hoşuna gitmez. Çünkü genellikle bahçe çitlerini aşarak çiftçilerin tavuk ve diğer kümes hayvanlarını yedikleri bilinmektedir. Doğada az bulunmaları ve gizlenmelerindeki ustalık sebebiyle doğada görülmeleri çok zordur. Karakulakların, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) ‘nin hazırladığı Kırmızı Liste’nin “Düşük Riskli” bölümde bulunması, soylarının tehlikede olmadığını ve doğadaki nüfuslarının yüksek olduğunu göstermektedir. Karakulaklar genellikle sıcak ve kuru arazide yaşarlar ve çoğu vahşi kedilere göre daha sıcak koşullara uyum sağlarlar. Fakat çöllerde ve tropik iklim koşullarında nadir görülmektedirler. Karakulakların dünyada Orta Asya, Afrika ve Güneybatı Asya etrafında yaşadıkları bilinmektedir Yapılan araştırmalar da bu vahşi kedilerin kökeninin orta asya olduğunu gösteriyor.
Karakulak kedisi videosu
Karakulak kedilerinin doğal yaşamlarında nasıl yaşadıklarını görmek için şu videoyu izlemeniz faydalı olacaktır;
Türkiye’de Karakulak Kedisi
Türkiye’de de aslında yaygın olan bu türler Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Trakya dışındaki bölgelerimizde sıklıkla görülür. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar yalnızca Toroslar’da görüldüklerini kanıtlamaktadır. Anadolu Karakulağının Türkiye sınırları içinde herhangi bir şekilde avlanması yasaktır ve ihlal durumunda 13.000 TL para cezasına sebebiyet vermektedir. Margay kedisi yazımızı okuyarak bir diğer vahşi kedi türü hakkında ayrıntılı ve geniş bilgi sahibi olabilirsiniz. Kediler Alemi kategorimize göz atarak ise kediler dünyası hakkında detaylı ve ilgi çekici bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.
Yorumlar
0 comment