Kafes kuşlarının kuluçka dönemi hakkında önemli bilgiler
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kuluçka dönemi ne demektir? Kuluçkaya yatan dişinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Kuluçka dönemi kaç gün sürer? Nelere dikkat edilmelidir? Bu yazıda kuşseverlerin kuluçka döneminde dikkat etmesi gerekenleri kaleme aldık.
Kafes kuşlarının kuluçka dönemi hakkında önemli bilgiler
48
okunma
Kuluçka dönemi sağlıklı bir yavrunun yumurtadan çıkabilmesi için artık son aşamadır. Kuşlarda kuluçka sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve yumurtalardan sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi için kuşun bakımını üstlenen kuşseverlere de bazı görevler düşmektedir. Bu yazımızda kuluçka dönemi hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bir araya getirdi.

Kulukça dönemi ne demektir?

Yumurtadan yavru çıkabilmesi için dişi kuşların yumurta üzerine yattığı süre kuluçka dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem yumurtaların ısınıp yavrunun yumurtadan çıktığı ana kadar devam eder. Yumurta dolu olsa dahi kuluçka süreci sorunsuz bir şekilde tamamlanmadığında sağlıklı yavrular dünyaya gelmeyecektir.

Kuluçka süresi ne kadar sürer?

Türlere göre kuluçka süresi farklılık gösterebilmektedir. Kafes kuşlarında ortalama olarak kuluçka dönemi yaklaşık 14 gün olarak kabul edilmektedir. Bazı durumlarda ve türlerde bu süreç birkaç gün daha uzun sürebilmek ve kuluçka süresi 17 hatta 19 güne çıkabilmektedir.

Kuş türlerine göre kuluçka süreleri

Muhabbet kuşu kuluçka süresi ortalama olarak 18 gündür. Normal bir süreçte 18. gün yumurtadan yavru çıkması gerekir. Sultan papağanı kuluçka süresi ortalama 18 ile 20 gün arasındadır, yavrunun 19 ya da 20 gün sonra yumurtadan çıkması beklenir. Cennet papağanı kuluçka süresi diğer kuşlara oranla biraz daha uzundur ve ortalama 21 gündür, bazı durumlarda kuşun yumurtadan çıkması 25. güne kadar uzayabilmektedir. Hint bülbülü, kanarya, finch gibi küçük boyutlu kuşlarda kuluçka süresi genellikle 14 gündür.

Kuluçka döneminde kuş sahipleri ne yapmalı?

Kuluçkaya yatan kuşun bakımı normal günlerden biraz daha fazla önem ve dikkat gerekmektedir. Sağlıklı bir kuluçka döneminin tamamlanabilmesi için mümkün olduğunca dişi kuşun rahatsız edilmemesi önemlidir. Dişi kuşa yönlendiren meraklı bakışların artması, ses ve ışık ile kuşun rahatsız edilmesi bu sürece zarar verecektir. Bu süreçte en doğru davranış kuşun ve yumurtaların mahremiyetine saygı duymaktan ve onları kendi hallerine bırakmaktan geçer. Kuluçka sürecinde kuşun yemek ve su için çıktığı anlar dışında her an yumurtaların üzerinde olması gereklidir. Kuş zaman zaman yumurtaya yatıp zaman zaman kafesin içerisinde dolaşıyorsa yumurta yeteri kadar ısınamayacak ve yavru çıkışı gerçekleşmeyecektir. Kuluçkaya yatan dişilerin mutlaka kaliteli tohumlarla beslenmesi gerekir. Kaliteli yemlere ek olarak mürekkep balığı kemiği ve kuş kumu mutlaka kafeste bulundurulmalıdır. Bu dönemde kuşun bağırsak sistemine zarar verebileceğinden dolayı yumurta mamalarında aşırıya kaçılmaması çok önemlidir. Kuşunuza düzenli olarak yumurta sarısı veriyorsanız bu süreçte bu beslenme alışkanlığını biraz azaltabilirsiniz. Yumurtaların dolu mu yoksa boş mu olduğunu kontrol etmek istiyorsanız bunun için en doğru zaman 6. gün olacaktır. Kuluçka sürecinin 6. gününde yumurtaları ışığa tutarak kontrol edebilirsiniz. Yavrunun yumurtadan çıkış süreci yaklaştıkça dişinin beslenmesini yeşillikle ve yumuşak mamalarla destekleyebilirsiniz. Bu dönemde kuşlara banyo verilmesi de yavru çıkışını kolaylaştıracak faktörlerden biridir.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!