Kuşum neden uçamıyor?
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Muhabbet kuşu, papağan, bülbül ya da başka bir tür. "Kuşum uçamıyor" diye üzülüyorsanız bu yazımızda kuşun uçamama nedenleri ve yapmanız gerekenler yer alıyor.
Kuşum neden uçamıyor?
1,080
okunma
Evcil de olsa bir kuşun uçması sağlığı için son derece önemlidir. Hint bülbülü, kanarya, muhabbet kuşu, cennet papağanı, sevda papağanı, sultan papağanı ya da başka bir kuş türü. Kuşun ırkı ne olursa olsun belirli aralıklarla kanatlarını açmaya ve uçmaya ihtiyaç duyar. Kuşunuzun uçamamasının birçok sebebi olabilir. Önemli olan bu sebepleri bulmak ve evcil dostunuzun sağlığının yerinde olup olmadığını öğrenmek ve ardındanuçamamasındaki temel nedenini bulup bu duruma çözüm bulmak. Her hayvanseverin çok iyi bildiği gibi kuşunuzu belli aralıklarla evde serbest bırakmalısınız.  Böylece en yakın arkadaşınız kendini daha rahat ve daha özgür hissedecektir. Bu canlılar genelde kilo almaya başladıklarında uçmak istemezler bunu kilolu insanların az hareket etmesi gibi düşünebilirsiniz. Eğer kilolu olan ve kilo almaya başlamış bir kanatlı dostunuz varsa onun zayıflamasına yardımcı olmalısınız. Bu onun hem daha sağlıklı olmasına hem de uçma probleminin ortadan kalkmasına yardım edecektir.

Kuşum Uçuyordu Şimdi Uçamıyor

Kuşunuz ilk geldiği zamanlar oldukça güzel uçarken bu durum sonradan olduysa uçamamasının kilodan başka sebepleri de olabilir.Bu sebeplerden biri önceden antrenman yaparken ya da uçarken kanadını veya herhangi bir yerini yaralamış olmasından kaynaklanabilir. Bundan önce  iyi bir uçucuysa , kanatlarını incitmiş ya da vücudunu bir yere çarpmış ve yaralamış olabilir. Böyle bir durumu fark ederseniz eğer kuşunuzu acilen veteriner hekime götürmeniz gerekir. Kanadı ile ilgili morfolojik ve anatomik bilgisi dahilinde veterineriniz içten veya dıştan rahatsızlığın nedenini bulup tedavi edecektir.  Bazen bu tür yaralanmalar dıştan gözükmez ve sadece veteriner hekimin röntgen çekmesi ile gözükebilir. Kuşun uçamamasının olası sebepleri şöyledir;
  • Kilo problemi
  • Yaşadığı kafesin kendi türü için oldukça küçük olması ve bu nedenle yeterli derecede hareket etmemesi
  • Genetik bir rahatsızlığının olması veya daha önce geçirdiği bir rahatsızlığın bulunması
  • Uzun bir müddet kafeste tutulması ve bunun sonucunda kasların zayıflamış olmas
Uzun süre hastalık geçirmiş ve uçmaya ara vermiş bir kuşun kaslarında da zayıflama meydana gelecektir sonradan uçabilmesi için; kanadını kullanabilecek antrenmanlar gerekir. Kasları zayıflamış uzun süre uçamamış bir kuş için uçmak oldukça yorucu ve zor gelecektir. Böyle bir durumda onu destekler nitelikte davranmalısınız.

Kuş uçmuyorsa ne yapmak gerekir?

Genetik ve zihinsel problemler dışında  kuşunuzun uçmasını sağlamak mümkün. Her kuş uçabilme yeteneği ve fıtratı ile doğar. Yavru kuşları anneleri ağaçtan aşağı iterek bu uçma iç güdüsünü açığa çıkartır. Kuşunuzun uçamaması ve buna çözüm aramamanız onun için zaten daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu durumu ciddiye almalısınız çünkü küçük dostlarımızın sağlıklı kalabilmeleri için uçmaları gerekir bu onların, hem fiziksel sağlıkları hem zihinsel sağlıkları için gereklidir. Bu canlıların uçması oksijeni yeteri kadar almalarına olanak sağlayan bir avantajdır ve oksijeni yeteri kadar alabilen sevimli dostlarımızın bağışıklık sistemi uçma fırsatı bulamayanlara göre daha kuvvetlidir. Aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına karşı uçmak kuşlar için önemli bir tedbir niteliğindedir.

Kuşunuzun uçması için yapabilecekleriniz;

  • En sevdiği yemeği sadece uçarak ulaşabileceği bir mesafeye koymanız işe yarayabilir. Bunu yaparken ilk gün yemekle  arasındaki uzaklığı kısa yapmaya özen gösterin. Zaman geçtikçe mesafeyi arttırın.
  • Onu sizin de erişebileceğiniz yüksek bir yere koyun ve kanatlarını ellerinizle hafifçe açmasını sağlayın. Bunu yaparken herhangi bir sorunu önlemek amacıyla yumuşak bir zemin ayarlayın.
  • Sevimli dostunuza asla baskı yapmayın ve onu strese sokmayın, strese girmesi uçamama durumunu arttırabilir. Sabırlı olun ve bu antrenmanları belli aralıklar ile tekrar edin.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!