Hayvanlardan Korkma Fobisi nedir? Nasıl yenilir?
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Hayvanlardan korkma fobisi yani Zoofobi nedir? Zoofobi nasıl yenilir? Hayvanlardan korkma korkusu nasıl aşılır? Bu yazımızda bilimsel verilerden yola çıkarak hayvan korkunuzu yenebilmeniz için bir takım önerilerde bulunacağız.
Hayvanlardan Korkma Fobisi nedir? Nasıl yenilir?
46
okunma
Bazı insanlar hayvanlardan büyük korku duyarlar. Bu korku köpek korkusu, kedi korkusu, böcek korkusu gibi birçok farklı hayvana karşı olabilir. Hayvan fobisinin birçok nedeni olabileceği gibi aşılması da mümkündür. Her hayvan korkusu zoofobi değildir. Yılandan ve akrepten korkmak doğal bir durumdur. En yaygın görünen hayvan fobileri örümcek korkusu ve köpek korkusudur. Bazı durumlarda hasta cins ayırt etmeksizin tüm hayvanlardan da korkabilir. Zoofobi'yi anlamak için önce fobinin ne olduğundan başlayalım.

Fobi nedir?

Fobi kaygı bozukluğu durumudur. Canlı ve cansız varlıklar ve mekana karşı hissedilen korku halidir. Fobisi olan kişiler kendilerini çok fazla tehdit altında hissederler. Tehlikeli bulunan durum ve olaylardan kaçarlar.

Zoofobi nedir?

Zoofobi hayvanlara karşı duyulan korkunun tıp dilinde adıdır. Genelde küçük yaşlarda ortaya çıkan bu durum yaşamın her kesimden insanlarda görülür.

Zoofobi neden oluşur?

Zoofobi sorunu olan kişiler çeşitli hayvan türlerine karşı korku duyarlar. Zoofobi sorunu genelde köpek, kedi ve böceklerden kaynaklanır. Bu korkunun nedeni kişinin çocukluk döneminden kaynaklanır. Bu sebeple Zoofobi sorunu olan hastalar mutlaka psikolojik destek alarak korkuların kaynağını tespit ettirmelidir.

Zoofobinin Nedenleri

Hayvan fobisi tüm dünyada yaygın olan bir psikolojik sorundur. Özellikle çocukluk döneminde oluşan bu hastalık, kişiye hayat boyu çile ve sıkıntı kazandırır. Bazı durumlarda korku tedavi edilemez. Bu hastalık kişiyi hayat boyu takip eder fakat genelde bir psikolog yardımı ile hayvan fobisini yenmek mümkündür.

Zoofobi bulunan kişilerin verdiği tepkiler nelerdir?

Zoofobiniz olup olmadığını korktuğunuz hayvanlar karşı karşıya kaldığınızda aşağıdaki tepkileri verip vermediğinizi gözlemleyerek anlayabilirsiniz.
  •  Kalp atışlarında artış
  • Korku
  • Panik hali
  • Öfke oluşması
  • Terleme
  • Baş dönmesi
  • Kaçma
  • Ağlama
  • Zoofobinin tedavi yöntemleri nelerdir?

    Özellikle hayvan severler bu durumu doğru algılayamazlar ve küçümserler fakat Zoofobi önemli bir sorundur ve mutlaka tedavi edilmelidir. "Bir şey yapmaz", "dost canlısı" vb. telkin cümleleri Zoofobisi olan kişileri rahatlatmaktan çok gerecektir. Asıl tedavi yöntemi, korkunun üzerine gidebilmektir. Kişide korkulan hayvanlara karşı önce sabır aşılanmalıdır. Zoofobi sorunu olanlara öncelikle yalnız olmadıklarını hissettirin. Televizyonda korkulan hayvanla ilgili belgeseller izlettirin. Evcil, yavru hayvanlarla temas kurabilmesini sağlayın. Hayvan  fobisi olan kişinin korkutuğu hayvanı anlayabilmesini ve sevmesini anlayın. Ona korkularının yersiz olduğunu ispatlayın. Bu konuda bir uzmandan yardım almak en güvenilir ve en etkili yoldur. Hastalar için en iyi tedavi yöntemi, davranış terapisidir. Davranış terapisi oldukça etkili bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde hastalar, korku duydukları hayvanla ilgili korkularını, terapiste anlatır. Tedavide hastaya duyarsızlaşma seansları düzenlenir. Hastanın korkusuyla başa çıkması için bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar hastanın korku duyduğu hayvanlarla karşılaşması durumunda, tepkisiz kalmasına neden olur. Bazı doktor ve psikoterapistler de kişilerin yaşadıkları yoğun anksiyetenin tedavisi için bazı ilaçlar önermektedir. Uzman bir hekim sizi tedavi edip önermediği sürece kesinlikle ama kesinlikle ilaç kullanmayın, ilaçlar son çare olarak kullanılmaktadır. Kademeli duyarsızlaştırma yöntemi ile zoofobi tedavi edilir. Hastayı korktuğu canlıya resimden, videodan yakınlaştırıp izleyin. Uygulamalar kontrollü bir ortamda yapılır. Hasta duyduğu aşırı kaygıyla daha kolay baş eder. Ne yazık ki tüm tedavi yöntemlerine ve terapilere yanıt vermeyen hastalarda mevcuttur ve bu kişiler Zoofobi'yi yenememektedir.

    Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

    Habere Tepkini Koy!

    Yorumlar

    https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

    0 comment

    İlk yorumu sen yap!