Bal porsuğu hakkında şaşıracağınız 10 bilgi

bal porsuğu

Bal porsuğu hem cesareti hem de özellikleriyle sıra dışı bir canlıdır ve çok merak edilmektedir. Bu yazımızda bal porsuğunun yaşamı, özellikleri, beslenmesi ve ismiyle ilgili merak edilen konuları kaleme aldık.

Bal Porsuğu nedir?

Küçük bir porsuk türü olmasına karşın son derece korkusuz olan Bal porsuğu Guinness Dünya rekorları kitabına “Dünya’nın En Korkusuz Hayvanı” unvanı ile geçmiştir. Sansargiller familyasına aittirler ve 12 alt türü bulunmaktadır.

Nerede yaşar?

Güney Fas, Güney Afrika ve Hindistan’a uzanan geniş bir coğrafya yaşam alanlarıdır. Türkmenistan’da da görülürler. Porsuk türü olmasına rağmen görünüm olarak gelinciklere benzerler.

Türkiye’de birçok porsuk türü olsa da bal porsuğu onlardan biri değildir, ülkemizde daha çok Avrasya porsuğuna rastlanmaktadır.

Hayvanlar Alemi içerisinde en korkusuz canlıların biri olan Bal porsuğu hakkında şaşıracağınız 10 bilgi yazımızın devamında yer alıyor.

Bal porsuğu adı nereden gelir?

İsimlerini bal tutkularından alırlar. Bal yiyebilmek için arı kovanlarına saldırırlar. Derilerinin kalın bir yapıda olması nedeniyle zehirli arı sokmasından etkilenmez.

Yaşamları nasıldır?

Sürü veya gruplar halinde yaşamazlar. Genellikle yalnız yaşarlar ve sadece üreme zamanlarında bir araya gelirler.

Cesarette sınır tanımazlar ve kedilerinden çok daha büyük hayvanlara meydan olurlar. Aslan, leopar gibi hayvanlara saldırabilirler. Timsahlara saldırarak yedikleri sıklıkla görülmektedir.

bal porsuğu özellikleri

Özellikleri nelerdir?

Bal porsuğu kükreyen hayvanlardandır ve küçük bir vücut yapısı olmasına rağmen kükremesi son derece güçlüdür.

Dişi bal porsukları sadece tek yavru doğurur. Yavruları ile 12 ay ilgilenirler.

Bal porsuğu gevşek ve kalın deri yapısı sayesinde çok kolay manevra yapabilir. Kürklerindeki tüyler kışları daha uzun yazları ise daha kısa hale gelir. Özellikle saldırı ve avlanma anında hızlı dönüşleri dikkat çekicidir. Pençeleri kazmak, saldırmak, parçalamak ve kavramak için evrimleşmiştir. Keskin pençeleri vardır.

Çok zekidirler. Saldırma, kaçma ve besin aramak için doğal yöntemler geliştirirler ve maymunlar gibi bazı nesneleri alet olarak kullanabilirler.

Kuyruk altlarında korktuklarında veya bölgelerini belirlemek istediklerinde kullanabilecekleri koku bezleri bulunur. Kokarcalar bu tür koku bezlerine sahiptirler fakat onlar bu koku bezleri ile koku püskürtürlerken bal porsukları ise kokuyu ortama bırakırlar. Yaydıkları koku kokarcalar ile kıyaslandığında daha kısa süreli olarak etkilidir.

bal porsuğu ne yer

Nasıl beslenirler?

Yetişkin bal porsukları günde 1 kg yiyecek tüketir. Etçil ağırlıklı hepçil beslenirler. Kuşlar, kobra yılanları, akrepler, kurbağalar, fareler ve meyveler ile beslenirler.

Kobra yılanlarını kolaylıkla yakalarlar ve yılan ısırığına karşı dirençlidirler. Kobra yılanı ısırmasında kısa süreli bir baygınlık yaşayıp yılanı yemeğe devem edebilirler.

Bu içeriğimizi beğendiyseniz Firavun faresi adlı içeriğimizi de ilgiyle okuyacağınıza eminiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol