Kızıl - Enseli Çobanaldatan Kuşu
Kızıl-enseli Çobanaldatan kuşu, uzun gövde yapısına sahip, uzun kuyruklu, boyun yapısı kısa, uzun ve ince kanatlı, büyük kafa yapısına sahip gök- kuzgunumsular familyasında yer alan bir kuş türüdür. Açık araziler, kırlar, bozkırlar ve çalılıklarda yaşayan bu kuş türü, çok sık ağaçlı ve nemli ortamlarda yaşayamaz.
Yaz aylarında Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülen Kızıl-enseli Çobanaldatan kuşu, gündüzleri insanların bulunduğu yerleşim yerlerinden uzakta kalmayı tercih eder. Çobanaldatan kuşlarının 72 türü bulunmaktadır. Yeni Zelanda ve Pasifik adaları dışında dünyanın her yerinde görülmesine karşın Avrupa’da sayıları oldukça azalmıştır. Türkiye’de ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında yaygın olarak görülmektedirler.
Kızıl-enseli Çobanaldatan Özellikleri Nelerdir?
- Benekli gri tüyleri vardır. Vücudunun bazı bölgeleri kahverengi ve siyah çizgilere sahiptir. Bu tüy yapısı kuşa, kamuflaj özelliği kazandırmıştır ve ağaç kabuklarına konduklarında görülmeleri çok zordur.
- Çobanaldatan kuşunun diğer adlarının da kullanımı oldukça yaygındır. Bu tür kuşlar bazı yörelerde Keçisağan veya gece kırlangıcı olarak da adlandırılmaktadırlar.
- Sivri kanatlara sahiptir. Kuyruk şekli uzun ve yuvarlaktır.
- Türkiye’de genellikle Ömerli Havzası ve çevresinde üredikleri belirlenmiştir.
- Erkek kuşlar kanatlarındaki ve kuyruk kenarlarındaki beyaz benekler ile dişilerden ayrılır. Dişi ve genç kuşlarda bu benekler bulunmaz.
- Böcek avcısı olarak bilinen bu tür yandan bakıldığında küçük bir gagaya sahipmiş gibi görünür fakat neredeyse 180 derece açılabilen bir gagaya sahiptir. Çene kemikleri 8 parçadan oluşur ve birbirine bağlantılıdır.
- Ağızlarında bulunan yapışkan sıvı havada uçan böcekleri, avlanırken rahatlıkla toplayabilmesini sağlar. Ağız çevresinde avlanmasını kolaylaştıran ve titreşimleri hissetmesini sağlayan duyarlı tüyler bulunur.
- Kızıl-enseli Çobanaldatan, farklı türlerden böcekleri ve fareleri avladığı için yararlı kuş türlerinden biridir.
- Uzunluğu 24 ile 28 cm arasında değişir. Kanat açıklığı ise 52 cm ile 59 cm arasındadır.
- Ana besini olan böcekleri havada yakalar. Manevra kabiliyeti ve hızı yüksektir.
- Gece kelebekleri ve güveler en fazla tüketmeyi sevdiği canlılardır.
- Helikopter tarzı uçma stiline sahip nadir kuş türünden biridir ve havada asılı kalabilirler.
- Tüyleri yumuşak yapıdadır ve ses çıkarmadan uçarlar.
- Ağzını adeta bir kepçe gibi kullanarak havada yakaladığı böcekler ile beslenir.
- Gece aktif olan bir kuş türüdür ve gündüzleri genellikle dinlenmeyi tercih eder.
- Tıslama ve ıslık sesine benzer aralıksız bir ötüş şekline sahiptir.
Genel Davranışları Nelerdir?
Göz yapısı iri, kısa bacaklara sahip, ayakları zayıf ve küçük yapıda olan bu tür, sendeleyerek yürüme şekline sahiptir. Dallara, dalı kavrayarak değil dalın üzerine yatarak tüner. Büyük göz yapısı özellikle gece aktif olmasını sağlar ve genelde geceleri avlanır, gündüzleri ise dinlenmeyi tercih eder. Kızıl-enseli Çobanaldatan kuşları yuvalarını bataklık alanlarda yer alan seyrek bitkili yerlere ve ağaçlıkların yanındaki açık alanlara kurarlar. Yumurtalarını genellikle taş parçaları veya kayaların arasına bırakırlar. Geç göçmen kuşlardır ve yazın kuluçkaya yatarlar.Çobanaldatan ötüşü
Aşağıda yer alan videoyu izleyerek bu çok özel kuşun doğada görünümü hakkında fikir edinebilir ve bir ıslık sesini andıran Çobanaldatan ötüşü hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.
Angut kuşu özellikleri, efsanesi ve hikayesi yazımızı okumuş muydunuz?
Kuşlar Alemi hakkında daha detaylı bilgiler almak için diğer yazılarımızı da keşfedin.