Valabi kangurusu hakkında tüm merak ettikleriniz
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Valabi kangurusu hakkında tüm merak ettikleriniz
46
okunma
Valabi kangurusu nedir? Nereye yaşar? Özellikleri nelerdir? Valabi kangurularının yaşamı nasıldır? Bu yazımızda bu özel canlılar hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Avustralya genelinde görülmekle birlikte dünyanın farklı bölgelerinde doğal ortamlarda ya da hayvanat bahçelerinde yaşam süren Valabi kangurularının yaşamı diğer kangurularla birebir benzerlik gösterir. Ancak daha sık bilinen kanguru türlerine göre daha küçük yapıda ve daha sevimli olmaları, bu kanguruların daha fazla dikkat çekmelerini sağlar. Boyutlarıyla neredeyse büyük bir tavşanı andıran bu hayvanlar, ismini Avustralya’nın yerli halklarından olan Eora Aborijin kabilesinden almaktadır. Eora Aborijin kabilesinin izlerine, daha çok Sydney bölgesinde rastlanmaktadır. valabi kangurusu yaşamı

Valabi Kangurularının Yaşamı

valabi kanguruları
Kangurugiller ailesinde yaklaşık 30 farklı kanguru çeşidi bulunur. Valabi kangurusu da bu türlerden sadece biridir. Diğer kangurulardan daha küçük bir bedene sahip olan Valabi, kızıl boyunlu, çevik ve bataklık Valabisi olarak üç türde görülebilir. Çevik Valabileri olarak bilinen türleri daha çok engebeli arazilerde oldukça kabiliyetli yapılarıyla dikkat çekerler. Bunları Avustralya’nın güney bölgesinde bulunan eyaletlerde daha fazla görmek mümkündür. Ormanlık alanlarda yaşayan Valabiler ise çok daha küçük boyutta olurlar. O kadar ki onları uzaktan görenler büyük bir tavşan zannedebilir. Avustralya genelinde daha çok taşlı ve engebeli arazilerde görülen Valabiler için bu tip coğrafi koşullar, en ideal yaşam alanlarıdır. Çevik Valabiler kuzey ve doğu kesimlerde de sıklıkla görülebilir. Batı Avustralya’da ise daha çok Arnhem Land ve Kimberley kısımlarında onları görmek mümkündür. Avustralya dışında Papua Yeni Gine’de ülkenin güneydoğusu ve güney kısımlarında çevik Valabi türlerine rastlanabilmektedir. Bu kanguruların ortalama kiloları, 4,2 dolaylarındadır. Gebelik süreleri ise türüne göre değişmekte olup ortalama 35 gün olan Valabiler, ortalama 55 santimetre boyları ile bilinen kanguru türlerinden çok daha kısa olurlar.

Valabi kangurusu nasıl ürer?

Bataklık Valabisi ise tüm hayvanlardan ayrılan ilginç bir özelliğe sahiptir. Bu türün en önemli özelliği, dişilerinin yetişkin hayatları boyunca her zaman hamile olmalarıdır. Bataklık Valabileri, diğer türlere göre biraz daha iri olur. Boyları 70 santime kadar ulaşan tür, bataklıkta ve ormanlık alanlarda yaşarlar. Yaklaşık 15 aylık olduklarında cinsel yetişkinliğe ulaşan yavru bataklık Valabileri, hamilelik döngüsü içine girerek tüm yaşamı boyunca hamile olurlar. Bunun nedeni sürekli üreme yaşanması değil, doğuma yakın bir zaman kaldığında bir veya iki embriyoya gebe kalmalarıdır. Döllenmiş yumurtada doğuma yakın zaman kala ikinci embriyoyu taşımaları, dişi bataklık Valabilerinin ömür boyu hamile kalabilmelerine neden olur. Bu süreç mevcut hamileliğin %97’si veya daha fazlası tamamlandığında ortaya çıkar. Keseli dişilerin sahip oldukları iki rahim ve üç dişi organ da ömür boyu hamilelik döngüsünün önemli faktörlerinden biridir. Valabi kangurusu hakkında detaylı bilgiler edindiğimiz bu içeriğin ardından "Tazmanya canavarı" üzerine hazırladığımız içeriği de incelemenizi tavsiye ederiz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!