Tavşan Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir? İnsana Bulaşır mı?
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Tavşan Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir? İnsana Bulaşır mı?
41
okunma
Tavşan hastalıkları kimi zaman ciddi, kimi zaman ise hafif rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların belirtileri nelerdir, en yaygınları hangileridir, insana bulaşır mı? sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. [lwptoc labelShow="göster" labelHide="gizle"] Tavşanlar, bağışıklık sistemi oldukça güçlü hayvanlardır ve nadir olarak hastalanırlar. Evcil tavşanınızın hastalanmasını engellemek için onu doğru yemlerle besleyebilir, temiz ve bol su içirebilir ve son olarak egzersizlerini düzenli olarak yaptırabilirsiniz. Ayrıca evcil tavşanlar yaklaşık 6 haftalık olduğunda kanamalı ve viral hastalıkları önlemek açısından aşılanmalıdır. Ayrıca bu aşı yılda 1 kez tekrarlanmalıdır. Bazı durumlarda ne yapsak da tavşanımızın hastalanmasını önleyemeyebiliriz. Böyle durumlarla karşı karşıya gelince çoğu zaman tavşan hastalıkları belirtileri nelerdir sorusunu internet üzerinde aratırız. tavşan hastalıkları ve belirtileri

Tavşan Hastalıkları ve Belirtileri

Tavşan hastalıkları başlığı altında birçok hastalık sıralanabilir. En çok görülen hastalıklar basit hastalıklar olsa da bazı durumlarda tavşanların oldukça ciddi hastalıklara yakalandıkları da görülebilmektedir.

İshal

Tavşanlarda sık görülen hastalıklardan ilki ishaldir. Tavşan ishalinde, ishal ile birlikte ateş, iştah kaybı, kusma ve kilo kaybı gibi belirtiler de gözlemlenebilmektedir. Tavşanlarda ishal genellikle kendi kendine geçse de uzun süreli ishal durumu tavşanın hayatını tehlikeye atabilmektedir. Bu nedenle ishal durumunda tavşanınızı bir veterinere kontrol ettirmekte fayda bulunmaktadır.

Solunum Yolu Rahatsızlıkları

Tavşan hastalıkları söz konusu olduğunda en çok görülen hastalıklardan biri de solunum yolu hastalıklarıdır.  Tavşanlarda solunum yolu hastalıkları, genellikle tavşan kafesinden meydana gelmektedir. Kafes içerisinde çok fazla tavşan olması, kafesin kirli olması veya talaşların aşırı tozlu olması solunum hastalıklarına sebep olabilir. Ayrıca tavşanın bulunduğu ortamda çok fazla toz ve kir bulunması, oda spreyi ve parfüm kullanımı, sigara içilmesi de tavşanlarda solunum hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Tavşanlarda solunum yolu hastalıklarını önlemek için tavşanınızın kirli ve tozlu ortamda kalmadığından emin olun ve bulunduğu ortamı düzenli olarak havalandırmaya dikkat edin.

Deri Hastalıkları

Tavşan deri hastalıkları söz konusu olduğunda ilk akla gelen mantar hastalığıdır. Tavşanlarda mantar hastalığı, genellikle ayaklarda ortaya çıkmaktadır. Tavşanınız ayaklarını sürekli yalıyorsa veya ayaklarında tüy kaybı gibi durumlar söz konusuysa tavşanınızı mutlaka bir veteriner hekimin görmesi gerekmektedir. Egzama da tavşanlarda aynı belirtilerle görülen hastalıklardan biridir.

Kulak Uyuzu

Deri hastalıklarından bir diğeri de kulak uyuzu hastalığıdır. Kulak uyuzu, “psoroptes cunucıli” bakterisi sebebiyle meydana gelen bir hastalıktı ve oldukça nadir olarak görülmektedir. Tavşanlarda kulak uyuzu, genellikle tavşanınızın kulaklarının kaşınmasıyla başlar. İlerleyen dönemlerde kulaklarda tüy kaybı, kulak üzerinde kahverengi kabuklu yaralar ve pul pul dökülmeler görülür. Hemen müdahale edilmediği taktirde tavşan kulak uyuzu bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle eğer kulak uyuzundan şüpheleniyorsanız evcil dostunuzu hemen bir veterinere götürmekte fayda var. tavşan hastalıkları belirtileri

Tavşanın Titremesinin Nedenleri

Tavşanın titremesinin nedenleri arasında ilk olarak stres gelmektedir. Tavşanlar, dünyanın en sosyal canlılarından biridir ve yeterince sosyalleştirilmediği taktirde depresyona girebilir. Bu depresyon tavşanlarda genellikle titreme sebebi olabilir. Yüksek ateş de evcil tavşanınızın titremesine neden olabilir. Genellikle ishal ile birlikte gelen ateş, titremeye neden olduğu gibi tavşanın aşırı su kaybetmesine de neden olabilir. Tavşan titremesinin son nedeni ise soğuk havalardır. Tavşanlar her ne kadar kalın kürke sahip hayvanlar olsa da özellikle cüce türler üşüyebilmektedir. Bu nedenle evcil dostunuzun kafesini rüzgar olmayan ve ılık bir ortamda tuttuğunuzdan emin olun. Tavşan Hastalıkları İnsana Bulaşır Mı? Hayvanseverlerin en sık dile getirdiği sorulardan biri de “Tavşan hastalıkları insana bulaşır mı?” olur. Tavşanlarda görülen deri hastalıklarının insanlara bulaşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle deri hastalığı geçiren tavşanınıza müdahale ederken mutlaka eldiven kullanmanız önerilmektedir. Diğer hastalıkların insanlara bulaştığını kanıtlayan bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Bu yazımızın ardından “Evcil tavşan türleri” içeriğimizin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!