Sultan Papağanlarında Isırma ve Tıslama Sorununa Çözüm (Evcilleştirme Eğitimi)
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Sultan Papağanım neden ısırıyor, neden tıslıyor? Isırma ve tıslama probleminin çözümü nedir? Sultan Papağanına ele gelme ve evcilleşirme eğitimi nasıl verilir?
Sultan Papağanlarında Isırma ve Tıslama Sorununa Çözüm (Evcilleştirme Eğitimi)
Rengiyle, ötüşüyle, duruşuyla sevimlilik abidesi olan Sultan Papağanları'ndan birini beslemeye karar verdiğinizde birlikte yaşamaya alışma sürecini de kabullenmiş olursunuz. Kuşunuzun karakterine göre bu alışma ve eğitim süreci zaman zaman uzaya bilse de genelde bir iki ay sonra sultan papağanınız en yakın, sevimli dostunuz haline gelebilir. Tabii ki ona doğru eğitimi verirseniz. Sultan Papağanı evcilleştirme eğitimi doğru bir şekilde uyguladığınızda hayalinizdeki pet arkadaşınıza da kavuşmuş olacaksınız. Bu yazıda kuşunuzla ilgili aranızdaki tüm sorunları çözmeyi, onunla bir daha kopmayacak bir bağ kurmayı ve elinize alıştırmayı öğreneceksiniz.

Sultan Papağanı Neden Tıslar ve Isırır?


Sultan Papağanları çekingen ve duygusal hayvanlardır. Yaşayacağı eve, kafese ve elbette size alışması biraz zaman alacaktır. Sizden bir kötülük gelebileceğini düşünen papağanınız bir süre yanından geçen her şeye tıslama eğilimi gösterebilir. Isırma problemi ise çekingenlik ve korkudan dolayı gerçekleşir. Pet Shop'ta yaşadığı olumsuz deneyimler ya da varsa eski sahibiyle yaşadığı kötü tecrübeler onu saldırgan bir hale getirmiş olabilir. Pet Shop'taki kafesinde diğer canlılar ona sert davranmış olabilir ve bu nedenle bir savunma mekanizması geliştirmiş olabilir. Ya da güvendiği eski sahibi tarifinden terk edilmiş ve bu durumdan dolayı psikolojisi olumsuz etkilenmiş olabilir. Bir diğer ihtimal ise kuşunuzun evcilleşme eğitiminin henüz tamamlanmamış olmasıdır. Yazının devamında adım adım anlatacağımız evcilleştirme eğitimi eksik ya da yanlış verilmiş olabilir. Bu durum her zaman etkisini gösterebilir. Bu eğitimi tamamlayana kadar kuşunuzu kafesten salmanız hem kuşunuz hem de ev huzurunuz için tehlikeli olabilir. Aranızdaki bağ gelişmeden ve kuşunuz yeni yaşam alanına alışmadan onu kesinlikle salmamalısınız. Tıslama ve ısırma nedeni ne olursa olsun merak etmeyin bir çözümü var. Tıpkı internetteki videolardaki gibi sultan papağanınızla eğlenceli anlar geçireceğiniz günler yakın. Tek ihtiyacınız olan bir zaman, sabır ve tecrübe.

Sultan Papağanı Isırma ve Tıslama Çözümü

Sultan Papağanınıza ısırmama ve tıslamama eğitimi vermek aslında sandığınızdan çok daha basit, neler yapmanız gerektiğini anlatmadan önce sabırlı olmanızı ve adım adım ilerlemeniz gerektiğini belirtmek isterim. En çok aldığımız sorulardan biri olan "Sultan Papağanı evcilleştirme eğitimi nasıl verilir?" sorusunu da böylece yanıtlamış olacağız.

İlk Adım: Kuşunuzla İletişim Kurun

Kuşunuzun tıslaması, ısıracak gibi öne atılması sizi geri çekmesin. Tıslama ya da ısırma eğilimi gösterdiğinde elinizi geri çekmeyin ve sabit bir şekilde durun. Ona yaklaşırken yavaş hareketler yapın. Onunla sık sık sakin bir ses tonuyla konuşun. Sizden zarar gelmeyeceğini anlaması için ona zaman tanıyın. Ona asla sert ve yüksek ses tonuyla hitap etmeyin, kızmayın. Kendinizi onun yerine koyun. İlk birkaç gün kafesle temas etmeyin, yem kabını ona göstererek doldurun, suyunu değiştirirken sizi izlemesine fırsat verin. Sizin onunla ilgilendiğinizi ve onu sevdiğinizi anlamasını sağlayın.

İkinci Adım: Varlığınıza Alıştırın

Kuşunuz ilk birkaç günkü hırçınlığını attığında beslenme ve su içmesi normale döndüğünde artık yavaş yavaş kafese yaklaşmaya hazırsınız demektir. İlk adımı doğru uyguladıysanız zaten tıslamaların da azaldığını fark edeceksiniz. Bu aşamada kafesin içinee elinizin girmesine yavaş yavaş alıştırın. Çok yavaş ve onu korkutmayacak hareketlerle günde 4-5 kez elinizi kafesin içine sokun. Marul, ıspanak, havuç, dal darı gibi onun çok seveceği ikramları sunmakta da bonkör olun. Ona dal darı ve marul uzatıp yemesi için bekleyin. Çekingenliğini atıp ilk ısırığı alması biraz zaman alacaktır. Bu süreçte çok sabırlı olun. Elinizle uzattığınız yiyeceğe ilk ısırığı attığında yolun yarısını tamamladınız demektir. En çok sabır isteyen süreçlerden biri bu aşamadır. Kuşunuzla aranızda kuracağınız bağda ilk adımlardan biri olan bu aşamada asla aceleci davranmayın ve kuşunuz o dal darıdan ilk ısırığı alana kadar ne kadar beklemeniz gerekirse gereksin pes etmeyin.

Üçüncü Adım: Elden Yem Yedirme

Kuşunuz artık kafesine elinizi sokmanıza alıştı. Size uzaktan tıslamıyor, sadece onu rahatsız edebilecek derecede yaklaştığınızda tıslamaya başlıyor. O zaman artık elden yem yedirmeye hazırsınız. Kafesin bir kapağını açın ve onun rahat ulaşabileceği bir köşeyi seçin. Elinizi o noktada tünek gibi tutun ve diğer elinizde de elinize çıktığından yiyebileceği bir mesafede dal darı tutun. Sultan papağanı dal darının cazibesine bir süre sonra dayanamayacak ve nasıl yiyeceğinin yollarını arayacaktır. Siz onu sıkıştırmayın sabit bir şekilde bir elinizi tünek şeklinde kullanıp öbür elinizden dal darı yemesini bekleyin. Dakikalarca beklemeniz gerekse de pes etmeyin, ilk kez ele gelmesi uzun sürse de bu süreç çok hızlı bir şekilde kısalacak. Siz yeter ki inançlı olduğunuzu ve ona asla zarar vermeyeceğini anlamasını sağlayın. İlk kez elinizi tünek olarak kullanıp da yem yemeye başladıktan sonra bu süreci günde iki kez tekrarlayın. İlerleyen zamanlarda köşede belirlediğiniz noktaya elinizi koyduğunuz anda Sultan papağanınızın koşa koşa elinize geleceğini göreceksiniz. Ama bu durum sizi yanıltmasın kuşunuz henüz evin içinde serbestçe uçmaya hazır değil ve kafesteki köşeden elinize gelmeye alışmış olsa da bu durum şimdilik her çağırdığınızda elinize geleceği anlamına gelmiyor.

Dördüncü Adım: Bol Bol Oyuncak

Sultan Papağanları için kafeslerindeki oyuncakları hayati derecede önemlidir. Mutlu olmaları ve asla sıkılmamaları için bol sayıda oyuncağa ihtiyaç duyarlar. Kemirmeyi sevdikleri için tahta halkalar, ahşap büyük boncuklar, püsküller , çanlar onlar için en ideal oyuncaklar arasındadır. Bu oyuncaklar sadece papağanın eğlenmesini sağlamaz, bulunduğu ortamı daha rahat kabullenip benimsemesine ve zihinsel gelişiminin hızlanmasına da yardımcı olur. Papağanınıza ne kadar oyuncak sunarsanız o kadar faydalıdır. Hatta oyuncaksız bir papağan kafesi yemsiz bir kafes kadar kötüdür.

Beşinci Adım: Sultan Papağanınızla Aranızda Bağ Kurma Eğitimi

Sultan Papağanları özgürlüğüne düşkündür, kafeste mutlu olsalar bile istedikleri zaman çıkabileceklerini bilmek isterler. Bu sebeple kuşunuzun mutluluğu ve aranızdaki bağın yeterince sağlam olabilmesi için istediği zaman kafesten çıkabileceğini de bilmesi gerekir. Sultan Papağanınız evinize geleli 2-3 hafta oldu, yukarıdaki adımları tamamladınız ve artık onun evde gezebilmesi için hazırsınız. Kafesini açın ve elinize gelmesini sağlayın. İlk dışarı deneyimini elinizde yaşaması önemlidir. Bir süre çekingen davranabilir ve uçmayabilir. Onu bir köşeye bırakın ve ne yaptığını gözlemleyin uçmaya karar verdiğinde ilk yöneleceği yerin perdeler ve duvarlar olacağını unutmayın. Onun için tehlikeli olabilecek her şeyi ortadan kaldırın ve pencereleri mutlaka kapatın. Zaten bu dönemde korkmazsa uçmaktan çok yürümeye yönelecektir, yine dal darı yardımıyla onu kafesine geri taşıyın. Tüm bu adımları ve eğitimleri tamamladığınızda artık tek gereken şey zaman. Kuşunuz zamanla sizinle kendisi arasında bir bağ kurmaya başlayacaktır. Bu süreç genelde birkaç ay sürer. Birkaç ay sonra ise can yoldaşınız, vazgeçilmeziniz haline gelecektir.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!