Shih Tzu Köpek Cinsi Özellikleri, Bakımı ve Sağlığı
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Shih Tzu Köpek Cinsi Özellikleri, Bakımı ve Sağlığı
60
okunma
Kısa burnu, koyu ve derin görünümlü gözleri, Shih Tzu özellikleri arasında görünüm açısından en dikkat çekenleridir. Dünya genelinde bakımı üstlenilmek için en fazla tercih edilen süs köpeklerinden biri olan Shih Tzu sahiplenmeyi düşünüyorsanız, Shih Tzu bakımı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. [lwptoc hideItems="1"] Yetişkin ve yavru Shih Tzu özellikleri, bakımı ve süs köpeği hakkında sahiplenecek kişilerin işine yarayacak detayları sizler için bir araya getirdik. Shih Tzu Özellikleri

Shih Tzu Özellikleri Nelerdir?

Shih Tzu köpeklerinin fiziksel ve genel özellikleri şu şekildedir;
  • Dişilerin ortalama boyu 23 ile 26 santim arasında değişir.
  • Erkek Shih Tzu köpekleri ise 24 ile 28 santim arasındadır. Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer aldıkları için, evlerde süs köpeği olarak yoğun şekilde ilgi görürler.
  • Erkek cinslerin kiloları 4 ile 8 arasında değişirken, dişilerin ortalama kiloları ise 3 ile 7 kilo arasındadır. Nadiren de olsa, bu kilolardan zayıf oldukları görülebilir.
  • Ortalama yaşam süresi 15 yıl olan köpeklerin, sağlıklı ve ideal ortamlarda bakılmalı halinde birkaç yıl daha uzun yaşadıkları bilinmektedir. Çok sağlıksız yaşam ve beslenme koşulları altında ise, ortalama 12 yıl ömürleri bulunur.
  • Göz renleri koyu olan Shih Tzu köpeklerinin, basık ve küçük bir burna sahip olmaları onları daha sempatik yapmaktadır.
  • Uzun tüyleri ile hoş bir görüntü sunan bu cinsten köpeklerin, tüy yapılarına rağmen bakımlarının kolay olduğu bilinmektedir.
  • Küçük boyda olmalarına rağmen zorlu hava şartlarına karşı mukavemet gösterecek güce sahip olmaları, Shih Tzu özellikleri arasında dikkat çeker.
  • Sakal ve bıyık oluşumu belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
  • Kürk renkleri genellikle kırmızı, beyaz, siyah ve bej şeklindedir. Ancak bu köpeklerin farklı tüy renklerine sahip oldukları da sıklıkla görülebilir.

Shih Tzu Karakteristik Özellikleri

Shih Tzu karakteristik özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
  • Yabancılarla arası iyi olan Shih Tzu’lar, çocuklar ve diğer köpeklerle yine uyum içerisinde olurlar. Doğrudan bir tehdit görmemeleri halinde diğer canlılar ile rahatlıkla zaman geçirebilirler.
  • Oyuncu yapıda olmaları, onların eğlenceli yönlerini ortaya çıkarır. Enerji seviyeleri orta derecede olsa da sıklıkla oyun oynamayı tercih edebilirler. Hatta enerjilerinin önemli bir kısmını, sahipleri ve diğer hayvanlar ile oyun oynamaya harcayabilirler.
  • Koruma özellikleri yapıları gereği düşüktür. Ancak kendilerine ve sahiplerine karşı tehdit görmeleri durumunda, her köpekle olduğu gibi biraz saldırganın olabilirler.
Shih Tzu Bakımı

Shih Tzu Bakımı

Uzun tüylere sahip olmasına rağmen, Shih Tzu bakımı fazla tüy dökmemesi sebebiyle birçok köpek cinsine göre daha kolaydır. Tüy bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması, tüy dökümünü engellemektedir. İmkân dâhilinde profesyonel köpek kuaförlerinden hizmet alınarak tüylerinin bakımı yapılmalı ve dökülmeleri engellenmelidir. Ayrıca kafa kısmındaki tüylerin çok uzaması nedeniyle gözleri kapandığı için, bu köpeklerin belirli aralıklarla tıraş edilmeleri gerekir. Tırnak kesimlerinin 1-2 ayda yapılması yeterli olacaktır. Kulak temizliği bakımları veteriner tarafından, ortalama 2 ayda bir yapılabilir. Shih Tzu bakımı için dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de, diş sağlığıdır. Diş bakımlarının ayda en az bir kez yapılması önemlidir. Shih Tzu Eğitimi

Shih Tzu Eğitimi

Tüm köpekler de olduğu gibi Shih Tzu köpek cinsinde de süreklilik ve disiplin, eğitimleri için önemlidir. Belirli bir plan dâhilinde eğitimler süreklilik arz edip disiplinli yapılması halinde, itaatkâr bir konuma getirilmeleri mümkündür. Eğitim esnasında onları azarlamak, eğitim sürecini zorlaştıracaktır. Bu yüzden onlara eğitim verirken mümkün olduğu kadar ödül sistemi ile hareket etmek, eğitim sürecinin daha kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olur. İyi bir eğitici olmanız halinde, onların da iyi bir öğrenci olmamaları için hiçbir sebep yoktur. Düzenli eğitim, kısa sürede başarıyı sağlamak için önemlidir.

Shih Tzu Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Ev köpekleri için en önemli eğitim konularından biri, hiç şüphesiz ki tuvalete eğitimidir. Shih Tzu cinsine doğru eğitimler verilmesi halinde, tuvalet ihtiyaçlarını ev ortamına uygun bir şekilde giderebilirler. Onlara tuvalet eğitimi verirken, eğitim süreci boyunca belirli bir alanı bunun için ayırmanız faydalı olacaktır. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacı olduğunu hissettiğiniz zaman, onu doğrudan tuvaletini yapması gereken bölgeye götürerek oraya yapmasını sağlamalısınız. Bunun ardından onu küçük şeylerle ödüllendirip, tuvalet düzenini alışkanlık haline getirmesini sağlayabilirsiniz. Belirli bir süre bu şekilde ödül maması ile ödüllendirerek vereceğiniz eğitim, kısa sürede köpeğinize tuvalet alışkanlığı kazandıracaktır. Onları azarlamadan doğru tekniklerle verilen eğitimlerden, kısa sürede verim aldıkları bilinmektedir. Eğitimin belirli aralıklarında onları tuvalet yapacağı yere götürmekten vazgeçerek, kendi hallerine bırakabilirsiniz. Böylelikle vermiş olduğunuz eğitimin ne aşamada olduğunu daha rahat görebilirsiniz. Eğitim esnasında aynı komutları tekrar etmeniz, tuvalet alanı dışında başka bir yeri kullanırken komutu tekrarladığınız da sizi anlamasını sağlar. Tuvalet eğitimlerinde olduğu gibi, itaat eğitimlerinde de mümkün olduğu kadar aynı komutları kullanmaya özen göstermeniz ve ödül maması sistemini uygulamanız faydalı olacaktır. Shih Tzu Sağlığı

Shih Tzu Sağlığı

Uzun ömürlü ve dayanıklı köpek türlerinden biridir. Küçük bir ırk olmasına rağmen, beslenme koşullarına dikkat edilmesi halinde sağlıklı yapısını korumayı başarabilir. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak bakımlarının yapılması, sağlıkları açısından önemlidir. Bakımlarında banyo ihtiyaçlarının düzenli olarak yapılması, onların enfeksiyonlara karşı korunmalarını sağlar. Shih Tzu sağlığı için, düzenli ve yeterli beslenme esastır. Aşırı obur bir köpek olmamasına rağmen, ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri alması için en azından ayın belirli dönemlerinde özel köpek mamaları ile beslemeniz sağlıklı olacaktır. Gün içerisinde öğünlerin en azından birini köpek maması ile gidermeniz, ihtiyacı olan besin değerlerini almasını sağlar.

Shis Tuzu Evde Yalnız Kalabilir mi?

Köpeğinizin evde belirli bir süre yalnız kalması da herhangi bir sakınca yoktur. Ancak uzun süre yalnızlık, onun daha fazla havlamasına ve strese girmesine neden olabilir. Evde gerekli güvenlik önlemlerini almak koşuluyla, birkaç saatliğine yalnız bırakmanız herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Shih Tzu Çok Tüy Döker mi

Shih Tzu Çok Tüy Döker mi?

Tüy dökümü konusunda düzenli bakım belirleyici rol oynar. Normalde neredeyse hiç tüy dökmeyen yapıları vardır. Ancak tüy bakımları ve banyo ihtiyaçları uzun süre giderilmediğinde, kirliliğe bağlı olarak tüy dökülmesi daha yoğun yaşanabilir. Shih Tzu özellikleri arasında uzun tüylü olmasına rağmen az tüy dökmesi, bu süs köpeğin önemli avantajları arasında yer almaktadır. Bu sayede köpeği sahiplenen kişiler, zahmetli bakımlara gerek kalmadan köpeği rahat bir şekilde besleyebilir. Ancak tüylerinin mutlaka düzenli olarak tıraş edilmesi, özellikle göz çevresinin tüylerden temizlenmesi gerekir.

Koku Yapar mı?

Köpeğinizin koku yapmaması için, düzenli olarak banyo bakımlarının yapılması gerekir. Özel köpek şampuanları ile ayda en az bir kez banyo yaptırmanız, oluşacak kokuyu engelleyeceği gibi köpeğinizin daha rahat olmasını daha sağlayacaktır.

Çok Havlar mı?

Az havlayan karaktere sahip olmaları, Shih Tzu özellikleri arasında en dikkat çekenlerden biridir. Süs köpeği olması nedeniyle ev ortamına uygun olmasının yanında, az havlayan karakteri nedeniyle köpek sahiplenmek isteyenler tarafından tercih edilen cinslerden biridir. Uzun süre yalnız ve aç kalması halinde, bunların etkisi olarak daha fazla havlamaları mümkündür. Bu yüzden beslenme ihtiyaçları giderilip fazla yalnız kalmadıkları zaman, bu köpeklerin fazla havladıklarını söylemek mümkün değildir. Uzak doğu kökenli diğer köpek cinsleri üzerine de bilgiler edinmek isterseniz Çin Köpek Cinsleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!