Kutu Denizanası Hakkında Bilmeniz Gereken 6  Bilgi
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kutu Denizanası Hakkında Bilmeniz Gereken 6  Bilgi
63
okunma
Kutu denizanası bilimsel adıyla Chironex Fleckeri dünyanın en zehirli hayvanlar arasında yer alır. Köşeli gövdesi nedeniyle bu isimle anılmaktadır. [lwptoc]

Kutu Denizanası Nedir?

Kutu denizanası çoğunlukla Hint okyanusunda bulunan zehirli bir denizanası türüdür. Su altının en tehlikeli canlılarından birisi olarak kabul edilir. Gövdesi her ne kadar küçük olsa da dokunaçları metrelerce uzunlukta olabilmektedir. Bununla birlikte şaşırtıcı derece hızlı bir manevra kabiliyetine sahiptir. Saydam rengi nedeniyle fark edilmesi oldukça zordur.  Özellikle gün ışığı altında yapılan dalışlarda bu özelliği onu daha tehlikeli hale getirmektedir. Dokunaçlarında milyarlarca zehirli yakıcı kapsül bulunmaktadır. Zehri ölümcül olabilmektedir. Lakabı denizlerin yaban arısı olmakla birlikte son derece tehlikeli bir canlıdır.

Nerede Yaşar?

Kutu denizanasının yaşam alanı Hint okyanusu bölgesidir. Avustralya ve Asya sularında daha çok görülürler. Avustralya’nın kuzey kıyılarındaki tropikal sular en çok gözlemlendikleri alandır. Özellikle bu bölgede insanlarla temas ettikleri ve ölümlere yol açtıkları birçok habere konu olmuştur. Bu bilgilerle birlikte iklim şartlarının ve deniz sularının ısısında değişiklikler yaşanmasının sonucu farklı bölgelerde de görülebilmektedirler.

Türkiye’de Var mı?

Bu kadar zehirli bir canlının ülkemiz sularında bulunup bulunmadığı da elbette merak edilmektedir. Dolayısıyla “Türkiye’de kutu deniz anası var mı?” diye sorulmaktadır. Akdeniz’de çok yaygın olmasa da bazı kıyısal alanlarla da bu türe rastlandığı bilinmektedir. Fakat Türkiye sularında kutu denizanası bulunduğuna dair bir bilgi yoktur.

Kutu Denizanası Özellikleri Nelerdir?

Sualtının en çok merak edilen canlılarından biri olan Kutu denizanasının özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
  • Köşeli bir yapıları olduğu için bu ismi almıştır.
  • Dünyanın en zehir canlıları arasında yer alırlar.
  • Temas halinde dakikalar içerisinde öldürebilecek zehirleri vardır.
  • Diğer denizanalarına oranla çok daha iyi bir manevra kabiliyetine sahiplerdir.
  • Diğer türlere oranla daha hızlılardır.
  • Saydam yapıları fark edilebilmelerini zorlaştırır.
  • Dokungaçları metrelerce uzunlukta olabilmektedir. Kimi zaman bu dokungaçlar 3 metreyi dahi bulabilmektedir.
  • Sığ sularda da avlanabilirler.
  • Bizim bildiğimiz manada bir gözleri bulunmasa da ışığı algılamalarına olanak sağlayan 24 adet duyu organları vardır.
kutu denizanaları

Kutu Denizanası Zehirli Mi?

Bu küçük canlılar son derece tehlikeli ve zehirlidir. Bir tanesinde dahi yaklaşık 70 insanı öldürebilecek kapasitede zehir olduğu bilinmektedir. Mavi denizanası dahil tüm denizanalarında kendilerini koruyabilecek savunmaya sahiptirler. Fakat bu canlı söz konusu olduğunda durum oldukça ciddidir. Diğer denizanası türlerine oranla 350 kat daha fazla zehri bulunmaktadır. Ortalama bir kutu denizanasında 300 milyar civarında yakıcı kapsül bulunur. Temas esnasında hayati tehlike oluşur. Kutu denizanası zehrine maruz kalan kişi kalbin durması tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Üstelik bu durum sadece dakikalar içerisinde gerçekleşir. Bu canlının zehirli iğneleriyle temas eden kişinin ne yazık ki sahile dönecek kadar bile süresi olmayabilir. Bununla birlikte bilim insanları kutu denizanası zehrinin herhangi bir hastalığa iyi gelip gelmediği üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.

Saldırır mı?

Kutu denizanasının insanlara karşı saldırgan olmadığı bilinmektedir. Fakat bu durum bir tehlike oluşturmasının önünde engel değildir. Özellikle sığ sularda avlanması bu kutu şeklindeki canlıyı insanlarla karşı karşıya getirebilmektedir. Bununla birlikte okyanuslarda yapılan dalışlarla da insanlar ve bu canlılar karşı karşıya gelebilmektedir. Onlardan korunabilmenin tek yolu temastan kaçınmaktır. Herhangi bir şekilde temas edilmesi halinde geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!