Köpeklerde kalp yetmezliği
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Köpeklerde kalp yetmezliği sorunu nasıl oluşur? Kalp sorunlarının belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir? Tedavisi için neler yapılmalıdır?
Köpeklerde kalp yetmezliği
31
okunma
Köpeklerde kalp rahatsızlığının olması ne yazık ki oldukça yaygın olarak görülmektedir. Hayatlarını köpek dostlarıyla paylaşan hayvan severlerin bu konuda duyarlı ve bilgili olmaları can dostlarının sağlığı ve yaşamı için oldukça önemlidir. Erken teşhis insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hayati değer taşır. Köpek dostunuz dile gelip sorununu anlatamayacağından bu durumu fark etmek sizin görevinizdir.

Hangi köpek cinslerinde kalp rahatsızlığı görülür?

Günümüzde hemen hemen tüm cinsler kalp rahatsızlığı riskiyle karşı karşıyadır ama küçük köpek türlerinde büyük türlere oranlakalp rahatsızlığı daha çok görülmektedir. Pomeranian, Terrier, Maltese, Pinscher, Pekinez, Cavalier King Charles Spaniel, Bulldog, Pug  gibi köpekler daha çok risk altında bulunmaktadır. Kalp hastalığı konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.  Köpeğinizin kalbi vücudunun geri kalanına kan pompalamakta zorlanır hale gelebilir.  Tek bir neden olmasa da beslenme sorunları kalp koşullarında önemli bir rol oynayabilir. Yaşlanma, köpeklerin kalp rahatsızlıkları oluşmasında en yaygın nedenleridir, ancak kalp kurdu gibi diğer faktörler de kalp hastalığına neden olabilir. Rahatsızlığa sebep olabilecek diğer faktörler şunlardır: Vücut durumu: Aşırı kilolu köpeklerin kalp hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Yaş: Köpeklerde kalp rahatsızlıkları artan yaşla birlikte daha sık görülür. Kalp hastalığı kalbin bir tarafını veya bazen her iki tarafını da etkileyebilir. Kalp rahatsızlıkları köpeğiniz için yavaş ilerleyebilir ve fark edilmesi yıllar alabilir. Konjenital kalp rahatsızlığı, köpeğin bir kalp kusuru ile doğduğu anlamına gelir. Yaşlılık, yaralanma ve enfeksiyon kalp rahatsızlığının gün yüzüne çıkmasını tetikleyebilir.  Yeme programında ve egzersiz programlarına değişiklik olması da köpeğin kalp rahatsızlığını tetikleyebilir. Köpeklerin kalp yetmezliği 4 farklı sebepten olabilir.

Köpeklerde Kalp Sorunlarının Nedenleri

  • Sistolik miyokard yetmezliği, kalp kasının kasılma yeteneğinde genel bir azalmada olmasından kaynaklanır
  • Empedanstan (tıkanma) kalp akışına bağlı kalp yetmezliği kan akışında bir azalmaya neden olabilmesinden kaynaklanır.
  • Basınç yüklenmesinin neden olduğu kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi örneklendirilebilir. Genelde stresten ve nabzın normal kalp atış hızından fazla olmasından kaynaklanır.
  • Hacimin fazla olmasına bağlı kalp yetmezliği, ventriküller de ki kan hacmini artıran ve böylece kan akışının artmasına sebep olan herhangi bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar.

Köpeğimin kalp rahatsızlığı var mı?

Köpeğinizin kalp rahatsızlığı olup olmadığını söylemek zor olabilir, çünkü belirtiler diğer köpek hastalıklarına benzerlik gösterebilir. Bu rahatsızlıkların köpeğinizin yaşı ilerledikçe artacağını unutmamalısınız. Yaş ilerledikçe ve köpeğiniz artık egzersizlerinde eski performansından daha az hareket ediyorsa kalp sorunlarının da ortaya çıkma ihtimali artmıştır. Büyük köpek türlerinde kalp rahatsızlığı daha nadir görülse de yaşlandıkça onlarda risk grubuna dahil oluyorlar. Bu yüzden yemek programları ve sağlıklı ortamda kalmaları oldukça önemli. Aşağıdaki belirtiler köpeğinizde bir kalp problemi olduğunu gösterebilir.

Köpeklerde Kalp Rahatsızlığının Belirtileri

  • Yorgun olma, enerji eksikliği
  • Bayılma veya nefeste daralma
  • Sık öksürük. Bazı durumlarda, böğürmeye yol açan düşük perdeli bir öksürük
  • Nefes darlığı içeren nefes alma zorlukları
  • Egzersiz kabiliyetinde azalma
  • İştah azalması ve / veya belirgin kilo alımı veya kaybı
  • Karında şişme olması

Köpeğimin kalp rahatsızlığı nasıl teşhis edilir?

Veteriner hekiminize köpeğiniz ile ilgili kalp problemlerinin olduğundan şüphelendiğinizi söylediğinizde, veterineriniz köpeğiniz için bazı testler yapmak isteyecektir. Bu testlerden önce veterinerinize neden kalp rahatsızlığı olabileceğinden şüphelendiğinizi anlatmanız veteriner için kolaylık sağlayabilir.
  • Stetoskop ile teşhis edilebilir.
  • Göğüs röntgenleri ile teşhis edilebilir.
  • Kan ve idrar testleri ile teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
  • Elektrokardiyogram (EKG) ile teşhis
  • Ultrason muayenesi (ekokardiyogram) ile teşhis.

Köpeğimi bu testler olmadan tedavi edemez mi?

Doğru teşhis, köpeğinizin hayatına devam edebilmesi için çok önemlidir. Ayrıca kuşku duyulmayan bir teşhis tedavi sürecinde veterinerinize  tedavinin türünğ ve kapsamını belirlemede büyük kolaylık sağlar. Bugün konjestif kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılabilecek çok çeşitli kalp ilaçları vardır ve tedavi rejimi her hasta için uyarlanmalıdır. Bu testler olmadan, veterineriniz evcil hayvanınız için en uygun tedaviyi belirleyemez ve istemeden yarardan daha fazla zarara neden olabilir. Doğru tedavi ile birçok köpek, aylarca yıllarca normal bir hayat yaşayabilir.

Köpeklerde Kalp Rahatsızlıkları Nasıl Önlenir?

Düzenli ve sağlıklı, planlı bir egzersiz köpeğinizin kalp sağlığı için çok önemlidir. Bunun yanı sıra köpeğinizi kendi cinsine uygun bir diyetle, kaliteli ve dengeli bir şekilde beslemelisiniz. Kirli hava, sigara dumanına maruz kalma gibi etkenler de köpeğinizin kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini arttırır. Son olarak evcil dostunuzun rutin veteriner kontrollerini aksatmamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!