Kivi kuşu hakkında bilgiler
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kivi kuşu hakkında bilgiler
106
okunma
Kivi kuşu  bazı kaynaklarda Kiwi Kuşu ya da Kiwis olarak da geçmektedir. Yeni Zelanda'ya özgü ve uçamayan bir kuş türüdür. Çok eski zamanlardan beri Yeni Zelanda'da yaşadığı bilinmektedir. Kivi kuşu küçük bir vücuda sahip olsa da soyu tükenmiş dev fil kuşunun soyundan geldiği düşünülmektedir. Ne yazık ki bu sevimli türün nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Kivi kuşu nasıl bir kuştur?

Ayterygidae ( kanatsız) familyasına ait olan kivi kuşu, çok hızlı koşma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle koşucu kuşlar sınıfında yer alır. Kivi kuşu kanatsız olarak adlandırılsa da kanatları vardır ancak bu kanatlar çok küçük bir yapıdadır. Ayrıca uçamayan tüm kuşlar gibi düz bir sternuma sahiptir. Bu sternum, kivi kuşunun uçması için gerekli kas yapısına sahip olmadığını gösterir. Yaklaşık 3 cm uzunluğundaki kanatları da kas yapısı ve boyut olarak uçmaya yeterli değildir. Kivi kuşu güçsüz ve küçük kanat yapısına sahip olmasına rağmen bacakları çok güçlü bir hayvandır. Bacaklarının ağırlığı tüm vücudunun üçte biri olan kivi kuşu, kemik iliğine de sahiptir. Kivi kuşu sahip olduğu bu kemik iliği sayesinde çok hızlı koşabilmektedir. Aynı zamanda güçlü bacakları ve 4 adet pençesi de hızlı koşmasına yardımcı olmaktadır. İri bir cüsseye sahip olmamasına rağmen çok saldırgan bir kuş olan kivi kuşu, bulunduğu bölgeyi benimser ve sahiplenir. Panik anlarında oldukça sakin görünürler ve hareketsiz kalmaya çalışırlar. Kivi kuşu diğer uçamayan kuşlara göre düşük bir vücut ısısına sahiptir. Vücut ısısı 37 derecedir ve memelilere daha yakındır. Kivi kuşu bir gece kuşudur. Koku alma duyusu gagasının altındaki bıyıklara bağlıdır. Çoğu kuşta görme duyusu oldukça önemlidir. Kivi kuşunda ise böyle durum söz konusu değildir. Bu tür kuşlar görme duyusu ile yapabileceği çoğu şeyi bıyıkları sayesinde koku duyusu ile de yapılabilmektedir. Bu nedenle görme duyusuna çok fazla ihtiyaç duymaz. Görme duyusuna ihtiyaç duymadığı için de bu duyusunu geliştirememiştir. Görme duyusu gelişmiş olmamasına rağmen çok güçlü bir koku alma duyusuna sahiptir. Kivi kuşu çoğu bölgede ve habitatta yaşayabilmektedir. 10-15 yıl yaşayabilen bu kuşun nesli gün geçtikçe tükenmektedir.
Yavru Kivi Kuşu

Kivi kuşu yumurtası

Kivi kuşu yumurtlama konusunda da oldukça garip özelliklere sahiptir. Çoğu kuş bir adet yumurtalığa sahipken kivi kuşu, 2 adet yumurtalığa sahiptir. Yumurtlama sürecinde ise bir adet yumurta bırakır. Bıraktığı bu yumurta kendi boyutuyla kıyasalandığında oldukça büyük bir yumurtadır. Bazı durumlarda yumurta dişi kuşun boyutunun 5'te 1'i kadar olabilir, bu da bir canlının vücuduna oranla en büyük yumurtalarından biridir. Kivi kuşu yumurtasının bir diğer özelliği ise %65'inin sarısından oluşmasından kaynaklıdır, diğer türlerde bu oran %35 civarındadır. Bu yumurtadan çıkan civciv kendisine bir hafta kadar yetecek ve bu süreç boyunca büyümesine de katkı sağlayacak bir besinle birlikte dünyaya gelmektedir. Bu yumurtadan tüylü bir civciv çıkar. Yavru kivi kuşu yumurtada bulunduğu sürece besin olarak yumurtayı kullanır. Yumurtadan çıktıktan sonra ise baba kivi kuşu tarafından beslenir. Babası tarafından belli bir süre beslendikten sonra yavru kivi kuşu yuvadan ayrılır. Çünkü yuvada 1 haftadan fazla kalamaz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!