Kedi tüyü zararlı mı?
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kedi tüyü zararlı mı? sorusu kedi besleyen ya da beslemeyi düşünen kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bu yazımızda ayrıntılı bir şekilde bu soruya yanıt verdik.
Kedi tüyü zararlı mı?
33
okunma
Evde kedi beslemek isteyenlerin endişe ettikleri ve araştırdıkları ortak sorulardan biri kedi tüyü zararlı mı? sorusudur. Hatta kulaktan kulağa yayılan ama gerçekliği olmayan birçok bilgiye dayanarak aileler, bu sevimli canlıları ailelerinin üyesi yapmaktan vazgeçmektedir. Kedi tüyü zararlı değildir sadece bakımları düzgün olarak yapılmayan, çiğ etlerle beslenen, aşıları yaptırılmamış, bakteri barındıran, parazitle temas eden ve iç parazit kontrolleri düzgün yapılmamış kedilerin tüyleri zararlıdır. Parazit yüklü bir kedinin, dışkısını atarken tüylerine parazitler bulaşmış ise kedilerin tüyleri zararlı hale gelir. Bu parazitler insanlar tarafından solunum yolu, ağız ve el teması ile alınarak hastalıklar için risk oluşturur.

Kedi Tüyü Üzerinde Parazitler Nasıl Oluşur?

Özellikle yavru kediler parazitlere daha fazla açıktır. Kedi tüylerine parazitlerin bulaşması aşağıdaki şekillerde olmaktadır:
  • Kirli kum kaplarının paylaşılması,
  • Parazitli dışkı bulaşmış mamaların yenmesi,
  • Dışkı bulaşmış tüylerine kedilerin bakım yapmaları,
  • Çiğ etleri yemeleri,
  • Ev dışında kontrolsüz olarak dolaşması sonucu parazitli kuş veya fare avlayıp, beslenerek enfekte olmaları.
Yukarıda belirtilen maddelerde de görüleceği üzere, kedi tüylerinin zararlı olabilmesi için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bilimsel çalışmalarla da kanıtlandığı üzere, sağlıklı bakılan ve kontrolleri yaptırılan kedilerin yukarıda maddeler halinde sırlanmış şartlara maruz kalmaları en az seviyede olacağından, kedilerin hepsini genelleyerek kedi tüyü zararlıdır demek doğru bir söylem değildir. Parazit bulaşması sadece kedilere özgü bir rahatsızlık değildir. Köpekler, kuşlar gibi evde bakılan diğer tüylü hayvanlarda da görülebilir. Sağlıklı yaşam alanı sağlanmayan, parazit kontrolleri yaptırılmayan, dışarıda kontrolsüz bir şekilde salıverilen bir köpeğin de tüylerine parazit bulaşması ve paraziti taşıyarak temasta olduğu insanlara bulaştırması olasıdır. Bu nedenle aile üyelerinin arasına katılan tüm canlılara sağlıklı yaşam alanları oluşturulması ve veteriner kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması gereklidir.

Kedi tüyü yutmak zararlı mı?

Bu soruya yanıt vermeden önce belirtmek isteriz ki ev kedisi tüyü yutmak ile sokak kedisi tüyü yutmak arasında büyük bir fark vardır. İç ve dış parazit tedavilerinin aşılarının düzenli olarak yapıldığı kedilerde bir tehlikeden bahsedilemez. Sokak kedilerinde ise sorun tüyden değil tüye bulaşmış olma ihtimali olan dışkılardan kaynaklıdır. Dışkıyla temas haline geçmek insanlar için hastalık riski oluşturabilmektedir.

Kedilerde İç Parazit Nasıl Önlenir?

Kedilerin tüylerine bulaşarak kedi tüyü zararlı mı? sorusuna neden olan iç parazitler veteriner kontrolleri ile tespit edilerek veteriner tarafından verilen ilaçlar ile tedavi edilir. İç parazitin önlenmesi için kedilerin yaşadıkları alanlar temiz olmalıdır. Kedileri sahiplenen kişilerin eğer kedi evden dışarı çıkıyorsa, sıklıkla gittiği yerleri kontrol etmeleri ve dışarıda avlanarak besleniyorsa, yediklerini kontrol altında tutmaları gereklidir. Evinizde yaşayan kedinin mama kabı, su içtiği kaplar, dışkısını yaptığı kedi tuvaleti ve kumu sık aralıklar ile kontrol edilmeli ve aşıları gerekli olduğu şekilde düzenli yaptırılmalıdır. Düzenli bir şekilde sağlık kontrolünden geçirilen, evdeki yaşam alanları sağlıklı olabilmeleri için düzenlenmiş kedilerin tüyleri, eğer temas ettiği kişilerde kedi tüyü alerjisi yoksa zararlı değildir. Kedilerle ilgili daha fazla bilgi almak için "Kedilerin koku bırakması nasıl önlenir?" ya da "Kedilerde kuduz belirtileri nelerdir?" yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!