Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kedi maması seçimi nasıl yapılmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir? Kedim için en doğru mama hangisidir? Bu yazımızda kedi maması seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladık.
Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
19
okunma
Evimizi ve hayatımızı paylaştığımız sevimli hayvan dostlarımız kedilerin hayatlarına sağlıklı devam edebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeleri önemli ve gereklidir. Doğru mama seçimi kedinizin ömrü, sağlığı ve mutluluğu için hayati önem taşır. Evcil kedilerin beslenmesinde çeşitlilik önemlidir, sağlıklı bir beslenme için katı gıdalar yeterli olmayabilir. Her zaman için iyi bir kuru mamayı iyi bir konserve ile desteklemek gerekir. Onlar için özel olarak hazırlanmış yeterli vitamin ve besinleri içeren gıdalarla düzenli bir şekilde beslenmesi büyük önem taşır. Veteriner hekimlerimizden mama tavsiyesi istemekten hiçbir zaman çekinmeyin. Kedinize vereceğiniz mamayı seçmeden önce en doğru kararı verebilmeniz için önemli noktaları bir araya getirdik.

Kediler için mama seçerken nelere dikkat etmeli?

  • Kalitesiz mamalarda yüksek oranda bozulmayı önleyici kimyasallar kullanılır, bu tip mamalarda yağ asitleri ve "taurine" gibi ana besleyici maddelerin miktarı ise olması gerektiğinden azdır.
  • Merdiven altı üretim, açık mamalar vb. mamalar içeriklerinin aynı olduğunu iddia etseler de dahi kedinizin sağlığı için risk oluşturabilirler. Bilinen ve kalitesine güvendiğiniz mamalar her zaman tercihinizin üst sıralarını oluşturmalıdır.
  • Kedinin yaşına göre mama tercih edilmeli ve günlük beslenmesine yetecek miktarda verilmelidir. Yavru, yetişkin, kısır, yaşlı kedi maması çeşitleri vardır. Örneğin kedi genç ise protein, mineral  ve yağ ağırlıklı bir mamaya daha fazla ihtiyaç duyacaktır.
  • Yetişkin kedinizi yavru kediler için hazırlanan mamalarla beslemek böbrek ve karaciğer sorunları riskini beraberinde getirir. Kediniz 8-10 aylık olduğunda yetişkin kedi mamasına geçiş yapmanız gerekir. Mama geçişlerinde veteriner hekimlerinizin de fikrini alın.
  • Kedinize en uygun mamayı seçebilmenin ilk şartlarından biri onu iyi tanımazdan geçer. Yaşına, ırkına, sağlık ve kilo durumuna göre doğru mama değişkenlik gösterir.
  • Kediler bozulmuş etin tadını insanlara göre daha iyi ayırt edebileceğinden kalitesi ve tazeliğinden emin olunan mamalar kullanılmalıdır. Son kullanma tarihi ve üretim tarihine dikkat edilmelidir.
  • Doğuştan etobur oldukları için daha çok et ağırlıklı(tavuklu, balıklı, etli)mamalara ağırlık verilmelidir.
  • Alınan mamanın protein, yağ ve besin değerlerine dikkat edilerek uygun mama alınmalıdır.
  • Alerjisi olan kediler için mama alırken içerik mutlaka kontrol edilmelidir. Alerji yapan besinin mamada bulunmamasına özen gösterilmelidir.
  • Kuru mama yemek istemeyen kediler için aralarda ıslak mama vererek kuru mamadan tiksinmesi engellenmelidir. Sadece konserve mamayla beslenen bir kedinin diş rahatsızlıkları yaşaması kaçınılmazdır. Ayrıca bu durum bütçenize de büyük oranda zarar verecektir.
  • Mama seçiminde kedinizin damak tadını da göz ardı etmeyin. Kedinin mutluluğu için beğeneceği, yiyeceği, damak tadına uyacak mamalar tercih edilmelidir.
  • ''AAFCO'' ibaresi kedi mamasının uygun koşullarda üretilmiş, sağlıklı mama olduğunu ifade eder. Bu ibareye dikkat edilerek mama alınmalıdır.
  • Aşırı karbonhidrat içeren mamalara temkinli yaklaşılmalıdır.
  • Su içme alışkanlığı olmayan kediler için ağırlıklı olarak kuru mama değil yaş mama tercih edilmelidir. Konserve mamalar yüzde 70 su içerirler ama tek başlarına sağlıklı bir beslenme için yeterli değillerdir. Kuru mama tercih ediliyorsa mutlaka yanında bir kap su bulundurulmalıdır.
  • Alınan mamanın içeriğinde sinir sistemi için faydalı olan magnezyum, kalsiyum dengesi ve kemik gelişimini sağlayan D vitamini, bağışıklık sistemi için gerekli fosforun bulunmasına dikkat edilmelidir.

Bu yazımızda "Kedim için mama seçerken nelere dikkat etmeliyim?" sorusunu cevapladık ve bir kedi mama seçimi rehberi oluşturmaya çalıştık. Her kedinin özel olduğunu ve özel ihtiyaçları olabileceğini lütfen unutmayın. Kedinizi en iyi tanıyan kişi siz olduğunuz için veteriner hekimizle görüş alışverişi yaparak bu konuda en doğru seçimi yine siz yapacaksınızdır. Sonuçta can dostunuzun yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağınızı biliyoruz. Bu yazının altında siz de kedi maması tavsiyelerinizi ve görüşlerinizi yazarak diğer kedi severlere yardımcı olabilirsiniz.  

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!