Kakadu Papağanı Özellikleri, Bakımı, Beslenmesi ve Eğitimi
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Kakadu Papağanı Özellikleri, Bakımı, Beslenmesi ve Eğitimi
45
okunma
Kakadu papağanı Avustralya kökenli, görkemli bir görünüşe sahip olan, son derece zeki ve evde beslemek için oldukça sık tercih edilen bir kuş cinsidir. Bu yazıda bu muhteşem canlıların özelliklerine, tarihçelerine, eğitimlerine ve bakımlarına yer verdik. [lwptoc]

Kakadu Papağanı

Ülkemizde pek yaygın olmasa da Avrupa ve Amerika ülkelerinde sıklıkla beslenen Kakadu papağanları, Kakadugiller familyasında yer alan papağanlara verilen bir isimdir. Ana vatanları Avustralya olan bu sevimli dostlarımızın günümüzde Güney Pasifik, Malakka ve Solomon gibi birçok yerde 17 farklı türü tespit edilmiştir.

Kakadu Papağanı Özellikleri

Ağaç ve ormanlarda yaşayan Kakadu papağanları, genellikle ağaç kovuklarına yuva yapmaktadır. Yaşam süreleri ortalama 20 ila 50 yıl arasında olan bu canlılar genellikle geniş sürüler halinde dolaşmaktan hoşlanmaktadır. Ülkemizde Kakadugiller familyasından en bilindik tür ise sultan papağanıdır. Kakadu papağanları genellikle beyaz renklidir. Fakat farklı renklere sahip olanları da bulunmaktadır. Siyah ve pembe Kakadu papağanları, beyaz renkten sonra en çok rastlanan varyasyonlardır. Bir Kakadu papağanının en dikkat çeken yeri başının üstünde bulunan kalkık tüylerdir. Bazı türlerinde bu tüyler kendiliğinden kalkık şekilde dururken, bazılarında ise papağanın duygu durumuna göre hareket etmektedir. Kakadu papağanları, insanlarla en iyi ilişki kurabilen papağan türlerinden biridir. Oldukça sevecen olan kanatlı dostlarımız kendilerini sevdirmeye bayılırlar. Çevreye karşı meraklı olmalarının yanı sıra oldukça oyuncu bir ruha sahip oldukları da gözlemlenmiştir. Aşırı ilgiye düşkün olan bu kuşlar bakımını üstlenen kişinin ilgisiz kaldığı durumlarda depresyona girebilirler. Ayrıca bu türün kemirme ihtiyacı da çok fazladır. Bu nedenle Kakadu papağanlarının kafesinde kemirmesi için mutlaka bir gaga taşı bulunmalıdır. Kakadu Papağanı Bakımı

Kakadu Papağanı Bakımı

Kakadu Papağanı bakımı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biri kafes büyüklüğü olmalıdır. Yeterince büyük olmayan bir kafeste bu kuşların rahat edebilmeleri ve mutlu olabilmeleri imkansıza yakındır. Yeterli hareket alanının olmaması hem sağlık hem de davranış problemlerini beraberinde getirecektir. Ayrıca zamanlarının büyük bölümlerini kafeste geçirmemelidirler. Bu dostlarımız oldukça eğlenceli ve oyuncu canlılardır. Dolayısıyla kafeslerinde mutlaka ilgilenebilecekleri ve zaman geçirebilecekleri oyuncaklar bulunmalıdır. Oyuncak seçimleri kuş dostunuzun zekâ gelişimi ve eğitiminin kolaylaşması açısından da son derece mühimdir. Küçük kuşlar için üretilen oyuncaklar yerine bebekler için üretilen organik oyuncaklardan almayı da değerlendirebilirsiniz. Kemirmek bu kuşların doğasında vardır, eğer size ona yeteri kadar kemireceği oyuncağı sunmazsanız kafesten çıktığında kendisi kemireceği yerler arayacaktır. Eğer bu türden bir papağanla hayatınızı paylaşmayı düşünüyorsanız kendinize sormanız gereken ilk konu “O’na yeterince vakit ayırabilecek miyim?” olmalıdır. Çünkü bu güzel kuşlara yeterli ilgiyi göstermediğinizde strese girmesi ve kendisine zarar vermesi kaçınılmazdır.

Beslenmesi

Kakadu papağanlarının beslenmesinde ilk dikkat etmeniz gereken nokta ona tek tip bir diyet sunmamak olacaktır. Onun için tercih edeceğiniz yemin bol çeşitli ve taze olduğundan emin olmak gerekir. Yem rasyonu çoğunlukla bitki tohumlarından oluşacaktır. Fazla ya da tek başına çekirdek vermeniz ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Hazır yem karışımlarının yanı sıra kakadu papağanlarına çekirdeksiz meyveler, yeşillikler ve kuruyemişler verebilirsiniz. Söz konusu yemek yemek olduğunda bu muhteşem canlıların pek de seçici olduklarını söyleyemeyiz.

Eğitimi

Kakadu papağanı eğitimi sırasında evcil dostunuza sevgiyle yaklaşmanız en önemli etkenlerden biridir. Asla dostunuzu hırpalamamalı ve ona hiçbir zaman kızmamalısınız. Aksi taktirde ters sonuçlar elde edebilir ve saldırgan davranışlar sergileyen bir papağanla karşı karşıya kalabilirsiniz.  Eğitim esnasında sert davranışlar sergilemez o güne kadar ki bütün kazanımları geri götürecek ve kuş dostunuzla bağınızın sarsılmasına neden olacaktır. Kakadu papağanları, doğuştan eğitime yatkın türlerdir. Kısa süre içerisinde gel, git, hayır ve evet gibi komutları papağan dostunuza öğretebilirsiniz. Uzun ve kısa süreli eğitimlerle ise temel komut eğitimlerinin yanında çeşitli hareket eğitimleri de verebilirsiniz. Sitemizde bulabileceğiniz “Sultan Papağanı” eğitim tekniklerini bu dostlarımıza da uygulayabilirsiniz. Bakımını üstlenen kişiye aşırı derecede bağımlılık geliştirebilen bu papağanlara konu üzerine iyice uzmanlaştıktan sonra ya da bir profesyonelden destek alarak davranış eğitimi verilmesi önerilmektedir. Bu canlılar her ne kadar kolay öğrenebilen, zeki canlılar olsa da eğitimde doğru yöntemleri uygulamak çok önemlidir. Aksi taktirde davranış bozuklukları gözlemlenebilmektedir.  

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!