Gökkuşağı İspinozu - Golden Finch
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Gökkuşağı İspinozu (Golden ve Gouldian Finch olarak da bilinir) hakkında bilmeniz gereken her şey. Bakımı, cinsiyet ayrımı, ötüşü ve üretimi üzerine bilgiler.
Gökkuşağı İspinozu - Golden Finch
0
383
okunma
Gökkuşağı İspinozu, Gouldian ya da Golden Finch isimleriyle de anılmaktadır. Farklı renklerde olan tüyleri nedeniyle onlara bu isim verilmiştir. Bakımı son derece kolay olup üretimi bir o kadar zordur. Bu içeriğimizde Gökkuşağı İspinozu'nun bakımı, özellikleri, cinsiyet ayrımı konularını ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. gökkuşağı ispinozları

Gökkuşağı İspinozu Genel Bakış

Ülkemizde daha çok Golden Finch olarak anılan Gökkuşağı İspinozları için Gouldian Finch ismi de kullanılmaktadır, bilimsel adı ise kayıtlarda Erythrura gouldiae olarak geçmektedir. Rengarenk görünümleri ve güzel ötüşleriyle birçok kuş severin gönlünde taht kurmuş türlerden biridir. Dünyanın en güzel renkli kuşları arasında yer alırlar. Avusturya kökenli olan Golden Finchlerin doğal yaşamda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durumun ortaya çıkmasında güzel görünümünden dolayı evcil hayvan olarak görülmesinin yanı sıra değişen iklim koşulları ve doğal hayatın uğradığı tahribat da etkilidir. Gouldian Finchler günümüzde kafes ortamında üretilerek neslinin devamı sağlanılmaya çalışılmaktadır. Fakat bu kuşların ebeveynlik konusunda istekli olmamaları da üretimlerini zorlaştırmaktadır.

Gökkuşağı İspinozu Cinsiyet Ayrımı

Gökkuşağı İspinozlarının cinsiyet ayrımının en kolay yöntemi renkleridir. Dişi gökkuşağı kuşlarında gövde rengi erkeklere göre daha mattır. Erkek ise göz alıcı mor bir gövdeye sahiptir.  Cinsiyet ayrımını ötüşlerini takip ederek de anlayabilirsiniz. İkisi de tiz bir sesle ötse de erkek kuşun kendine has bir şarkısı vardır ve göğsünü öne doğru şişirerek şarkısını söyler. Golden Finchler yani Gökkuşuğa İspinozları değeri bir küş türüdür ve fiyatları diğer finch türlerine göre daha pahalıdır. Gökkuşağı İspinozu cinsiyet ayrımı
Gökkuşağı ispinozlarında cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Erkek olanlarının gövde kısmı daha koyu renklerdedir, dişi olanları ise mat bir gövde rengine sahiptir.

Golden Finchlerin Bakımı

Golden Finchlerin bakımı diğer ispinozlara göre biraz daha meşakkatlidir. Ülkemizde çok bilinmeyen bu türün sağlıklı olarak beslenilebilmesi için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Gökkuşağı ispinozu bakımı hakkında bilmeniz gereken temel bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
  • Genellikle çift olarak beslenmektedirler.
  • En az bir metre uzunluğunda diklemesine telleri bulunan bir kafese ihtiyaç duyarlar. Sivri gagalı olduklarından dolayı gagalarını daha fazla sürtme ihtiyacı hissederler. Bu durumdan dolayı tünek seçimi diğer türlere oranla çok daha önemlidir.  Kumlu tünekler ya da ağaç tünekler tercih edilmelidir.
  • Temizlik konusunda oldukça hassaslardır ve haftada en az iki kere kafeslerinin zemininin temizlenmesi gerekir.
  • Suları ve yemleri her gün tazelenmelidir. Gagaları sivri olduğu için derinlemesine ağızlıkları bulunan suluklar tercih edilmelidir.
  • En ideal yemleri sarı darı, kırmızı darı, keten tohumu, soyulmuş yulaf, kanarya tohumu, yabani tohumlar, kenevir tohumudur.
  • Dal darıyı çok severler ve büyük bir iştahla yerler ama kafeste sürekli dal darı bulundurursanız diğer besinlerden almayı ihmal edebilirler.
  • Sosyal kuşlardır, onlarla ilgilenmeniz, konuşmanız, onları taklit etmeniz hoşlarına gidecektir.
  • Suyu çok severler ve banyo koyduğunuzda içinden çıkmak istemezler. Bu onların moralini yükseltse de sağlıkları için fazlası tehlikelidir. Haftada bir kez banyo yaptırılmaları kafidir.
  • Işığı ve güneşi çok severler. Kafeslerinin çok karanlık bir yerde konumlandırılmaması gerekir.
  • Doğada 20-30 derecede yaşayan bir türdür. Rüzgardan uzak tutulmalıdır.
  • Stres Golden Finchlerin en büyük düşmanlarından biridir. Fazla ürkütülmemeli, sevgiyle yaklaşılmalıdır.
  • Tüy dökme ve çiftleşme dönemlerinde beslenmeleri sularına katılacak vitaminler ve vitamin katkılı mamalarla desteklenmelidir.
  • Çiftleşme dönemlerinde kafeslerinde mutlaka mürekkep balığı kemiği bulundurulmalıdır.
  • Renklere karşı çok duyarlıdırlar, kafeslerinde onları ürkütebilecek aksesuarlardan kaçınılmalıdır.
  • Gökkuşağı İspinozları kafeslerine asılan aksesuar ya da oyuncaklarla pek ilgilenmezler hatta bu yabancı maddelerden ürküp rahatsız dahi olabilirler. Eğer illa ki onların kafeslerine bir aksesuar ya da oyuncak koymak istiyorsanız bu açık renklerde olan bir salıncak olabilir.
Gökkuşağı ispinozu ne yer ve beslenmesi nasıldır? diye soruyorsanız "En iyi finch yemi" yazımızı da mutlaka okumalısınız.

gökkuşağı ispinozları

Golden Finchlerin Çiftleşme ve Üreme Dönemi

Golden finchlerin nasıl üretileceği birçok kuş sever tarafından tartışılmaktadır. Gökkuşağı İspinozu üretmek sanıldığından çok daha zor ve ustalık gerektiren bir süreçtir. Çitfleşme döneminde erkek şarkı söyleyip dans ederek, dişi kuş ise dans ederek çiftine kur yapar. Golden Finchlerin kur dansı tünek üzerinde zıplayarak gerçekleşir. yavru gouldian finch
Yavru Gökkuşağı İspinozu (Gouldian Finch) Ebeveynlik iç güdüleri zayıf olan Gökkuşağı İspinozları kuluçkaya yatma sürecinde ve bebeği bakım sürecinde genellikle sorun yaşarlar. Bu gibi durumlarda Bengal İspinozları devreye girer. Bengal İspinozları Gouldian Finchlerin yumurtalarının üzerine yatar ve yavru kuşla kendi yavruları gibi ilgilenirler. Gökkuşağı İspinozları ortalama olarak bir yumurtlama döneminde 4 ila 6 yumurta yaparlar. Bazı durumlarda bu sayı daha az ya da daha fazla olabilir. Yumurtlama dönemini bittikten sonra eğer sorunsuz bir kuluçka süreci yaşandıysa ve yumurtalar doluysa ortalama 15 günde yavrular yumurtadan çıkar.

Golden Finch Ötüşü ve Kur Dansı Videosu;

Gökkuşağı ispinozları ötüşleri, türküleri ve danslarıyla da kendilerine hayran bırakırlar, aşağıda izleyeceğiniz videoda bir Gökkuşağı ispinozunun ne kadar güzel bir ötüşe sahip olduğuna şahit olabilirsiniz. Gökkuşağı ispinozları üzerine hazırladığımız bu ayrıntılı rehberin ardından Sultan Papağanı makalemizi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz. Ayrıca bu kuşlar üzerine merak ettiğiniz farklı konular varsa bize yorum ya da Soru&Cevap köşemizden yazabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!