Betta Balığı Özellikleri, Türleri ve Bakımı
takipçi satın al popigram.com instagram takipçi satın al
Betta Balığı özellikleri nelerdir? Bakımı nasıl yapılmalıdır? Beta Balığı türleri nelerdir ve fiyatı ne kadardır? Bu yazımızda Betta Balık ile ilgili tüm merak ettiklerinizi kaleme aldık.
Betta Balığı Özellikleri, Türleri ve Bakımı
55
okunma
Balık ve akvaryumculuk işine gönül vermiş herkesin bildiği ve tanıdığı, bilmeyenlerin ise görür görmez âşık olacağı bir akvaryum balığından bahsetmek istiyoruz bugün: Betta (Beta) balığı ya da diğer adıyla kavgacı siyam balığı.

Betta Balığı Kökeni ve Genel Özellikleri

Betta balığı Tayland kökenlidir. Genelde pirinç tarlarında yaşayan tatlı su balıklarıdır. Larvalarla, su sinekleriyle, bazı solucanlar ile beslenirler. Yani etçil hayvanlardır. Bu balıkların bilim dünyasındaki ad Betta Splendens’tir. Erkeklerine halk arasında Kavgacı Siyam Balığı da denir. Uzunlukları 6 – 7 cm arasında değişir. Parlak, şatafatlı renklere sahiptirler. Alacalı olanları olduğu gibi tek renkli olanları da vardır. Yüzgeç şekline göre tül kuyruk, maça kuyruk, taraf kuyruk gibi türleri bulunur. Genelde yüzgeçleri ve kuyruk kısımları ihtişamlı ve dikkat çekicidir. Hepsinde uzun ve hareketli kuyruk yüzgeçler dikkati çeker. Erkek betta balıkları dişilerine göre daha gösterişlidir. Agresif balıklardır. Başka balıklarda aynı ortamı paylaşamadıkları gibi kendi türleri ile de aynı ortamda kalamazlar. Labirent oksijen adı verilen solunum yapısına sahiptirler. Kötü şartlardaki akvaryumlarda dahi hayatta kalabilirler ama bu durumda renkleri soluk ve kendileri keyifsizdir. Doğal hayatlarına durgun, bulanık su balıklarındandır. Çamurlu ve oksijeni az sularda yaşayabilirler. Meraklı bir yapıları vardır. Akvaryum içindeki herhangi bir değişiklik onların ilgisini çeker ve hemen o yöne doğru giderler. Siz de akvaryuma yaklaştığınızda sizi de merak edip yanınıza gelirler. Zıplama özellikleri vardır. Akvaryum dışında çıkabilirler. Labirent yapılarından dolayı arada sırada su yüzeyine çıkabilirler.

Betta Balığı Cinsiyetleri ve Akvaryum Özellikleri

Erkek Betta balıkları kavgacıdır. Başka balıklarla zaten anlaşamadıkları gibi kendi türüne de tahammülü yoktur. Hatta akvaryum camına bir ayna tuttuğunuzda kendisine karşı dahi ne kadar agresif olduğunu görebilirsiniz. Solungaçlarını kabartır ve akvaryum camına doğru saldırıda bulunmaya çalışır. Bunun yanı sıra dişi ile üremek için bir araya gelirler. Erkekler dişilere göre daha gösterişli, daha canlı renklere sahiptirler. Dişi betta balıkları erkekleri kadar kavgacı değillerdir. Dişilerle birlikte yaşayabilirler. Erkeklere göre daha az gösterişlidir. Erkekleri dişilere göre daha narin ve uzundur. Bu balıkların cinsiyetlerinin yavru iken anlaşılması imkansızdır. İkinci aydan itibaren dişi balıkların ventral yüzgecinin arkasında beyaz, minik bir çıkıntı görürsünüz. Bu çıkıntı yem verirken daha net görünür. Beta balıkları büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Akvaryum en az 7,5 litre su almalıdır. 10 litre idealdir çünkü üstü için ısıtıcı gerekecektir. Bu da 30x27x30 cm boyutlarındaki akvaryumu zorunlu tutar. Eğer durumunuz uygunsa 20 litrelik bir akvaryumda çok mutlu olacaklardır. Akvaryumun konumu da önemlidir. Derin su balıkları oldukları için ani ısı değişimleri onlar için ölümcül olur. Akvaryumu ısı kaynaklarından uzak tutmalısınız; yani pencere yanı, pencere önü, petek civarına akvaryumu koymamalısınız. Sabit ve düz zemine koyup duvara sabitlemek en garanti yoldur. Akvaryumda aksesuar olması önemlidir. Çamurlu ve bulanık su seven bir hayvandan göz önünü sevmesini bekleyemezsiniz. Çakıllar, arkasına sığabileceği taşlar kısaca onun yalnız kalacağı bir ortam ayarlamalısınız. Ama aldığınız aksesuarların çok fazla sivri yeri olmamasına özen göstermelisiniz. Akvaryumdaki suyun ısısı 25 – 27 santigrat derece arasında olmalıdır. Bu bakımdan bir su termometresi ya da hem su ısıtan hem de suyun derecesini ölçen ısıtıcılardan edinmeniz gerekir. Su ısısı, 22 santigrat derecenin altına düşmemelidir. Su oksijen miktarı önemlidir. Akvaryumunuza canlı akvaryum bitkileri doğal bir oksijen dengesi sağlayacaktır. Bunun yanında bir oksijen filtresi de gerekir. Ama çok güçlü filtre balıklarınızın ölümüne neden olur çünkü betalar, bol oksijenli suları sevmezler. Bir sünger filtre ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır. Akvaryum suyunun hepsini değiştirmenize gerek yoktur. Akvaryum suyunuzu haftada bir en az %70’i akvaryumda kalacak şekilde değiştirmelisiniz. %20 – 30 oranında akvaryumdan aldığınız su yerine oda sıcaklığında bekletilmiş su koymanız gerekir. Çeşmeden direkt alıp koyduğunuz su balığınızın hasta olmasına neden olacaktır.

Betta Balığı ile Aynı Akvaryumu Paylaşacak Balıklar

Genelde çok balıklı akvaryumların tercihi değildir ama yine de akvaryumumda birden fazla balık olsun diyorsanız betanın tüm balıklarla iyi geçinmediğini bilmeniz gerekir. Kuyruk yiyen, parlak yüzgeçli lepistes ve tetrazon gibi balıklarla aynı akvaryumda kesinlikle kalmamalıdır. Bunun yerine neon tetra, cam kedibalığı, çöpçü balığı gibi daha sakin balıkları tercih etmelisiniz. Dişi betaları aynı akvaryuma koyacaksanız iki tanesini değil de en az beş tanesini aynı akvaryuma koymalısınız. Erkekleri ise asla aynı akvaryuma koymamalısınız.

Betta Balığının Beslenmesi

Birçok akvaryum sever “Betta balığı ne yer?” diye merak etmekte ve “Betta balığının bakımı nasıl yapılır?” sorusunu sormaktadır. Betta Balığının beslenmesi oldukça kolaydır. Betta (Beta) balıkları granül ya da palet yem ile beslenebilir. Besleme sık ve az az yapılmalıdır. Yani balığınıza 1 – 2 dakikada tüketeceği kadar yem vermeli, yiyene kadar beklemelisiniz. Beta balığınız yemi yediğinde midesi gözle görünür şekilde şişer. Bu şekilde doyduğunu anlarsınız. Palet yemleri vermeden önce suda ıslatmalı ve şişmesini sağlamalısınız. Palet yemlerin balığınızın midesinde şişmesi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. 2- 3 parça yem işinizi görecektir. Eğer yeminiz donmuş vaziyetteyse yemi çözdürmeden suya atmamalısınız. Balığınız verdiğiniz yemi 5 dakika içinde yemezse yemi su üstünden alıp başka bir beslemede yeniden kullanabilirsiniz. Bir paket palet yem sizi 6 ay kadar idare edecektir. Unutmayınız yavru betalar daha sık beslemeye ihtiyaç duyarlar. Eğer betanızı şımartmak istiyorsanız arada doğal beslenme döngüsü olan larva, meyve sineği, kan kurdu verebilirsiniz.

Betta Balığının Ömrü

Ortalama yaşam süreleri 2 ila 3 yıl arasında değişir. Beslenme ve bakıma göre de bu miktar biraz daha artabilir. Akvaryum doğal ortama ne kadar yakınsa balığınızın ömrü de o kadar uzun olur. Ayrıca iyi beslenme, uygun yaşam koşulları ise balığınız çok daha canlı ve parlak renklere sahip olur.
platin beta balığı

Betta Balığı Türleri

Betta Balığı türleri renklerine, fiziksel özelliklerine ve kuyruk tiplerine göre ayrılır. En sık karşılaşılan Betta balığı türleri şöyledir;
  • Black Melano: Genetik mutasyon sonucunda oluşan ve kap kara rengiyle oldukça etkileyici bir görünümü olan bir Betta cinsidir.
  • Black Orkid: Siyah rengiyle asalet dolu bir balıktır. Kuyruğunda şeffaf detaylar ve parlak renkler bulunur.
  • Platin Betta: Sedef rengini andıran kırık beyaz bir renge sahiptir. Üretimi oldukça zor olduğu için Betta balığı türleri arasında değerli ve önemli bir yere sahiptir.
  • Royal Blue: Çelik mavi ve turkuaz bettaların çiftleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Kraliyet mavisi rengiyle dikkat çeken göz alıcı bir Betta balığı türüdür.
  • Süper Red: Gövdesi, kuyruğıu, yüzgeçleri tamamen kırmızıdır. Görüntüsü adeta bir Flamenko dansçısını andırır ve çok etkileyicidir.
  • Kamboçyalı Betta: Yüzgeçlerinde kırmızı ya da açık pembe renkler bulunan bu balık türünün gövdesi açık renklerdedir.
  • Black Red:Gövdesi tamamen siyah olan yüzgeç ve kuyruğunda kırmızı ve beyaz renklerinin de bulunduğu değerli bir Betta balık türüdür. Bir diğer ismi siyah şeytan olarak anılmaktadır.
  • Çelik Mavisi: Mutasyonla elde edilmiş bir cinstir. Yüzgeçten gövdeye tamamen mavi rengindedir.
  • Dalmaçyalı Betta: Git gide popülerliği artan bir Betta balık türüdür. Renk olarak Dalmaçyalı köpeklere benzetildiği için bu isimle anılır. Benek rengi siyah ya da mavi olarak görülebilir.
  • Koiler: Koi balıkları Betta dünyasında özel bir yere sahiptir. Kırmızı, sarı, kiremit ya da turuncu renklere sahip olabilirler.
  • Fancy Betta: Fanc Bettalar üzerlerinde çok sayıda rengi bir arada taşırlar. Mavi-turuncu, siyah-turuncu, beyaz-mavi-kırmızı görülen renk kombinasyonlarından sadece birkaçıdır.
  • Fil Kulak Betta: Genellikle salamander betta adı verilen lavanta renkli betta balıklarından üretilirler.
Yukarıda saydığımız türler sık karşılaşılan Betta balığı türlerinden sadece birkaçıdır. Betta balık dünyasına yoğun bir ilgi ve sevgi olduğu için dünyanın her yanında akvaryum severler daha farklı renk kombinasyonları elde etmek için sürekli çalışmalar halindedir. Bu çalışmalar sonucunda her geçen gün yepyeni renk kombinasyonları elde edilmektedir.

Betta Balığı Fiyatları

Betta Balığı fiyatları 2020 yılında türüne göre 20 lira civarından başlayıp 150 liraya kadar yükselebilmektedir. Betta türleri arasında en pahalı balık “fil kulak” olarak tabir edilen Betta Balığı cinsidir.

Betta Balığı Videosu;

Betta balıkları hakkında detaylı bir bilgi edinebileceğiniz, bilgilendirici bir video.

Mutlaka Okuyun: Dişi ve Erkek kedi kısırlaştırma konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Şimdi Öğrenin: Kedi kısırlaştırma ücreti ve tüm süreç.

Habere Tepkini Koy!

Yorumlar

https://hayvanlaraleminde.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

İlk yorumu sen yap!