Dünyanın En Hızlı Kara Hayvanı Çita
Dünyanın en hızlı kara hayvanı çitadır. Çita kelimesi Hint-İran dil ailesine bağlı bir dil olan Sanskritçede benekli anlamına gelen "çitraka" sözcüğünden gelir. Kedigiller familyasından olan çita günümüzde çoğunlukla Güney Afrika ve Doğu Afrika'da yaşar. Uzmanların belirttiği rakamlara göre günümüzde dünyada 10.000'den az vahşi çita bulunmaktadır ve soyları tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Asya kıtasında çitaların neredeyse tamamen yok olduğu yalnızca İran'da 50 kadar Çita kaldığı düşünülüyor.
Dünyanın En Hızlı Kara Hayvanı Çita’nın Özellikleri
Çitaların adından da anlaşılabileceği gibi vücudunda çokça benek ve gözünden ağzına doğru inen çizgiler yer alır. Memeli bir canlı olan çita, rakiplerini en büyük avantajı olan hız ile alt etmektedir. Yetişkin bir çita 3,1 saniyede 108 km/saat hıza kolaylıkla ulaşabilmektedir. Çita mecbur kaldığı durumlarda uzun süreli koşular yapabilir ancak bir dakikadan fazla son sürat koşmamayı tercih eder çünkü 460 metreden fazla koştuğu zamanlarda vücut ısısı 45 derecenin üzerine çıkar ve bu durum çitanın beynine ciddi zarar verir. Bu nedenle çitalar avlarını en kısa sürede yakalamaya çalışırlar. Çitaların bu denli hızlı olmalarının sebebi ince kemikleridir. İnce kemik yapısı olan çitalar hızlı koşarlar ancak vücut yapıları nedeniyle yakaladıkları hayvanı avlamakta zorlanabilirler. Peşine düştükleri avların yalnızca yarısını elde edebilirler. Ayrıca çitalar bir avı yerken yakınlara aslan gelmesi durumunda o bölgeden uzaklaşmak zorunda kalırlar çünkü aslan gibi güçlü hayvanlara karşı koyamazlar.
Çitaların Yaşamı
Dünyanın en hızlı kara hayvanı olan çitaların yaşam mücadelesi henüz yavruyken başlar. Çitaların yavruları küçük yaşlarda annelerinden ayrılırlar bu nedenle kartal veya sırtlanlar tarafından avlanabilmektedirler. Yavru çitaların ölüm oranının %90 olduğu bilinmektedir. Çitaların 20 yaşından sonra hızları düşer. En büyük avantajlarını kaybettikleri için avlanamayıp hayatlarını kaybederler. Çitalar ceylan gibi otobur hayvanları avlarlar. Bu hayvanlar çok çabuk manevra yapabilirler. Çita ise yüksek hızına rağmen kuyruğunu kullanarak manevra yapar. Çitalar dünyanın en hızlı kara hayvanıdır ancak avlarını yakalama oranı manevra kabiliyetlerinin sınırlı olması ve fizyolojik nedenler dolayısıyla çok yüksek değildir. Özellikle gizlenme yeteneklerini kullanarak avlarını avlamaya çalışan çitaların koşu sırasında bir adımı 15 metreye kadar ulaşabilmektedir. Hayvanlar Alemi'nin hızlı çocuğu Çita neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olması nedeniyle birçok kurum ve kuruluş tarafından koruma altına alınması gereken canlılar olarak nitelendirilmektedir. Bu muhteşem canlıların nesillerinin devamının sağlanabilmesi için daha çok uzun vadeli planlar yapılması ve önlemler alınması gerekiyor.