Pekinez Cinsi Köpeklerin Özellikleri ve Bakımı
Pekinez ırkı köpekler, küçük ırk köpekler kategorisine girer. Genelde bu tür köpeklere süs köpeği de denir. Pekinez cinsinin kökeni Çin’dir bu sebeple bazı çevrelerde Çin Pekinezi olarak anılmaktadır. Çin halkı bu köpekleri çok sevmekte ve hatta saygı duymaktadır. Foo köpeğinin devamı olduğu düşünülür. Çin bu köpekleri o kadar çok sevmektedir ki eski Çin İmparatorluğunda bu köpekleri çalan kişiler idam edilmekteydi. Eski inanışa göre imparator köpekleridir, hayattayken bu köpeklerin imparatorun çevresindeki kötü ruhları kovduğu düşünülüyordu. İmparator öldüğünde de ise Pekinez’i de kendi ile gömülüyor ve böylelikle bu köpeklerin diğer dünyada da imparatoru korudukları düşünülüyordu.
19.yüzyılda Avrupa’ya gelen bu köpekler 1900’lü yılların ortasında da Amerika’da yaygınlaşmaya başladılar. Şimdi her yerde bu güzel küçük ırk köpekleri görüyoruz.
Pekinezlerin Fiziki Özellikleri
Pekinez köpeklerin ağırlıkları dişisi erkeği fark etmeksizin 6 -7 kilo arasındadır. Boyları ise en fazla 15 cm uzar. İdeal Pekinez köpeklerinin boyu 13 – 15 cm arasındadır. Bekçi ya da av köpeği değillerdir. Bu bakımdan çene yapıları ya da tırnak yapılarında belirli bir özellik yoktur. Ev köpekleridir. Tüyleri uzundur, dişlerinde çene üstüne çıkma görülür. Kahverengi ya da beyaz olurlar. Gözleri koyu renklidir ve sanki sürme varmış gibi göz çevresi koyudur. Düşük kulaklı olan Pekinezlerin gerçekten de sempatik bir yüzü vardır. Yüzünün önüne düşen tüyleri bulunmakla birlikte, genel olarak çift katmanlı kürk yapısında oldukları için tüylü sayılırlar.Pekinez Cinsinin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
Pekinezler, hassas karakterlerdir. İradeleri çok güçlüdür. İradeleri dışında gelişen her şeye karşı tepki koyarlar. Özgürlüklerine düşkün köpeklerdir. Sadece sahiplerine karşı aşırı bir bağlılık söz konusudur. Yabancıları sevmezler ama alışmaları da çok uzun sürmez. Pekinezlerin aile hayatına çok uyumlu olduklarını düşünmek hata olur. Çocuklarla araları pek iyi sayılmaz. Bunun nedeni çok narin yapılarının olması sebebiyle sert sevilmeye karşı tepki vermeleridir. Çocukların onları nasıl seveceğini öğrenmelerine izin vermeden onları korkutabilir. Bunu herhangi bir yetişkine de yapabilir. Pekinezlere istemedikleri bir şeyi yaptırmak çok zordur. Kendilerine özgü iradeleri gerçekten de muhteşemdir. İstedikleri olmayan Pekinezlerin yemek yemeyi bırakıp açlık grevi yaptıkları dahi görülmüştür. Bu bakımdan da eğitim konusunda sıkıntılı bir köpektir. Pekinez cinsinin eğitim, bekçi ya da koruma köpeklerinin eğitimlerinden daha zordur. Ancak onlar kesinlikle şiddet ve cezadan akıllanmazlar. Ödül odaklı bir eğitim onların daha iyi eğitilmesinin tek yoludur. Aksi taktirde eğitim almış gibi görünür ama ilk filede kendi bildiğini okur. Pekinezler ufak tefek ve de narin olsa da kendi hayatını tehlikeye atacak kadar cesur ve hatta gözü kara köpeklerdir. Ölüm pahasına kendisinden daha güçlü köpeklere sataşır. Maalesef bazı sataşmaların sonucu ağır yaralanmalarla hatta ölümle dahi sonuçlanabilir. Pek çok köpek eğitmeni Pekinezlerin bekçilik özelliğinin olduğunu düşünür. Bunun iki nedeni bulunur: Yabancıları sevmemeleri ve havlama huylarının fazla olması. Pekinezler oldukça gürültücü bir köpek cinsidir. Hele ki tehlike sezdiklerinde çok fazla ve yüksek sesle havlamaları sıkça görülür. Bu bakımdan da bekçi özelliği vardır denir ama bunu şöyle açıklayalım: Bekçi köpekleri gibi yabancıyı savmaz, tehlikeyi savuşturmaz ama tehlike anında size haber verir. Eğer Pekineziniz ile apartmanda yaşayacaksanız bekçilik vasfını yükleyebiliriz. Pekinezler kesinlikle tembel sayılabilecek köpeklerdir. Hareketi sevmezler, onunla bir – iki saat vakit geçirmeniz ona yetecektir. Sık havlaması onu ne kadar apartman hayatına sokmasa da hareketsizlik huyu onun tam bir ev köpeği olduğunun kanıtıdır. Pekinezler, evde tek pet olmak isterler. Bu bakımdan diğer evcil hayvanlarınız ile anlaşamayabilirler. Elbette bu imkânsız demek değildir, sabır ve inat ile onları eğitebilir, alıştırabilirsiniz ama tercihen tek pet olmaları önemlidir. Özellikle kediler ile arasının pek iyi olduğu söylenemez. Gezdirirken de yolda gördüğü kediyi rahatsız etmeden ya da kovalamadan kolay kolay geçmez.Pekinez Cinsi Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Pekinez cinsinin en önemli sorunu tüyleri gibi durur ama tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Çok tüylü olsalar da tüy dökmeleri orta düzeydir. Özellikle gözlerinin önündeki tüylerin sık sık kesilmesi gerekir aksi durumda görüş mesafesini kısaltır. Bunun dışında da ya düzenli tıraş ya da tüylerinin düzenli biçimde kısaltılması gerekir. Zaten evde bu işlemi yapamayacağınız için en az ayda bir veteriner ya da köpek kuaförü ziyaretleri yapmalısınız. Pekinez cinsinin tırnakları mutlaka kesilmelidir. Aksi taktirde tırnak uzadıkça içine doğru geçer ve köpeğinize çok acı verir. Bu durumda genelde köpeğiniz tırnağını kısaltmak ya da ağrıyı azaltmak için evdeki yatakları, koltukları, parkeleri ya da bahçeli bir evdeyseniz ağaçları tırmalar. Böyle bir durumda tırnaklarını kontrol etmelisiniz demektir. Zaten tembel bir hayvan olduğu için tırnak ve tüy bakımı yapıldıktan sonra evinizi dağıtmaya, koltuklarınızı tırmalamaya ihtiyaç duymaz.Pekinez nasıl beslenir?
Pekinezlerin kilo almaması da çok önemlidir. Obur köpek cinslerindedir. Siz onun önüne neyi ne kadar koyarsanız o kadar yer. Bu bakımdan yaşına ve cinsiyetine, kısır olup olmama durumuna göre veteriner hekiminizin önerdiği ölçülere riayet etmeli ve bunu aşmamalısınız. Siz sofradayken sizden bir şeyler istiyorsa bilin ki oburluğundandır. Vermemeniz köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir.Pekiniz Cinsi Köpeklerde Görünen Irsi Hastalıklar Nelerdir?
Pekinezler, resmen doğuştan hastalıklı köpeklerdir. Yaşlı olan hiçbir Pekinez sorunsuz değildir. Bu türün en yaygın sorunu patella çıkığıdır. Eğer erken tedavi edilmezse köpeğiniz yürüme zorluğu çekebilir. Ayrıca katarakt ileri yaşlarda geçirebileceği en önemli rahatsızlıktır. Gözlerinde katarakt dışında göz kuruluğu, kirpik dönmesi, göz kapağı düşüklüğü, retina hastalıkları da görünür. Testis sorunları, idrar yollarının tıkanması ve akabinde gelen böbrek sorunları da bu cinste sık görülen rahatsızlıklardır. Bu bakımdan Pekinez sahibi olacaksanız önce iyi ve sürekli irtibatta kalabileceğiniz bir veteriner hekim de bulmalısınız. Hekim kontrolü, aşı zamanları aksadığında ortaya çıkacak sorunlarla baş etmek gerçekten güç olacaktır.