Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde astım belirtileri ve tedavisi nelerdir? Alerjik astım ve diğer astım çeşitleri nelerdir ve nasıl ortaya çıkmaktadır? Kedilerde astım üzerine aklınıza takılan tüm sorulara bu yazımızda yanıt verdik.

Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde astım nadir görülen ve solunum sistemini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Astım rahatsızlığı bulunan kediler nefes alıp vermekte büyük zorluklar yaşar. Bu rahatsızlığın bulunduğu kediler hırıltı solumalar yapar ve ne yazık ki sık sık nöbetler halinde gelen nefessiz kalma haliyle karşı karşıya kalırlar. Kedilerde astım nöbetleri  her gün hatta saat başı bile tekrarlayabilir. Bu nöbetler ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara yol açabilir ve ciddi bir nöbet sonrasında kalp atışları hızlanan ve paniğe kapılan bir kedi boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Kedilerde astım rahatsızlığı nasıl ortaya çıkar?

Astım rahatsızlığı genellikle kedi yavruyken ortaya çıkar, yıllar ilerledikçe hastalık daha da ciddileşir. Bu hastalığın neden çoğunlukla alerjik kökenlidir, bununla birlikte zaman içerisinde tedavisi yapılmayan bronşit hastalığı ve solunumla ilgili problemler de astıma dönebilir.  Yavruyken görülmemiş olması hastalık riskini tamamen ortadan kaldırmaz. Kedilerde alerjik astım dışında yaşlı kedilerde görülen ve "kalp astımı" olarak bilinen farklı bir hastalık çeşidi daha vardır. Kalp astımı rahatsızlığında kedi kalp yetmezliği ve akciğerde sıvı birikmesi sonucunda nefes alıp vermekte zorlanır.

Kedilerde astım belirtileri

Kedinizi muayene eden veteriner hekim kan tahlilleri, röntgen ve detaylı bir muayene sonrasında astım rahatsızlığını teşhis edebilir. Astımın en büyük
belirtileri ise sürekli tekrar eden kuru öksürükler ve hırıltı solumadır. Özellikle oyun, yürüyüş gibi bedensel faaliyetler sonrasında kedinizde kuru öksürükler başlıyorsa astımdan şüphelenebilirsiniz. Minik dostunuzun solumada güçlük çektiğini fark ederseniz astım şüphesi ile veteriner kliniğine götürebilirsiniz.

Kedilerde Astım Tedavisi

Kedilerde alerjik astım için tam bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte çeşitli tedavilerle nöbetler büyük oranda kontrol altına alınarak kedinin yaşam kalitesini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyen riskler azaltılabilir. Kedinizin astım nöbetine girmesine neden olan etkenin belirlenmesi ve bundan uzak durulmaya özen gösterilmesi tedaviyi büyük ölçüde kolaylaştırır. Bazı durumlarda kediler polenlere karşı reaksiyon gösterebilmektedir eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız kediyi evde tutmaya ve mümkün olduğunca onun bulunduğu odalarda pencere açmamaya özen gösterebilirsiniz. Bununla birlikte toz ve sigara dumanı da astım rahatsızlığı bulunan bir kediyi oldukça olumsuz etkiler. Astım hastası bir kedinin toz ve sigara dumanına maruz kalmamasına azami derecede gayret sarf edilmelidir.  Kedinin yaşam alanına bir hava filtresi takviyesi yapılması oldukça faydalı olacaktır. Astımın etkilerini hafifletmek ve nöbetleri kontrol altına almak için veteriner hekiminiz bronş kanallarını açacak ilaç ya da iğneler ve steroit bazlı iğnelerle bir tedavi uygulayabilir, ayrıca özellikle yaşlı kedilerde oksijen takviyesine ihtiyaç duyulabilir.