Scottish Terrier - İskoç Köpek Cinsleri
Scottish Terrier olarak da bilinen İskoç köpek cinsleri tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip edilen ve çok sayıda kişi tarafından sahiplenilen köpek ırklarıdır. Özel yetenekleri nedeniyle birçok hayvansever tarafından özellikle talep edilmekte ve sahiplenilmektedirler.
İskoç Köpek Irkları Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Köpekler ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir ve hemen hemen her dönemde insanoğlunun en sadık, en iyi dostu oldular. Genetik ilminin gelişmesiyle birlikte insanoğlu, farklı köpek ırkları ortaya çıkarmaya başladı. Her dönemde insan ihtiyacı farklı olduğu için bugün binlerce köpek ırkı ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi de teriyer cinsidir. Orijinali “Terrier” olarak yazılan bu cinsin pek çok alt türü vardır. Bunlardan bir tanesi de Scottie olarak bilinen İskoç Teriyeri cinsidir. İskoç köpekleri denilen ırk bu teriyer cinsidir.İskoç Köpek Cinslerinin Özellikleri ve Yetenekleri
İskoç köpek cinsleri de kendi aralarında pek çok alt türe ayrılır. İskoç terrierlerin ilk kullanım amacı porsuk, köstebek, fare gibi kemirgenleri toprak altından tespit etmek ve etkisiz hale getirmektedir. Bu bakımdan bu cinsin en tipik özelliği uzun yüzleri ve güçlü çene yapılarıdır. Scottish Terrier 28 cm uzunluğa ulaşabilir, genel olarak ağırlıkları 8 ile 10 kilo arasındadır. Ortalama yaşam süreleri ise 12 yıldır. Küçük olmasına rağmen çok dayanıklıdır. Vücudu kaslıdır. Uzun burunları ve çok güçlü bir çene yapıları bulunur. Soğuk ülke hayvanıdır. Bu bakımdan kürkleri uzun ve sıktır. Tavır olarak ise bahçe ve av amaçlı oldukları için asabi ve başına buyruk köpeklerdir. Yabancılara karşı antipatiktir. Yabancı ortamlarda stresli olurlar. Alıştıkları ortamın değişmesinden huzursuz olurlar. En mutlu oldukları alan bahçe, orman gibi alanlardır. Kazmayı çok severler. Bu bakımdan yemeklerini kazarak saklama eğilimi gösterebilirler. Bu tür köpekler diğer köpek türleri ve evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi geçinirler. Çocuklarla da aralarının iyi olduğu söylenebilir. En fazla bilinen İskoç köpekleri Skye Teriyer, Setter ya da Gordon Setter Teriyer ve yarışları da yapılan tazılardır. Tazılar ve Setter türleri uzun, ince ve atik bir yapıya sahiptir. Genelde koyu kürk renkleri vardır. Tüm İskoç köpeklerinde olduğu gibi tüyleri kılçıllı bir görünüşe sahiptir. Skye türü teriyerler tam anlamıyla İskoç Teriyer cinsine ait değildir ama benzerlikleri çok fazla olduğu için uzun zaman insanlar İskoç Teriyeri olarak Skye Teriyer’i tanımıştır.İskoç köpekleri köpek güzellik yarışmalarında oldukça popülerdir. Tüylerinin bakımları zamanında yapılırsa parlaklıkları ve uzunlukları artar. Fit bir görünüme sahip oldukları için de görünüş bakımından oldukça hoş dururlar. İskoç köpekleri aileye tamamen bağlıdır. Çocukların koruyuculuğunu üstlenir. Yabancılara karşı tedirgin yaklaşımları onları iyi bir bakıcı yapar. Koku alma duyuları avcılık yeteneklerinden ötürü çok gelişmiştir. Sevecen ve çok enerjik köpeklerdir. Kısa bacaklı olmalarına rağmen çok hızlı koşarlar. Bu bakımdan sık sık yürüyüş yaptırılması gerekir.
Scottish Terrier Bakımı
İskoç köpekleri bakıldıkça güzelleşir. Tüyleri her yıl iki kez kesilmelidir. Scottish Terrier cinsi köpekler düzenli tüy bakımları yapıldığında neredeyse hiç tüy dökmezler. Tozda, bahçede yuvarlanmayı çok sevdikleri için sık sık yıkanmaya da ihtiyaç duyarlar. Uzun yürüyüşler yapılması onları daha sağlıklı ve hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar. En güzel özellikleri çok sık havlama huylarının olmamasıdır. İskoçya’ya ait her şeyde bu köpeklerin posterini görebilirsiniz. Meşhur viski şişelerinin üstünde de posterlerini görürseniz şaşırmayın. Irkın bilinen adları Aberdeen Terrier, Scottish Terrier, İskoç Teriyeridir. 1800’lü yıllarda çıkan bu köpekler siyah, buğday renklerinde ya da benekli şekilde olabilirler. Fare avında iyidirler ve hala bazı banliyölerde, çiftliklerde fare, porsuk, tavşan avı için kullanılır. Maalesef bu kadar işe yarayan, değerli bu dostlarımız evlerde olduğu kadar sokaklarda terk edilmiş halde yaşamaya çalışmaktadır. Genelde sokakta yaşam savaşlarını kaybetmektedirler. Hiçbir hayvanı terk etmeyelim ya da onları tipleri, renkleri için almayalım. Onlar bizim evlatlarımız, unutmayalım.